Neviditelný pes

POLITIKA: Rusnokovo rozmarné léto

29.6.2013

Nový předseda české vlády Jiří Rusnok byl doposud masmédii vnímán jako jeden z relativně seriózních mužů, politicky vázaných na Miloše Zemana. Jeho kariéra nebyla provázena skandály, dokonce jeho odvolání ze Špidlovy vlády bylo odůvodněno "špatnou komunikací", nikoliv výrazným průšvihem (s introvertním Špidlou má přitom problém komunikovat leckdo). Okolnosti, za kterých se stal předsedou vlády, ho však dostanou pod mediální palbu těch vlivových kruhů, které si přály pokračování dosavadní koalice.

Tím se bude Rusnok lišit od dosavadních dvou předsedů úřednických vlád Josefa Tošovského i Jana Fischera, kteří se spíše hřáli na výsluní mediální přízně (atak na Fischera přišel až v době jeho prezidentské kampaně). Rusnok přitom s obdobnou negativní reakcí řady komentátorů musel počítat, nicméně mu zatím nemusí nijak výrazně ublížit. Pro něj je důležité, že zapůsobí na příznivce Miloše Zemana a na velké skupiny lidí, které loni podporovaly masové protesty, pak se jejich protestní aktivita změnila v apatii a nyní mají pocit, že se "něco" může dít. Nižší střední třída, relativně zchudlé obyvatelstvo venkova a maloměst, příslušníci silových složek s pocitem podhodnocenosti a mnozí další budou po nějakou dobu vyjadřovat Rusnokovy podporu.

Jeho vláda zneklidnila ČSSD, protože může přinést odliv části hlasů pro Zemanovce, i když se tato strana snaží tvářit, že s vládou nemá nic společného. Proto se nyní budou snažit sociální demokraté o urychlené volby, leda by u nich převážilo křídlo usilující o povolební koalici právě se zemanovci. Většina ČSSD ale nebude chtít dopustit, aby se stihly vyprofilovat a vyrůst nové strany, které odeberou voliče velkým stranám. Vzestup VV a TOP 09 mezi neuskutečněnými volbami v roce 2009 a řádnými volbami v roce 2010 je pro ČSSD varující. Nyní čeká na svoji šanci Babiš se svým ANO 2011 a možná i Okamura s Úsvitem přímé demokracie.

Velkou ranou je současný vývoj pro Kalouska a TOP 09. Přišli o trumf v podobě často medializovaného ministra zahraničí Schwarzenberga. Kalousek nyní může jen litovat, že vládu nepoložil na konci poslední zimy sám. TOP 09 nyní může hrát roli zachránce pravice, nebude už k tomu ale mít sílu podloženou vládními Kalouskovými pákami. ODS se bude snažit alespoň trochu vzpamatovat a zřejmě bude snažit brnkat na strunu odporu vůči Zemanově svévoli. Občanským demokratům přitom nová opoziční pozice může paradoxně prospět k alespoň částečné stabilizaci, dění kolem nové vlády navíc trochu zastíní problémy vedoucí k pádu vlády Nečasovy.

LIDEM se budou snažit přežít každý další den ve sněmovně, protože bez ní skončí v propadlišti dějin. O znovuvzkříšení se budou snažit i VV, kterým pozice ve sněmovně zajišťuje alespoň určitou pozornost. Rusnokovu kabinetu nebudou klást překážky komunisté. Ti budou chtít po Zemanovi protislužby v případě, že by se po dalších volbách jevila reálnou jejich účast ve vládě.

Rusnok a jeho tým v podstatě nemá v tomto rozmarném létě nic moc co ztratit. Snad kromě klidu, protože to, že Rusnok kývl na Zemanovu nabídku, mu spousta vlivných lidí jen tak nezapomene. A jeho případná aktivní politika v oblasti Temelína může spustit velké letní politické bouřky, které se mohou protáhnout na velmi dlouhé změny politického klimatu.

NašiPolitici.cz



zpět na článek