29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Schengen a Evropa konečně bez bariér

7.8.2007

Po třech letech od vstupu do Evropské unie se lidé stále ještě necítí plnoprávnými občany společenství. Je to škoda, protože se ukazuje, že Evropa s Čechy počítá, že máme v Bruselu slovo, že umíme prosadit naše národní zájmy v rámci celku. Nejlepším důkazem je náš vstup do schengenského prostoru k 1. 1. 2008, kdy pro naše občany padnou poslední bariéry volného pohybu.

Od příštího roku nebudou Češi při cestách po EU potřebovat pasy ani občanské průkazy a budou moci jezdit "Evropou volnou cestou". Na letištích budou procházet vchodem s nápisem Schengen, nikoli vstupem s cedulí "ostatní". Je to událost srovnatelná snad jen se střiháním drátů po sametové revoluci. Jde o potvrzení naší příslušnosti k Evropě. A i když fakticky do ní patříme stále, tak v politice jsou důležité symboly. Když dobudeme "pevnost Schengen", bude to znamenat konečné uznání naší rovnoprávnosti v rámci EU.

Velice mi záleží na tom, aby lidé pochopili, co pro nás vstup do Schengenu znamená. Až dodnes jsou, co se týká volného pohybu osob, dvě Evropské unie. Jedna, schengenská, která zrušila vnitřní hranice, a "ta druhá", do které zatím patříme my. Znamená to, že ačkoli jsme členem společenství, na hranicích s ostatními členy EU stále udržujeme celníky a závory. To má příští rok skončit. Půjde o významný krok v našem integračním úsilí.

Tohoto úspěchu dosáhla vláda, která je častována nálepkami protievropská, euroskeptická či antiintegrační. Ve skutečnosti má kabinet, který vedu, jako svůj hlavní cíl dosáhnout plné integrace do EU ve smyslu jejích čtyř základních svobod: volného pohybu osob, zboží, kapitálu a služeb. Aby bylo možné dosáhnout vstupu do Schengenu již k 1. 1. 2008, a ne v roce 2010, 2011 či ještě později, byla nutná maximální diplomatická aktivita i masivní nasazení zvláštního týmu na ministerstvu vnitra, který pracoval na naší technické připravenosti. Drtivou většinu této práce v tichosti odvedla má první, tříměsíční, jednobarevná vláda "euroskeptické" ODS. Podařilo se nám najít spojence v rámci Visegrádu a následně i mezi ostatními novými zeměmi Unie. A společně jsme přesvědčili EU, že jsme připraveni a rozšíření Schengenu se nemá odkládat. Ukázali jsme, že máme odborníky, kteří tento úkol zvládnou, že jsme schopni včas připravit patřičnou legislativu a zvládnout novou technologii schengenského informačního systému - tzv. SISone4all. A především jsme měli vůli. Vůli změnit rozhodnutí o odkladu rozšíření Schengenu (fakticky na neurčito). Věřím, že stejně tak jako my zvládnou rozšíření ostatní státy, staré i nové. Definitivní potvrzení učiní Unie v listopadu.

Popisuji tento proces tak podrobně proto, že chci, aby Češi měli větší sebevědomí. Aby neklesal jejich zájem o dění v Unii a povědomí o její užitečnosti.

Nejsme pouhými pasivními žadateli o dotace z evropských fondů, jak se mohlo zdát v letech 2004 až 2006. Úspěšným bojem o Schengen jsme dokázali, že jsme plnoprávnými členy společenství, s rovnými právy a povinnostmi, že umíme převzít odpovědnost za společné věci a zasloužíme si stejnou míru svobody jako ostatní.

Chci poděkovat všem, kteří se na tomto úspěchu podíleli. Diplomatům, ministerstvu vnitra, řadě bezejmenných lidí, kteří několik měsíců tvrdě pracovali, aby dokázali, že do Evropy patříme nejen proklamacemi, ale i činy. Je to dobrý základ pro naše předsednictví EU v roce 2009. Předsednictví, ve kterém chceme navázat na snahu o dokončení integrace Unie, o odbourání posledních překážek a diskriminace mezi starými a novými zeměmi. Naše heslo "Evropa bez bariér" říká jasně, o co nám jde. Já věřím, že za tímto cílem dokážeme jít společně. Vláda, občané i opozice. Protože politické názory máme různé, ale Unii a naše národní zájmy jen jedny. Rozšíření Schengenu o letošním Silvestru znamená na této cestě historický mezník.

MfD, 21.07.2007

předseda vlády ČR, předseda ODS a poslanec PČR