28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: S kokardou a hrnkem

1.2.2006

Revoluční, hřímavý patos pana Proubka na konferenci sociálních demokratů v Kongresovém paláci nemohl přeslechnout žádný masochista, který nechal při sobotních večerních zprávách zapnutý zvuk televizního přijímače.

Předseda vlády a de facto i předseda ČSSD se chtěl vytáhnout v celé své velikosti, resp. šíři, a proto burácel o úspěších sociální demokracie, o předvolebních trhácích a bezvadných socialistických plánech (o jejich povolební realizaci raději pomlčel) a útočil na všechny, kdo nesdílejí jeho představy o úžasných perspektivách naší země pod vedením sociální demokracie, která rozhodně, ale rozhodně komunisty do vlády nevezme (ač s nimi ve skutečnosti vládne a i nadále vládnout chce). Na jednu hromadu naházel odbojná média, zejména Mladou frontu Dnes a Lidové noviny, a pozurážel občanské demokraty i koaliční partnery (myšleno lidovce a unionisty, nikoliv komunisty).

Pan Paroubek byl inovativně ozdoben revoluční kokardou v klopě, bohužel nebylo jasné, zda se nechal inspirovat demokratickými volbami v USA či - daleko spíš - císařem Napoleonem. Pak pozvedl do výše zlatý, vlastně oranžový hřeb večera - magický hrnek, který po nalití horkého čaje změnil barvu z černé na oranžovou, volební to barvu socialistů.

V tu chvíli jsem si vzpomněl na dobu předvánoční, kdy jsem rodičům nakupoval pár drobností pod stromeček přes server Fotostar.cz. Nechal jsem jim tehdy vyrobit mimo jiné i dva bílé hrnky s obrázky naší chalupy, kterou jsem vloni v létě při návštěvě Orlíku fotil.

V nabídce společnosti Fotostar je ale kromě "obyčejného" hrníčku i takzvaný Hrnek Magic, na nějž je možno umístit až dvě fotografie a po nalití horkého nápoje hrneček zbělá a fotografie se objeví. Nakonec jsem od koupě čarodějných hrnků upustil, připomněl mi je až sám veliký a široký Paroubek.

Na stejném principu jako jsou hrnky v nabídce Fotostar, je založen i efekt hrnků Paroubkových, jen s tím rozdílem, že podkladová barva je oranžová. Dodejme, že nikoho nenapadlo nechat tam umístit logo ČSSD nebo fotografii premiéra, aby byl hrníček opravdu dokonalý. Pan Paroubek se tvářil vítězoslavně, když hrnek, který díky horkému čaji změnil barvu z černé na oranžovou, pozdvihoval do výše, aby jej mohly zachytit všechny kamery a objektivy fotoaparátů.

Jenom škoda, že fotografové po tomto epochálním představení zaměřili svou pozornost jinam. Nezachytili totiž závěrečnou fázi proměny hrnku.

A to byl právě důvod, proč jsem magický hrnek rodičům nakonec nekoupil. Jsou již v poměrně pokročilém věku a konečný efekt by je mohl zarmoutit, mohli by jej chápat jako určitou symboliku. Možná je ale finální změna barvy hrníčku symbolická pro pana Paroubka a jeho stranu - po vychladnutí totiž onen magický hrnek opět zčerná.

Vzhledem k tomu, že se jedná o hrníček sociálně demokratické strany, není vyloučeno, že na chvíli - před definitivním zánikem oranžové barvy - dostane hrnek ještě barvu rudou. Symbolika by tak byla dovršena.