18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POLITIKA: Rušení víz nátlakem

V nedělních Otázkách Václava Moravce si ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda s poslancem Evropského parlamentu Miloslavem Ransdorfem nebývale notovali.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
cekon 23.3.2006 10:07

Nejvyšší

amatérismus je typický styl dnešní vlády. Pokud chci něco docílit a zároveň neztratit, musím vypracovat koncept a posyupovat jednotně se všemi, kteří mají stejný problém (Poláci, Slováci ..) a hlavně být DUSLEDNÝ ! Krok za krokem utahovat šroubek ..A uvidí se. Ale tohle plácání do vody pár týdnů před volbami je k smíchu ...
hodne neRath... 23.3.2006 9:52

no...

a tusite opravdu, co se bude dit po zruseni viz?
Bystrozor 23.3.2006 9:49

Re: AŤ jdou Američani do hajzlu!

Ale Hanacku, i jinde je hezky :-)
Hanáček 23.3.2006 9:15

AŤ jdou Američani do hajzlu!

Býval jsem amerikanofil, ale už mě to přešlo. Prasácké a hulvátské chování při žádostech o viza, zacházení při příletu do USA horší než plantážník  s otrokem. Jen jim to dejme taky trochu sežrat, nabobům přiblým!
sysoj 23.3.2006 8:59

Re: Ja pouze poukazuji na

Já bych se nějaké ekonomicky významné fluktuace dolarových turistů rozhodně neobával. Kolik procent Američanů vlastní cestovní pas? (resp. kolik jich vůbec ví, co to je). A doby, kdy dolar stál kolem 44 kaček a byla to vcelku tvrdá měna, už jsou zřejmě nenávratně pryč... takže ekonomický přínos takového turisty už klesl bez ohledu na vízovou politiku.
franta 23.3.2006 8:53

Samozřejmě Bobe

něco "násilně“ vymáhat je povoleno jen po socialistické EU, ale ne po USA, to každý správný pravičák pochopí. To hurá hrdinství se totiž dá i obrátit
Bob 23.3.2006 8:45

Re: Nevíc se mi líbilo Paroubkovo šibalské prohlášení,

Ne, ale treba to znamena, ze vsichni Americane/Kanadane/Australene, kteri uci na nasich skolach anglictinu a pritom nemaji pedagogicke vzdelani, proste skonci, nebot ve svych zemich, by take nemohli ucit na skolach anglictinu. Drive dostavali benevoletne pracovni povoleni, tak nyni jiz nikoliv. Nebot to, ze nekdo umi cesky, z nej jeste ucitele cestiny take nedela. Nevidim v tom zadny truc z nasi strany.
Haui1 23.3.2006 8:43

Re: Pokud se nepletu, tak

Všude se najdou slušní lidé i póvl, tak i mezi turisty českými i z USA. Nicméně co se týká toho zaměstnávání načerno, nemyslím si, že by zrovna Češi znamenali ohrožení americké ekonomiky. Chtěl bych vědět, kolik procent ilegálních pracantů tvoří Češi a kolik třeba Mexikánci, Číňané, aj. A věřím, že Češi jsou v průměru vzdělanější než právě ti Mexičané. Opravte mě, jestli se mýlim.
Bob 23.3.2006 8:35

Re: Současná situace s vízy představuje Kocourkov

Mate 100% pravdu. Polaci vsadili hodne na jednu kartu. Sli do valky v Zalivu a opravdu jich tam nekolik padlo. Predtim sli do Afghanistanu. Jejich byvaly prezident byl v Bilem dome v letech 2004-05 hned 4x a nedomohl se niceho. Jeden cas to vypadalo, ze Kwasniewski a Bush jsou temer buddies. I to je podle me trochu duvod soucasneho rekneme trochu vyhrozeni situace. Snaha o dialog, ochota vyjit vstric proste sve ovoce neprinesla.
Saša 23.3.2006 8:33

Nevíc se mi líbilo Paroubkovo šibalské prohlášení,

že vláda bude bezvízovost tvrdě vymáhat...
To zřejmě znamená, že Česká republika vyhlásí válku, ale celým USA to nepůjde, tak aspoň nějaké newyorské čtvrti se srovnatelným počtem obyvatel...
dvd 23.3.2006 8:31

Kurňa

to je totéž jako Američané v Praze.
A k těm plakátům v Rakousku: umíte si představit, jak by se celá Evropejská Unie opupínkovala, kdyby nějaká hokyně dala v Ústí do výkladu plakát "Cikáni, nekraďte tady" ?
Stredocech 23.3.2006 8:24

Současná situace s vízy představuje Kocourkov

Kongres USA by se měl rozhodnout, zda mu větší starost dělají teroristé nebo ilegální pracovníci.
Také by si měl ujasnit, kdo jsou spolehliví spojenci USA v Evropě.
Nemluvím o nás, ale speciálně vzhledem k Polákům se USA chovají hanebně.
 
vloula 23.3.2006 8:12

Pokud se nepletu, tak

vízová povinnost není nějaký truc americké administrativy, ale obranná reakce na chování naších turistů. To znamená, že naši turisté pracují v USA načerno, snaží se tam pobývat ilegálně po uplynutí doby pobytu atd atd. V živé paměti jsou ještě výlety Romů  do Kanady . Ti tam určitě nejeli jako turisté. Jinými slovy, až naši turisté se ve většině začnou chovat jako turisté, potom budou i v USA vítání a vízová povinnost padne automaticky. Vzpomeňte na plakáty v rakouských obchodech, aby tam Češi nekradli. Když ty krádeže opadly, tak ty plakáty také zmizely.
Sg 23.3.2006 8:10

Re: Re: za vsechno stejne muzou cikani

Muj pane, zeme, ktera si muze dovolit prosustrovat m.j. 40 miliard za Nomuru Vami uvedenou ztratu ani nepociti.
Vasilij 23.3.2006 8:08

blbost

lezt do zadku je nas narodni atribut!
polit 23.3.2006 7:45

vlezdoprdelismus

typická malá česká dušička, když seš silnej, tak ti vlezu do zadku - dříve Moskva dnes Washington
Bob 23.3.2006 7:40

Re: Re: za vsechno stejne muzou cikani

Mimochodem z Vasi vety "ted uz snad doufam nejsou" je patrne, jaky jste profesional. Pustite se srdnate do kritiky ministra, aniz byste evidentne o tematu mnoho vedel. Nezlobte se na me, ale pusobi to a me tak, ze Vam nekdo nabulikoval libive tema, ze CR prijde o penize z turistu a supho, napsal jste kriticky clanek bez jakekoli hlubsi znalosti.
To je takove to hura hrdinstvi. Zajimalo by mne, jestli stejne kriticky pisete o tom, ze EU navzdory proklamacim celkem nechava klidnou to, ze nekteri jeji obcane mohou cestovat do zamori bez viz a nekteri ne. Jinymi slovy, ze jsme cosi jako druha kategorie. Troufnete si napsat obdobne kriticky clanek na toto tema, tedy s kritikou na Brusel. Obavam se, ze nikoli. Toto je snadnejsi...
Bob 23.3.2006 7:24

Re: Re: za vsechno stejne muzou cikani

Pocet turistu po zruseni viz s Kanadou (kveten 2004) nijak dramaticky nenarostl (viz statistiky cizinecke policie resp. centraly cestovniho ruchu), jedine co se zmenilo bylo, ze CR prisla o penize vybrane za viza (jedno za 75 CAD). Jinymi slovy v soucasnem stavu spise prodelavame.
Bob 23.3.2006 7:21

Re: Ja pouze poukazuji na

Jenze ono nejde o to "potrestat" USA, ale ministr se musi zodpovidat lidem doma jako jejich ministr zahranici a logicky celi dotazum, proc Cesi musi mit viza, kdyz Americane/Kanadane/Australane nemusi. Od toho tu funkci ma. Rozohodne nechce trestat treba Australii, jen chce dosahnout symetrickeho stavu. Je jasne, ze to neni nikomu prijemne. Ale kdyz s tim nic delat nebude, tak celi kritice, ze ma z USA v kalhotech, kdyz se rozhodne, ze teda zavede reciprocni rezim, tak ho zase kritizuji, ze si hraje na velikana a chce to USA ukazat. To je pak tezky. Ja jen rikam, ze to rozhodnuti chapu.
Sarka 23.3.2006 7:14

Ja pouze poukazuji na

dvoji metr. "My" prece mame vzdycky dobre duvody, zatimco ti druzi, to jsou darebaci. Nemyslete si, ze mam z tech viz radost - je mi to neprijemne; na druhou stranu je trochu legracni se domnivat, ze to tady (tj v US of A) nekym hne, kdyz se Cesko zacne chovat tak jak navrhuje pan ministr. Na to je prilis male - a - odpustte - nezajimave (mysolim politicky, nikoli architekntonicky). Ale na tu jednu kratkou navstevy Prahy si dolarovy turista to vizum koupi, kdyz o to bude stat - a kdyz ho budou nadbytecne obtezovat, priste si zajede do Florencie, nebo Do Bangkoku.
Bob 23.3.2006 7:13

