Neviditelný pes

POLITIKA: Selhal Babiš v Bruselu?

24.7.2020

V úterních Událostech, komentářích byly rozebírány výsledky vrcholné schůzky představitelů EU s vicepremiérem Karlem Havlíčkem, někdejším eurokomisařem Pavlem Teličkou a europoslancem Alexandrem Vondrou. Ten Babiše nešetřil.

V posledních dnech je „hlavním“ mluvčím opozice, potažmo ODS, ve veřejnoprávní ČT europoslanec Alexandr Vondra. Vyjadřoval se k situaci v Moravskoslezském kraji a poté k výsledkům jednání špiček EU v Bruselu. A ve svém úvodním vystoupení prohlásil doslova: „Babiš v Bruselu selhal!“

Podle Vondry o změně parametru nezaměstnanosti již bylo rozhodnuto před summitem. Doslova řekl, že Babiš lže a navíc nesplnil usnesení poslanecké sněmovny, které ho vyzvalo prosadit jadernou energii na úroveň čistých zdrojů energie. Pavel Telička v diskusi kritizoval „kupecké počty“, tj. kolik kdo dostane nebo nedostane, a zaměřoval se na „smysluplné využití finančních prostředků“. Vicepremiér Karel Havlíček zrekapituloval, jaké finanční prostředky Česko získá, a rozhodně výsledky pro Česko obhajoval. Protože v politice většinou o kupecké počty jde (politici vesměs akcentují, kolik peněz na Bruselu „vybojovali“), je právě výsledek bruselských jednání zejména o tom. Italský premiér se chlubil tím, že Itálie dostane bezmála 30 % celkové částky, Viktor Orbán za Maďarsko kromě financí zdůrazňoval to, že si Maďarsko „udrželo národní hrdost“, a tak bychom mohli pokračovat. Rozeberme proto Vondrovu kritiku právě v tomto ohledu.

O kritériu nezaměstnanosti za posledních pět let se hovořilo již několik měsíců. Andrej Babiš požadoval, aby bylo toto kritérium upraveno již na předchozích online jednáních. Předseda Evropské rady Charles Michel pak přišel s kompromisním návrhem ještě před bruselským jednáním, podle něhož se váha nezaměstnanosti snížila. Pokud Vondra tvrdí, že Babiš lže, pomíjí tím předchozí týdny vyjednávání. Na vlastním summitu se o tom sice nerozhodlo, ale pokud by Česko předtím mlčelo, nic by se nezměnilo. Vondrovu kritiku v tomto směru proto považuji za čistě opoziční, tj. kritiku za každou cenu a kritiku „nosu mezi očima“. Mimochodem, k výsledkům summitu se vyjadřoval například za Piráty i jejich expert Mikuláš Ferjenčík, také opoziční politik, a ten se vyjádřil mnohem smířlivěji jak pro výsledek Česka, tak pro celkové rozdělení primárně mezi Itálii a Španělsko.

Babiš na jednání skutečně nevznesl požadavek, aby byla jaderná energie považována za „čistý zdroj energie“. Osobně se domnívám, že tímto požadavkem blokovat dosažení dohody zejména proti Rakousku, které je známo svým odmítavým postojem k našim jaderným elektrárnám, což by Česku sotva přihrálo nějaké sympatie. Pokud česká delegace s Babišem včele jadernou energii na jednání o rozpočtu neprosazovala, nesplnila tím sice zadání poslanecké sněmovny, nicméně požadavek poslanců se mi jeví jako nerealizovatelný.

Na závěr si ponechávám poslední invektivu Vondry z politiky, pro kterou se vžil název „Antibabiš“. Vondra prohlásil (parafrázuji), že se Babišovi podařilo navýšit finance pro zemědělství, což pomůže Agrofertu. Havlíček to odbyl slovy, že finance pro zemědělství tvoří marginální částku financí. Osobně považuji Vondrovu kritiku za chybnou. Pokud se i on uchyluje k dlouhodobě neúspěšné politice „Antibabiš“, která do politiky zatáhla pouze emoce a i díky níž si Babiš udržuje více než třetinovou podporu voličů, je to chyba.

Selhal tedy Babiš v Bruselu? Dle mého soudu je tento názor zcela mimo politickou realitu. Pokud bych hovořil o selhání, spíše by se hodilo pro bruselské úředníky, eurokomisaře včetně naší Evy Jourové a předsedu Evropské rady Charlese Michela, kteří připravili podklady, které byly nakonec odmítnuty. V tomto směru tedy Brusel selhal. Nicméně snížení dotací o 110 miliard eur a jejich převod do úvěrů členským státům EU považuji za rozumnější řešení než původní návrh. Výsledek pro Česko považuji za dobrý a rétoriku Vondry za chybnou. Kdy už to konečně politikům ODS „docvakne“?

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek