19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Schwarzenberg strká hlavu do písku

3.6.2013

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg získal díky masivní kampani před prezidentskými volbami nečekanou popularitu. Image šlechtického strejdy bafajícího dýmku s čírem na hlavě se stala ikonou mnohých "pravdoláskařů", kteří pak neunesli jeho prohru v prezidentské volbě s Milošem Zemanem. Zhrzenost jeho voličů trvá doposud, a tak je velice zajímavé sledovat, jak se tento věčně klimbající doyen české vlády a předseda politické koaliční strany TOP 09 staví k různým problémům.

Benešovy dekrety – Schwarzenbergovo prokletí

Téma Benešových dekretů v prezidentské kampani bylo možná rozhodující. Zatímco se Schwarzenbergův protikandidát Zeman postavil jednoznačně proti snahám o jejich zrušení, ministr zahraničí ze sebe vypustil větu, které možná dodnes lituje, i když si upřímností a hlavně důvodem lítosti nejsem moc jist. Tehdy prohlásil, že Benešovy dekrety už dvacet let neplatí a dnes by Beneš stanul před tribunálem v Haagu jako válečný zločinec. Pak svá slova korigoval, ale to už bylo pozdě. Nevím, zda svých slov lituje, ale pokud ano, tak se spíše nabízí jako důvod lítosti, že se pravděpodobně kvůli nim nedostal na Hrad.

Benešovy dekrety se ukazují být kamenem úrazu našeho ministra zahraničí, protože nechal naprosto bez povšimnutí nehoráznou řeč rakouského europoslance Ewalda Stadlera, bývalého haiderovce, který obvinil Čechy z poválečné vraždy několika milionů sudetských Němců a prohlásil, že je neštěstí, že země, která má Benešovy dekrety vůbec byla přijata do EU. Na půdě europarlamentu se jednalo o tzv. Klausově výjimce, kterou podmínil podepsání Lisabonské smlouvy, potvrzení, že Benešovy dekrety nelze zvrátit. Karel Schwarzenberg mlčí a doufám, že ne z důvodu osobního prospěchu v případě prolomení Benešových dekretů, i když vyloučit se to nedá.

Kauza ÚSTR

Ústav pro studium totalitních režimů prošel dokonalým převratem. Odvolání ředitele Hermana a jeho nahrazení polonistkou Foglovou bylo bleskové, stejně jako následné čistky. Odchod celé vědecké rady na protest omlouvala předsedkyně hlavní rady Petruška Šustrová tím, že považuje odchod renomovaných odborníků za odchod lidí spjatých s bývalým ředitelem. Dosazení nového vedení vzbuzuje rozpaky stejně jako fakt, že do vědecké rady zasedli bývalí komunisté, a nejen ti, kteří jsou typu Petra Pitharta, ale i tací, kteří působili v posledním komunistickém desetiletí v Ústavu marxismu-leninismu UK v Praze a vyučovali dějiny KSČ a mezinárodního dělnického hnutí. Je to stejné, jako by v ústavu zaměřeném na výzkum nacistických zvěrstev zasedl významný člen NSDAP. Jaký byl postoj Karla Schwarzenberga, předsedy koaliční strany?

Ticho. Možná i proto, že se na novém obsazení ÚSTRu podílí i TOP 09. Fakt, že došlo k zjevné politizaci ústavu, který je nyní v moci převážně sociální demokracie, přičemž se dá předpokládat vstřícnost vůči nereformovatelné komunistické straně, jakožto možnému koaličnímu partnerovi, a je jedno zda otevřenému či tichému, nasvědčuje, že by mohlo být s výzkumem komunistických zvěrstev amen. To vše za asistence lidí spjatých s TOP 09. A Karel Schwarzenberg, který by měl mít zájem na rozkrývání komunistické totality? "Teď se stalo to, co se může stát každému. Byl odvolán ředitel Daniel Herman. Já ho mám rád. Znám ho už třicet let ještě z doby, kdy byl ve Vídni františkánem. Ale na druhé straně si vážím Petrušky Šustrové. Mladý Míša Uhl je sice střelec, ale také slušný člověk. Uvidíme, jak se nová ředitelka zhostí svého úkolu," řekl Karel Schwarzenberg novinářům. Přitom právě Uhl mladší je typickým představitelem rozhořčeného mladíka, kterému se bez jakýchkoli znalostí dostala do ruky moc nad jinými lidmi a který ani není schopen pochopit, že část odměn za loňský rok byla vyplacena až v roce letošním. Karel Schwarzenberg tedy do ničeho nezasahuje a názor má neutrální, aby si to nikde nerozházel.