Re: Re: a co kdyz

Mam prave obavu, ze zas az tak moc tu pravdu nema
Matt, autor 23.3.2006 7:11

Re: za vsechno stejne muzou cikani

Zmenilo by se jedine - prisli bychom o velmi vyrazne mnozstvi turistu, tedy velmi vyrazne prostredky, utracene v Ceske republice. Nejsou to mala cisla. Viza pro Kanadu byly, ted uz snad doufam nejsou.
Bob 23.3.2006 7:11

Re: Musíme si udělat pořádek doma, pokud se chceme domáhat bezvízového styku s cizinou.

On ten neporadek je na obou stranach. Amerika neni skvela a Cechy nejsou prohnile. Predne by si Kanada mela zajistit, aby jeji imigracni system nebyl tak deravy a nedal se tak snadno zneuzit. V USA by se krome ilegalnich zamestnancu meli zamerit i na ilegalni zamestnavatele. Kde je nabidka, logicky prichazi i poptavka. Kdyby kazdy American byl tak poctivy, ze by nacerno nikoho nezamestnal, zadny Cesi a ostatni vychodoevropane by tam za praci nejezdili.
Bob 23.3.2006 7:07

Re: No nejucinnejsi bude

Mila Sarko, problem je v tom, ze pro viza s Ukrajinou nas nuti mimo jine i clenstvi v EU a nas zamysleny vstup do zemi Schengenskeho prostoru. Nemuzeme mit vyjimku, jestlize ostatni zeme EU maji s Ukrajinou viza. (Uznavam, je to trochu alibismus, ale je to presto fakt) Nicmene, jestlize ostatni zeme EU viza do Kanady a USA nepotrebuji, tak proc my, Madari ci Polaci ano....
Matt, autor 23.3.2006 7:05

Re: a co kdyz

Shodou okolnosti o tomtez pise dnes na NP i pan Pehe. Ma pravdu. http://neviditelnypes.zpravy.cz/p_politika.asp?r=p_politika&c=A060322_100454_p_politika_wag
Mejla 23.3.2006 7:04

Musíme si udělat pořádek doma, pokud se chceme domáhat bezvízového styku s cizinou.

Čeští Švejkové proslulí prací načerno, české holky točící porno a země i státní správa prolezlá komunisty.
Sarka 23.3.2006 6:56

No nejucinnejsi bude

 se vrhnout na zem, kopat nozickama a porvavat, ze to neni fer. Pripadne je kopnout do holene. To se Americke urady zcela jiste zaleknou a s omluvou ta viza ceskym turistum zrusi. Asi stejne, jako zrusi Ceska strana viza Ukrajincum, az se tito rozhodnout potrestat Cechy za jednostrasnnou vizovou povinnost
Bob 23.3.2006 6:48

a co kdyz

A co kdyz - jak doporucuje autor - vsechny dostupne diplomaticke prostredky byly vycerpany at jiz v bilateralni rovine ci v multilateralni (skrze EU) a CR proste zjistila, ze zminene zeme nehodlaji ustoupit a Unii je to celkem jedno a nehne pro nas prstem. Jaky je dalsi postup podle Martina Matta Jedlicky. Utrpne sedet a mlcet? Nejde o zadne vyhlasovani valky, proste jen gesto (jakkoli muze byt detinske), ze se nam stavajici praxe (nesymetricky vizovy rezim) nelibi. A kdyz ani toto nepomuze, zavedou se viza. A to je jedine fer.
Hasan 23.3.2006 4:50

Autorovi se to v hlavě nějak plete.

Typický patolízal.Nechceme ústupky.Chceme stejné chování k oběma stranám.
kiarina 23.3.2006 3:12

za vsechno stejne muzou cikani

Naprosto si myslim ze  USA by si meli vyrizovat visa taky.Nic by se vlastne nezmenilo akorat by to bylo velmi spravedlive a to uz davno.Kdo chce do Ceska jit ten si vyridi visa a kdo nechce  ten tam nepujde ani bez viz.Na druhe strane moje dcera je narozena v Kanade a my jak jsme sli do Ceska jsme potrebovali visa pro ni tak kdo rikal ze tady pro Kanadany nejsou visa.