28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: S klouzavým mandátem se běžte klouzat

S údivem sleduji diskuse o zavedení klouzavého mandátu. Ten by měl spočívat v tom, že poslanec, který se stane ministrem, rezignuje na mandát poslance a nastoupí za něj dočasně náhradník z téže volební strany.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 16.3.2015 0:04

Obecně se mi nelíbí,

že ministr je zároveň poslanec. Zároveň moc výkonná a zákonodárná.

Klouzavý mandát by to mohl vyřešit. Problémy v článku nadhozené jsou řešitelné.

Ale ještě lepší by bylo, kdyby si takový potenciální mnohoobročník musel vybrat jedno obročí. Buď ministr - a vzdát se mandátu - nebo poslanec či senátor a ministroval by někdo jiný.

A úřadující ministr by se vlastně na kandidátkách ku volbám do poslanecké sněmovny či senátu vůbec neměl objevit. Ledaže by na ministrování již před volbami rezignoval.

A stejně tak by mělo být zapovězeno, aby poslanec či senátor zastával ještě jinou volenou funkci - hejtmana, primátora či starostu, člena zastupitelstva etc. A jakoukoliv funkci ve státní správě a státních organizacích. Aby měl čas na svou odpovědnou práci a zúčastňoval se schůzí sněmovny či senátu.

J. Malá 15.3.2015 11:04

Pane Kubero,

klouzající se ředitelka školy by přece o své zaměstnání nepřišla, žádné výběrové  řízení by se na její místo nevypisovalo.Dál by byla ředitelkou a současně poslankyní, jako ostatně 199  jejích spolupolitiků. Myslíte, že sám jste primátorem i senátorem?Vždyť všichni poslanci si nechávají svá zamestnání a podnikání.i všechny funkce v radách a podradách a tak se jich pravidelně do vedlejší práce v parlamentu dostaví klidně o čtvrtinu méně- a ti nepřítomni jsou bezostyšně omluveni " z pracovních důvodů:_".Jen naivka si  po 25 letech této praxe myslí, že práce poslance  je čest na plný úvazek.Je to jen příjemný vedlejšák  za nehorázné peníze a finanční i jiné výhody bez jakýchkoliv závazků a zodpovědnosti. Ve kterém zaměstnání by zaměstnanec, bavící se a nevěnující se práci, za kterou je placen, byl napomenut a odeslán k zábavě do mísní hospody- když ho teda nezajímá probírané téma. Nemělo by je zajímat každé téma? Nejsou tam snad proto? Takže žádné starosti s klouzavým mandátem, ono je to úplně fuk.

Č. Punčochář 13.3.2015 20:56

To je

Ali Muhammad ben Kubera, co zaprodává Teplice Quatarům a Kuvajťanům? No, ten ať se klidně klouzat jde.

V. Vaclavik 13.3.2015 18:26

Pravicacke bludy

Timto se zabyva nase pravice, jen tak dal, krok sun krok do nicoty, je to jen dobre, protoze mit takto nastavene priority jen svedci o zarostlosti do politky, totalni ztrata perspektivy na deni v zemi.

L. Novák 13.3.2015 18:33

Re: Pravicacke bludy

Četl jste to vůbec? 8-O

L. Novák 13.3.2015 17:08

Vysvětlení pojmu "klouzavý mandát"

se mi líbilo. :-D

... jít se klouzat...

B. Rybák 13.3.2015 13:37

Souhlasím s panem primátorem Kuberou

Nejlepší je nechat politiky rozhodovat o tom aby se svým mandátem naložili podle svého svědomí (jak jim předepisuje naše ústava), tedy tak aby oni i jejich strana co nejlépe obstáli před voliči nejenom ve volbách nejbližších.

Předpokladem toho ovšem je, že místo politických "zlatokopů" budeme mít politické strany s dostatečně velkou členskou základnou (mnohem větší než dřív). Jejich obnova či vytváření je prvořadým úkolem naší "občanské společnosti", úkol pro většinu z nás!

Ś. Svobodová 13.3.2015 10:43

Informace pro pana Kuberu:

Náhradník - poslanec může ředitelovat klidně dál, není -li  prezidentem, soudcem, senátorem, ombudsmanem či členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

I. Dekyský 13.3.2015 11:33

Re: Informace pro pana Kuberu:

Ano, lidé, kteří dělají h*vno, by tomu i mohli věřit. Kulové, neužitečné prd bez osobní zodpovědnosti, ve dvou, nebo třeba padesáti funkcích, vždyť je to jedno, že?

M. Zdobinský 13.3.2015 10:42

Pan Kubera - politik se zdravým rozumem

Konečně jeden politik,který má zdravý selský rozum.Koneckonců na tom,jak léta vede radnici v Teplicích je to vidět.

Hromadění funkcí je jedna z nejodpornějších vlastností našich politiků. Většina se po zvolení stane nadčlověkem,který stíhá 2,3,4 ... důležité funkce. Prostě mnohoobročí.Ne náhodou se tomu ve středověku také říkalo beneficium nebo také PREBENDA.

L. Novák 13.3.2015 17:16

Re: Pan Kubera - politik se zdravým rozumem

No a pak se divte, že titíž politici s mnoha funkcemi zakazují zákonem zaměstnancům pracovat přesčas, ikdyž by zaměstnanci rádi...

No a teď ještě ty super a hypermarkety o svátcích a víkendech.

J. Jurax 16.3.2015 0:06

Re: Pan Kubera - politik se zdravým rozumem

Aspoň vidíte, že naši volení zastupiči jsou vyjímeční lidé. Někteří při tom všem ještě i vysokou školu stihnou vystudovat, nezřídka i ve zkráceném termínu.

J. Vavrochová 13.3.2015 10:12

V příkladu, který uvádíte,

prostě bude za ředitelku školy fungovat po dobu jejího ministrování tzv. zástupce ředitele, který je na každé škole. Tím odpadne problém s vypisováním výběrového řízení na nového ředitele školy a zároveň problém s návratem ředitelky na původní místo. Nehledejte problémy tam, kde nejsou! A nedělejte z lidí blbce!

Ś. Svobodová 13.3.2015 10:45

Re: V příkladu, který uvádíte,

Ředitelka ve zmíněném článku figurovala jen jako náhradník - poslanec a jako taková může klidně ředitelovat dál. Což pan Kubera asi neví.

J. Kanioková 13.3.2015 16:27

"Skvělé" - kumulování funkcí,

jistě jsou skvělými profíky ve všech funkcích, které zastávají. Tomu tedy absolutně nefandím.

P. Selinger 13.3.2015 9:52

Klouzavý mandát je, jako většina socanských

nápadů, pitomost. Proboha, jak mohl tento národ volit socany ??

J. Veselý 13.3.2015 9:08

V Anglii

se nemůže stát členem vlády Jejího Veličenstva nikdo kdo není zároveň poslancem, žádný klouzavý mandát nemají a nezdá se, že by to mělo devastující vliv na demokracii.

Problém bude asi někde jinde ...

M. Prokop 13.3.2015 9:14

Re: V Anglii

Většinový systém má své výhody. Vláda je stabilnější.

P. Maleček 13.3.2015 5:30

Opět Kuberovy kecy

A proč své kozí rady nepředvedeš Jaroušku sám na sobě a nevzdáš se senátorování, když jsi i primátor? Takhle jsou to jako vždy u tebe jen kecy.

J. Maleček 13.3.2015 8:11

Re: Opět Kuberovy kecy

Kubera o voze a Maleček o koze......

R. Gramblička 13.3.2015 8:28

Re: Opět Kuberovy kecy

cože, dva Malečkové? To snad ne :-)

J. Schwarz 13.3.2015 8:44

Re: Opět Kuberovy kecy

Opět Malečkovy kydy...

T. Kočí 13.3.2015 9:42

Re: Opět Kuberovy kecy

Na Malečka raději nereagovat. Je to rohaté zvíře bez možnosti se rozmnožovat.

G. Novotný 13.3.2015 13:34

Re: Opět Kuberovy kecy

Že má ten pan Kubera vůbec odvahu veřejně psát ty svoje ......., zvláště co se přímé volby prazidenta týče. Nebýt nechutné aféry ODS pří poslední volbě Klause, při ktéré pan Kubera také asistoval, tak by jí nebylo. Pro ODS typické - pachtování s komunisty, uplácení zelené poslankyně, využívání Šlaufa pro své rejdy - a nepřímá volba byla smetena nemorálností tohoto aktu. A Kubera dělá pana Čistého.

J. Kulheim 13.3.2015 13:52

Re: Opět Kuberovy kecy

Jak můžete vědět kdo volil V.K.? Volba byla tajná.

P. Vaňura 13.3.2015 21:02

První volba Klause byla tajná, druhá byla z vůle ČSSD

VEŘEJNÁ. Přesto klausobijci i po druhé volbě, kdy pro něj pochopitelně nehlasoval nikdo z KSČM pořád tvrdili, jak byl "zvolen komunisty."

Ve skutečnosti pro Klause v první volbě hlasovalo patrně prozemanovské křídlo v ČSSD právě tak, jako v přímé volbě hlasovala pro Zemana nemalá část voličů ODS!

J. Slanina 13.3.2015 18:49

Re: Opět Kuberovy kecy

Ty jsi taky, soudruhu, kumulovaný, dvojnásobný prezident, že? Po husákovi Gustáv a po Tondovi Novotný, viď?

P. Sulc 13.3.2015 1:48

Ve slusne, respektovatelne zemi

je zvoleny representant representantem a ne cimkoliv jinym. Je li povolan na ministra, v jeho a jen jeho obvodu jsou doplnkove volby. Takovy bordel, kde senator ci poslanec je hejtmanem, starostou, restauraterem, riditelem divadla ci crhokoliv jineho, je mozny jen v bordelu zkorumpovaneho statu. A laxni, mlcici vetsiny, ktere je to fuk a jen remca.

M. Prokop 13.3.2015 9:15

Re: Ve slusne, respektovatelne zemi

Takže Británie není slušná a respektovaná země?

J. Bruner 13.3.2015 1:36

není to logické

je to ohrožující takové mnohoobročníky jako je p.Kubera. Je starosta a zároveň senátor. Proto nemůže dělat dobře ani jedno ani druhé.