28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Rusko, my a Evropa

Podivná kauza Vrbětice, která po sedmi letech od svého vzniku nečekaně rozkymácela českou politiku a zdevastovala česko-ruské vztahy na dlouhá léta dopředu, nespadla z čistého nebe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Pavelka 4.6.2021 8:06

Seberte těm vlezbruselským hlupákům v ČT co bojují naoko s Komunistickým sněhulákem ,a připravují půdu západnímu včlenění a pohlcení, tu vlivovou televizi kterou si platíme [>-]EUEUEU!Vyžente ideologii, potřebujem lidi s normální spravedlivým pochopením vyváženosti !EU!

P. Aron 4.6.2021 8:09

R^R^R^

J. Vlk 3.6.2021 21:52

Střední Evropa nebyla nikdy silný celek. Snad jen vláda Habsbursko-Lotrinské dynastie se snažila, ale prohrála. Rusko představuje obrovské téměř nevyčerpatelné zdroje, nedotčená území a pro tyto vlastnosti je stále atraktivní. Moderní společnost energie potřebuje a touha po nich vyvolává u Rusů obavy. Pokusy získat jejich zdroje silou Rusko několikrát poznalo. Současný moskevský režim jistě provádí silová řešení, ale západní Evropa se s ním stále snaží udržet a tvořit ekonomické vztahy. Na občasné nedemokratické aktivity Ruska jen zazní politické případně ideologické prohlášení. V tomto smyslu se nyní chováme jinak než "vyspělá" Evropa.

P. Milan 3.6.2021 22:26

Ten pokus o získání ruských zdrojů byl prakticky jen jeden a dopustil se ho ruský spojenec Hitler.

A. Renjascu 3.6.2021 23:59

No on to byl také spojenec Italský, Španělský, Japonský, Britský, Francouzský, Polský, Estonský, Lotyšský...

V. Církva 3.6.2021 22:40

Získat ruské suroviny silou to zkoušelili jen šílenci jako Napoleon nebo Hitler. Rusko spíš chtěli získat kdysi před rokem 1914 britské těžařské společnosti, obchodníci a po roce 1989 všichni.

Dá se pochopit, že se tomu Rusko začalo bránit, i když jim to z dlouhodobějšího hlediska moc nepřineslo.

I. Štípek 3.6.2021 18:25

Skvělé, jako vždyR^

V. Hodorka 3.6.2021 16:49

Kdyby se ruske uzemi rozparcelovalo mezi cinu, eu a usa, tak by z toho nejvetsi uzitek meli obycejni rusaci.

V. Hodorka 3.6.2021 16:47

Nemecko po peklu, ktere rozpotalo pred osmdesati lety, uz seka latinu. A rusaci? Kteri to peklo pomohli rozpoutat? Porad jen osmdesta let zbroji, vyhrozuji, obsazuji... Je to uplne zbytecna zeme, kdyby neexistovala tak by bylo na svete lepe.

J. Nový 3.6.2021 17:44

Jistě si vyhledáte sám, za kolik zbrojí Rusko a za kolik zbrojí USA a její sloužící země v NATO, že?

P. Milan 3.6.2021 22:27

V procentech HDP?

J. Kočvar 3.6.2021 23:45

Z hospodářského hlediska bylo Japonsko proti USA v roce 1941 trpaslíkem, vydávalo sice spoustu peněz na armádu, ale její největší část byla beznadějně vázaná v Číně - a během půl roku Japonci dokázali dojít k branám Austrálie a Indie.

P. Brich 3.6.2021 15:06

Položíme-li si klasickou starořímskou otázku: "Cui bono?" jednoznačně nám vyjde: Německo a Westinghouse.;-O

P. Brich 3.6.2021 15:17

Dobře si všímejte křepčících a hrdinně pokřikujících maňásků. Na čí ruce se cítí bezpečni. Volby jsou za humny.

Poté, co nás kolonizovali na subdodavatele, kterým určují ceny, budou držet pozorný prst na zdrojích surovin. Ruským plynem kupovaným od německých překupníku za nezávislost na Rusku!!;-€EU;-O

P. Aron 4.6.2021 8:08

Přesně tak.

J. Lukavsky 3.6.2021 12:51

"německé bezuhlíkové ekonomické utopie, jejíž základní podmínkou je dovoz ruského plynu" netušil jsem, že ruský metan je bezuhlíkatý... ale člověk se pořád učí.

"historii i exportní orientaci hospodářství naše země potřebuje" kdesi jsem četl, že náš export do Ruska je 2,5%, takže řekl bych statisticky bezvýznamný.

Problém Ruska jako nástupce SSSR (kde tak vólno dýšet čelověk) je, že se důsledně řídí leninskou mírovou zahraniční politikou. Proto také se všechny země, které se z toho teplého, soudružského objetí nějak vymanily se cpou do NATO. Až si Rus položí otázku proč... a odpoví si po pravdě, tak bude možno s ním jednat "ty pán - já pán". J.L. end

F. Kusák 3.6.2021 16:25

Vždyť ani nevíme, jak velký je náš export do Ruska, protože se většina subdodávek děje zprostředkovaně, skrze vyšší dodavatele. Neznáme ani finanční toky ruského kapitálu, proudícího přes zahraniční matky našich bank. Neříkám to rád, ale německým protektorátem již jsme, jen se Němci poučili z historie a tak nám umožnili, abychom si "mohli" vybrat, kam chceme patřit. Ale vlastně je to jedno. Pamatuji si na slova jednoho ruského obchodníka ještě za SSSR, když prohlásil, že Československo už jim vlastně nemá co nabídnout, a tak pro ně ztrácí na významu. Oni si za své petrodolary mohou koupi to nejlepší.

V. Bok 3.6.2021 23:08

No, ano, ta slova jsem tehdy slyšel taky... no, zemřel Brežněv, padly ceny ropy a náhle začali mluvit jinak. Najednou jim byly naše rok zmražený kuřata, máslo, neprodejný nábytek a konzervy s lečem s moravskou klobásou byly dobré. Ale podotýkám, že my byli moc rádi, že jsme se toho zbavili.

O. Mayer 3.6.2021 12:23

Představa, že se nacházíme na jakémsi věčném bojišti mezi Ruskem a Německem je nesmyslná.

1. Rusko se středoevropským prostorem nemělo s výjimkou druhé poloviny 20. století nikdy absolutně co do činění

2. s vyjímkou obou světových válek (tj. období cca 2x4 roky) ve 20. století byli Rusko a Německo po většinu historie trvání obou států paralelně vlastně spojenci (když nebudu počítat jakýsi nájezd Řádu německých rytířů). A i v druhé polovině 20.století a zvláště pak po roce 1990 byli vzájemné vztahy až překvapivě korektní

J. Ganaur 3.6.2021 12:26

Střední Evropa nejsou jen Čechy, Morava a Rakousy, ale také Polsko!:-(

P. Brich 3.6.2021 15:21

Potlačení protihabsburského maďarského povstání, napoleonské války, dělení Polska, ...

Požadujte navrácení školného. Nic Vás tam nenaučili ...

V. Církva 3.6.2021 22:48

No co se týká velké střední Evropy včetně Polska, Litvy, Lotyšska, snad i Ukrajiny, a po Švédsko, jenže to už není střední Evropa, tak tam Rusové se sousedy bojovali. S Rakouskem včetně českých zemí byli Rusové historicky spíš zadobře, ale pak se to našponovalo až do 1.sv války.

S Německem se vzhledem k drank nach osten o dobrém vztahu s Rusy mluvit nedá. Pokus začal, tak až za Bismarka. Lze ale spojit povahu puntičkářských ale studených Němců s nepořádkem ale srdečností Rusů? Moc to nejde. I když jako vzájemné doplňování už ano. Jen6e to lid0 nachápou.

J. Kočvar 4.6.2021 0:03

Drang nach Osten a jeho výsledky přestaly hrát roli v šestnáctém století, kdy Pobaltí zabrali Poláci, Švédové a Dánové. Pobaltští Němci hráli v Rusku významnou roli už od Petra I. Prusové a Rusové měli vcelku slušné vztahy už od konce sedmileté války a opakovaně spolupracovali za napoleonských válek.

F. Kusák 3.6.2021 16:27

Ó ty svatá prostoto!

J. Nový 3.6.2021 17:46

A Napoleona hnal z Ruska do Paříže kdo asi? ;-D

D. Polanský 3.6.2021 12:09

Němci budou "útočit" na Rusko, ovšem jinak než za Hitlera, ekonomicky, tedy rozsáhlou spoluprací. No a my budeme koukat, jak se to šikovně dělá. V dnešní době bušení se do prsou již moc neplatí.

D. Bowman 3.6.2021 13:08

To si o Číně taky mysleli. Nakonec zjistili, že vykrmená Čína dostává imperiální choutky a na vnitřní trh si jen tak někoho nepustí - radši vám výrobu zkopíruje a a předá stejčkovi ze strany tj. okrade.

Dělat byznys tam, kde nemáte jak právo a smlouvy vymáhat je zhovadilost.

V. Církva 3.6.2021 23:02

Čína dělá to, co je pro Číňany výhodné. Vždyť totéž dělá i západní politika. To, co je pro Číňany výhodné. Západní firmy pak musí logicky dělat to, co je pro Číňany výhodné.

Zdá se taky že pomalu docházíme k prozření. Tušili jsme, že ruský komunismus byl špatný, teď zjišťujeme že už francouzská revoluce byla špatná a snad už konečně dojdeme k tomu, že i liberalismus má svoje negativa. Jakkoliv liberalismus měl ositiva, francouzská revoluce měla méně, ale taky nějaká positiva, no a i na té ruská věci by se při důkladné revizi tak jedno, dvě positiva našla. Třeba že nebyli politicky korektní. Prostě nepokrytě posílali lidi do Gulagů. No těch positiv bude málo.

D. Bowman 4.6.2021 13:56

Čína dělá co je výhodné pro těch cca 15 rodinných klanů, které ji vládnou. Před časem se rozhodli, že je potřeba liberalizovat alespoň ten obchod. A teď zase přitahujou šrouby.

Západ musí být na ten společenský konsenzus opatrnější ale taky dělá co se hodí jejím cca 300 ridnným klanům. Od 90. let se rozhodli využívat levnou pracovní sílu venku a importovat ji dovnitř. Střední třídě na škodu. Prodávají to jako multikultiralismus, humanismus, altruismums atd. apod.

Změnit to chtěl Trump a jeho America First policy. A jak skončil.

Problém liberalismu je, že žádný není.

A) Tluče se s Rovností (Egalité)

B) Vyžaduje osobní zodpovědnost - ne že sociální stát bude odstiňovat následky našich svobodných rozhodnutí

C) Všeobecné volební právo je spolehlivá cesta k socialismu (Marx) a tyranii (Platon)

Bolševici doslova vymysleli politickou korektnost. Pozitiva jejich vlády jsou spíš navzdory jejich doktríně, než díky ní.

M. Juraška 3.6.2021 11:47

Pánové Patrik a Křešňák jsou z líhně eurozhůvěřilců a těm nelze v dnešní době věřit ani Dobrý den.

Jinak Weigl R^