Puč na pražské radnici

Dění okolo pražského magistrátu je zamotané víc, než si myslíte. Převrat, který provedla TOP 09, by byl celkem pochopitelný. Koneckonců, vždyť po volbách, které TOP 09 v Praze vyhrála, se domluvil na vládě druhý s třetím, stejně jako obdobně v případě celostátních voleb. Poté, co nový primátor Svoboda začal s čištěním magistrátu od "podivných" zakázek a od vlivu různých lobbistů označovaných jako kmotři, došlo k dalšímu zvratu, kdy ODS vypověděla koalici ČSSD a dala se dohromady s vítězem voleb s jednou podmínkou, že Svoboda zůstane primátorem. TOP 09 získala většinu v pražské vládě. Dlouhou dobu to fungovalo a najednou TOP 09 vypovídá koaliční smlouvu s tím, že chce změnit podmínky vládnutí v Praze. Chce větší většinu, post primátora a kontrolu nad určitými resorty s tím, že prý ODS nebojuje proti kmotrovství a předraženým zakázkám. Načež se TOP 09 po nezdaru obrátila na ČSSD, kterou prezentují osoby Hulínského a Březiny, tedy osoby, které by se daly považovat za cosi jako kmotry z levé části spektra. Socialistický zastupitel Poche měl zase problém s financováním strany, kdy svůj sponzorský dar nechal rozepsat na více dárců, kteří o tom ani nevěděli. Nyní pro změnu TOP 09 zase sonduje u ODS. Svrhnout vládu a nemít připravenou variantu nástupnictví může snad jen člověk ducha mdlého nebo Jiří Paroubek. Krátce po svržení nejoblíbenějšího vládce kraje - primátor Svoboda měl oblíbenost 56,3 %, čímž předčil všechny socialistické hejtmany - padla slova o tom, že se TOP 09 chystá po příštích volbách na vládu s ČSSD.

Ministr Schwarzenberg na premiérovo vyjádření o Hu-Hu koalici (Hulínský a Hudeček, pozn. autora) zareagoval promptně a podrážděně, kdy ze zahraniční cesty napsal: "Bylo by vhodné, aby pan premiér zanechal takového podezřívání. Vláda je vláda a Praha je Praha." Že by předseda strany neměl ponětí o tom, co se děje v nejdůležitějším regionu České republiky? Že by snad pražská TOP 09 jednala bez jeho a Kalouskova vědomí? Domnívám se, že Karel Schwarzenberg je postupně odsouván do pozadí. Po prohraných prezidentských volbách může ještě splnit roli maskota do voleb parlamentních a tím jeho vliv zcela zanikne, pokud vůbec kdy nějaký byl. O tom, že TOP 09 ovládá Miroslav Kalousek, si štěbetají vrabci na střeše. Boj o pražskou radnici se tak dá chápat jako boj o prvenství na pravici.

Převratem rok před volbami, odstraněním nejpopulárnějšího vládce kraje a člověka, který se snažil radnici očistit, si TOP 09 zadělala na problémy větší, než sama čekala. Je to hra vabank a je veřejností vnímána jako boj o koryta a "přilepšení si". K tomu ještě bleskové čistky, kdy si TOP 09, vzniklá odštěpením od KDU-ČSL, pomalu nezadá se španělskou inkvizicí. Miroslav Kalousek dokáže být tvrdý a nelítostný hráč, ale zde, pokud jde o jeho hru, se přepočítal. TOP 09 teď nemá partnera. ODS nechce ustoupit z původní dohody a spojení s ČSSD by bylo pro TOP 09 smrtící. Příští volby by v Praze dozajista nevyhrála. Paradoxem je, že před prezidentskou volbou právě Karel Schwarzenberg Svobodu kvůli jeho popularitě žádal o podporu pro sebe a nyní mlčí.

Co teď TOP 09 zbývá? Vládnout sama s podporou socialistů, ale to by znamenalo, že by musela akceptovat provařené osoby z ČSSD a jejich leckdy šílené nápady. Jít do otevřené koalice s ČSSD by bylo totéž, ne-li horší o to, že by TOP 09 byla voliči zavrhnuta. Vrátit se k ODS, když předtím rázně bouchli do stolu a svrhli vládu? To by znamenalo další porážku. Zkrátka TOP 09 si to v Praze zavařila až na půdu a Karel Schwarzenberg strká hlavu do písku. Chtělo by to, aby se občas také probudil. Dění na pražské radnici je alarmující a jeho nečinnost ohledně nehorázné urážky rakouského europoslance neomluvitelná. Zdá se, že konec Karla Schwarzenberga v politice se blíží mílovými kroky.

Psáno 27.5.2013 pro www.pravybreh.cz

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora