26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Rudí doktoři na Karlovarsku (a nejen tam)

8.11.2008

Pouze malou chvíli byli čeští lékaři reprezentováni člověkem, který vystupoval slušně a noblesně. Poté, co byl někdejší předseda ČLK MUDr. Svoboda svržen a do čela ČLK vstoupil MUDr. Rath, který předtím na pozici šéfa ČLK útočil z pozice předsedy LOK, začíná smutná cesta lékařského stavu do područí levicového populismu a demagogie.

Nástupce Ratha včele ČLK MUDr. Kubek tak vykládá o tom, že přebytky ve zdravotních pojišťovnách jsou nezákonné(!), protože zdravotnictví je ze zákona financováno průběžným systémem, a tudíž je nutné přebytky z pojišťoven „stáhnout“-rozuměj převést do mezd lékařů. Ti už ostatně vyhlásili svým předsedou LOK, že chtějí přidat o 30%! Jen pro připomenutí, i důchody jsou u nás financovány tak zvaným průběžným systémem a i na důchodovém účtu je momentálně jistý přebytek. Rozhodně ale ne takový, aby unesl nápady ČSSD o jednorázovém přídavku důchodcům o 6000 Kč apod.

Lékaři si vyzkoušeli, že titul MUDr. je spolehlivou cestou při volbách. Právě proto máme u nás tolik poslanců a zejména senátorů z lékařského stavu. Na druhou stranu, s výkonem svého mandátu mají i lékaři problém, jak dosvědčuje aféra MUDr. Kotta, který se nechal zvolit za ODS a „propil se“ do ČSSD. Nyní, po vítězných krajských volbách se snad Rath rozpomene na svého nového přítele a zajistí mu nějaké vhodné ředitelské místo.

Proto nás už vůbec nemůže překvapit, že politická (strana?) Doktoři pro Karlovarský kraj vstoupí do rudé koalice v Karlovarském kraji. Ukazuje se, že v politice se doktoři jednoznačně orientují dle svého někdejšího guru Ratha, a dokládají tak, že mají své srdce skutečně vlevo. Velmi inspirativní bylo ostatně i nedávné vystoupení předsedy ČLK o tom, jak bránit korupci farmaceutických firem u jednotlivých lékařů. Jak pan Kubek vysvětlil, jde o to, aby tyto firmy mohly dál sponzorovat vzdělávání lékařů a přitom se přímo aktivně nepodílely na jejich korumpování. Má tak podle Kubka vzniknout fond, kam budou farmaceutické firmy přispívat, a odpadne tak pokušení lékaře korumpovat. Vše bude údajně průhlednější. To je jen jeden z příkladů jak si naši lékaři zdatně počínají v ohlupování české veřejnosti.

Nyní k tomu dostanou v jednom kraji navíc podíl na výkonné moci. Budou tak rázem realizovat svoji představu o zdravotnictví úplně zadarmo. Na úrovni krajů nám nové levicové koalice ukážou, zač je ve zdravotnictví loket. Budou zlikvidovány, a to z vůle regionů, regulační poplatky. Jasně se ukazuje, že tak zvané krajské nemocnice nebyl dobrý nápad. Zdravotnictví tak bude prvním oborem, který doplatí jako celek na regionalizaci našeho státu. Pokud se levičáci posilnění úspěchem při normalizaci nemocnic vrhnou i na školství, máme se na co těšit. Potom už zbývá jenom zregionalizovat podnikatelské subjekty (komunisté by si jistě rádi pár podniků spravovaných krajem užili).

Jiří Paroubek při formování krajských koalic dal zelenou koalicím s komunisty. Nyní se podivuje, proč se těchto koalic nechce účastnit KDU-ČSL, když s komunisty 40 let tvořila naši Národní frontu. S lehkostí sobě vlastní Paroubek zapomíná na svou angažovanost v další straně tehdejší NF, socialistech, kde se výtečně profiloval jako obhájce tak zvaného Vítězného února. Opravdu jsme to my starší z velké části už zapomněli?