25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Senátor Kalbáč nepodpoří Lisabonskou smlouvu

24.4.2008

Senátor za KDU-ČSL Josef Kalbáč, který v prezidentské volbě hlasoval pro současného prezidenta Václava Klause, nepodpoří v Senátu Lisabonskou smlouvu, která zachovává podstatnou část obsahu původní euroústavy. Senátor Kalbáč sdělil Euro online, že na lidoveckém sjezdu nepodpořil usnesení, které vyzývá senátory a poslance za KDU-ČSL, aby hlasovali pro Lisabonskou smlouvu, a ruku pro ni nezvedne ani v Senátu.

„Já jsem si na rozdíl od většiny politiků smlouvu opravdu přečetl a nacházím tam spoustu věcí, které neschvaluji. Konkrétních 18 bodů zmíním při čtvrtečním projednávání smlouvy v Senátu,“ řekl Euro online senátor Kalbáč.

„Nejvíce mi samozřejmě vadí ztráta suverenity České republiky. Potom se jedná například o systém hlasování, který zvýhodňuje velké státy oproti malým. A je tam mnoho dalších věcí. V žádném případě bychom neměli podlehnout nátlaku Bruselu, protože tato smlouva negativně ovlivní budoucnost našeho národa na dlouhé období dopředu a bude mít nedozírné důsledky,“ vysvětlil svůj postoj Kalbáč.

Vláda měla podle Kalbáče věnovat smlouvě větší pozornost a měla být při vyjednávání opatrnější. Podle Kalbáče se jedná o jeden z nejvýznamnějších aktů, o kterém Senát ve své historii jednal.

„Souhlasím s prezidentem Klausem, že politik by se měl především starat o blaho a zájmy vlastního národa. S panem prezidentem jsem o smlouvě mluvil a shodujeme se,“ dodal lidovecký senátor.

Lisabonská smlouva přenáší na bruselskou úroveň zhruba 50 oblastí. Mezi nimi jsou i tak citlivé záležitosti jako například legální migrace nebo energetika. Smlouva také zakotvuje princip, že další pravomoci států mohou do Bruselu předávat samotní šéfové vlád členských zemí bez ratifikace v národním parlamentu nebo referendu. Ve smlouvě se též explicitně píše o nadřazenosti unijního práva nad právem národním.

Senát by se ve čtvrtek měl zabývat Lisabonskou smlouvou a jejím podání k Ústavnímu soudu. Řada senátorů ODS se začíná ke schválení smlouvy vyslovovat zamítavě. Nejvýraznějším kritikem smlouvy jsou Jaroslav Kubera a Jiří Oberfalzer, kteří však podle informací Euro online mohou být pouze vrcholem ledovce. Ke smlouvě se vyjádřila zamítavě i nezávislá senátorka Liana Janáčková.

Euro, 23/04/2008