20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLITIKA: Senátor Novotný usvědčen ze lži!

25.2.2008

Sobotní Lidové noviny u článku Policie šetří korupci při volbě uveřejnily snímek z kuloárů Pražského hradu pořízený během volby prezidenta. Jsou na něm zachyceny při vážné debatě tři osoby – Jiří Paroubek, Josef Novotný a Jan Švejnar. Pod fotografií je doprovodný text: Korupce při boji o Hrad? Chtěli mě uplatit, tvrdí Josef Novotný (uprostřed). O korupci, která při prezidentské volbě pomohla porazit Jana Švejnara (vpravo), hovoří i šéf ČSSD Paroubek. Foto ČTK – Roman Vondruš.

novotny

Samotný článek se bohužel věnuje pouze vyšetřování údajného pokusu uplácení senátora Novotného. Redaktoři Bedřich Kratochvíl a Lukáš Dolanský při jeho psaní patrně obrázek neviděli, byl připojen až před tiskem. Text tedy vyzněl jednostranně.

Představme si, ze by redaktoři snímek viděli při psaní svého článku. Představme si, o čem by pak museli psát. Nemohli by psát o ničem jiném než o spiknutí tria Švejnar – Paroubek – Novotný za účelem křivého obvinění a pomluvy nám dosud neznámého senátora ODS. Důkaz by při psaní měli přímo před nosem.

Tito tři politici se totiž domluvili, že pět dní po první prezidentské volbě senátor Novotný jakoby nedopatřením vypustí při diskusi na serveru Tyden.cz informaci, že byl vystaven pokusu o uplacení, aby on – poctivý občan a bezúhonný politik! – zvedl ruku pro nenáviděného Václava Klause. Pak už události běžely takříkajíc samospádem. Novotný měl být pokoušen nabídkou úplatku od „nejmenovaného“ senátora, ale hrdinně odolal, nicméně přízrak korupce byl na světě a Jiřímu Paroubkovi už nedalo příliš námahy svést pozornost médií na „zaručeně podplaceného (důkazy nemám, ale muselo to tak být)“ poslance Evžena Snítilého.

Novotný se odhodlal jít se svým obviněním na policii až v pondělí po druhé prezidentské volbě, tedy deset dní po tom, co mu měl být úplatek nabídnut. Sám ovšem přiznává, že o úspěšném prokázání tohoto činu má pochyby – leda by existoval záběr kamery z pánských záchodků nebo kdyby se onen sprostý podezřelý přiznal na detektoru lži.

Státní zástupkyně rozhodně vyslala policii špatným směrem, správně by policisté měli zkoumat záběry kamer z kuloárů a poslouchat záznamy nahrávek novinářských mikrofonů, aby usvědčili trojlístek Švejnar – Paroubek – Novotný z domluvy na křivém obvinění jednoho – nám stále neznámého – senátora za ODS. Sekretariát občanských demokratů udělal v tu chvíli jedinou správnou věc – podal na Novotného trestní oznámení. Měl by je ale rozšířit i o jméno předsedy ČSSD a o jméno z Ameriky přišedšího prezidentského kandidáta.

Až z policejního spisu unikne jméno Novotným udaného senátora (nepochybujme, že se tak stane, Lidový dům má od dob Stanislava Grosse a Františka Bublana své lidi všude), měl by Novotného žalovat pro pomluvu i dotyčný senátor. Trojlístek spiklenců se snažil odvrátit hrozící Švejnarův debakl nebo aspoň znevěrohodnit čistotu znovuzvolení Václava Klause českým prezidentem.

Je strašlivé pomyšlení, že za SNK Evropské demokraty byl zvolen do Senátu tak podlý člověk jako je Novotný, je přímo odstrašující, že druhé nejsilnější parlamentní straně může šéfovat člověk, který pokoutně domlouvá křivá obvinění politika z jiné strany, a je naprosto absurdní, že se na takové špinavosti podílí člověk, který má tu drzost kandidovat na prezidenta této země!

Zdají se vám předchozí řádky za vlasy přitažené? Právem. Bezpochyby šlo o běžný rozhovor kandidáta na prezidenta se dvěma jeho voliteli.

Proč ale ke stejnému závěru nedospěli novináři, když předkládali „otřesené“ čtenářské obci „usvědčující“ fotografii, s níž na mimořádné tiskové konferenci mávali sociální demokraté a vydávali ji za usvědčující důkaz zkorumpování poslance Snítilého? Přitom na snímku nebylo nic jiného, než že dva zastupitelé za ODS, Ivan Langer a Zdeňka Horníková, hovoří se zastupitelem za ČSSD, Evženem Snítilým.

Jak vidno, demagogii ovládají pánové Paroubek, Sobotka a Rath výborně – a novináři jim to opakovaně a velmi ochotně baští.