19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Samochvála škodila i škodí…

6.5.2022

… jak Babišovi, tak Fialovi

Staré české přísloví praví „Samochvála smrdí“. V české politice se však toto přísloví zcela přesmyklo do formy – když se nepochválím sám, nikdo to za mě neudělá. Andrej Babiš se chválil sám, popřípadě svoji vládu, zejména v obdobích před covidem, kdy Česko vykazovalo poměrně vyrovnané nebo přebytkové rozpočty. Nová vláda Petra Fialy a premiér sám pokračují v této „bohulibé“ tradici a chválí svou aktivitu. Bohužel, je to opět na úkor reality.

Petr Fiala byl na setkání s občany Čelákovic a dvě věci stojí za komentář. Prohlásil na něm, že ve vztahu k uprchlíkům (ukrajinským) jsme „nejlepší v Evropě“. Ale řekl toho více i k dalším tématům. Za zmínku stojí jeho názor na průběh covidu v Česku: „Česká republika covid nezvládla! Máme čtyřicet tisíc obětí, obrovské ztráty ekonomické, řešení bylo špatné. Zvládli jsme až vlnu omikron, kterou řešila naše vláda,“ komentuje Fiala zase vlnu covidu s tím, že na podzim může přijít další.

K výše uvedenému lze konstatovat to, co jsem ostatně tvrdil již během kampaně před loňskými parlamentními volbami. Covid byl ze strany ODS a ostatních tehdy opozičních stran zneužit způsobem, který se obecně nazývá hyenismus. Česko nebylo v přístupu k řešení covidové krize v Evropě potažmo v EU žádnou výjimečnou zemí ani co se počtu nakažených či počtem zemřelých s covidem týče. Všechny evropské vlády postupovaly velmi podobně a mají v podstatě velmi podobné výsledky. Jestliže navíc Fiala tvrdí, že byl zvládnut až průběh epidemie omikronu díky jeho vládě, je to další „smrdící“ samochvála. V celém světě se omikron vyznačoval vyšší infekčností a menším procentem zemřelých než předcházející varianty. Fialova vláda za „řešení“ omikronové verze covidu zcela jistě nemůže.

Ovšem klasická sebechvála na sebe nenechala také čekat, opět cituji z iDnes: Ještě větší zájem budí jeho postoje k Ukrajincům a jejich zemi napadené Rusy. „Máme tu k dnešnímu dni asi 330 tisíc uprchlíků. A jelikož to zvládáme nejlépe v Evropě – to je také potřeba říct –, tak jich máme asi 300 tisíc registrovaných. Máme je ve zdravotním systému, v sociálním systému. Více než 30 tisíc lidí je na pracovním trhu. (...) Tohle všechno se nám daří,“ líčí Fiala. Poté se dotkne i nákladů. „Naši experti odhadují, že nás to bude stát nějakých 50 miliard korun. Může to být víc, může to být méně. Teprve v příštích týdnech uvidíme, o kolik máme změnit výdaje a příjmy státního rozpočtu. Souběžně žádáme EU o pomoc,“ konstatuje premiér.

Tady už dle mého soudu ztrácí Fiala absolutně smysl pro realitu. Jeho „experti“ se s odhadem nákladů na migrační krizi z Ukrajiny drží hodně zpátky a náklady státu na řešení této krize budou spíše vyšší jak 50 miliard korun. Čím déle totiž konflikt na Ukrajině potrvá, tím výše se náklady vyšplhají. Vzhledem k tomu, že se dnes v NATO počítá s dlouhou válkou s Ruskem prostřednictvím podpory ukrajinské armády dodávkami zbraní, může současná uprchlická vlna z Ukrajiny trvat měsíce a roky. Možná, že se naplní i „předpověď“ ministra školství Petra Gazdíka, že nám ukrajinské děti ve školách pomohou „vyřešit“ penzijní situaci.

Opět proto musím konstatovat, že se Fiala nemá čím chlubit. Ekonomika Ukrajiny bude v případě dlouhodobé války s Ruskem nesmírně trpět a normální život prostě nebude možný. Obavy, že by v případě nedodávek zbraní na Ukrajinu nastal „ruský mír“, což jsem již také v některých komentářích četl, sice chápu. Rusko se dobytých území vzdát nemíní. Obávám se však, že vojenská porážka Ruska je mimo realitu také a dříve nebo později bude muset Západ na nějakou formu míru na Ukrajině přistoupit.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz