25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Rudá Jana

23.9.2013

Sjednotitelka a naděje české pravice?

Tak dlouho jsme si nedokázali autentickou českou pravici představit až nám, jako vždy, musel pomoci se zorientovat Václav Klaus Vševědoucí. Po té, co se ho mainstreamová média snažila stále vypodobňovat jako ikonu Svobodných, rozťal muka pochybností sám nejvyšší. Jeho šálkem čaje je politické hnutí Hlavu vzhůru s komunistickou kandidátkou na presidentku Bobošíkovou v čele a mnoha kariérními podržtašky za zády. To je prý jediná naděje zdecimované české pravice, sjednotitelka sil v boji proti pánům Sobotkům.

Mám pocit, že po tomto včerejším prohlášení bývalého předsedy ODS a presidenta ČR zamrzl úsměv na rtech i jeho nejvíce nekritickým obdivovatelům se zbytky zdravého rozumu, kteří jeho osobní přátelství či známost nepoužívají jen jako výtahu k moci. Pokud totiž Václav Klaus považuje bizarní spojení lapačů funkcí, sociálekologických žen, platonických milenců rudé Jany, zoufalců s obavami o ztrátu erárního živobytí a jeho adorantů, kteří jinak neuměli stvořit kandidátku za naději, navíc ještě prý pravicové politiky, pro Českou republiku, vysvětlil tím celé svoje počínání v politice.

Dal tím za pravdu všem jeho kritikům, kteří jej považovali za pravicového politika jen "hubou" nikoliv reálnými činy. Dávno pryč je jeho tah na branku, jeho racionální pragmatismus z roku 1990, kdy měl jeho koncept hlavu i patu, a kterým získal mnoho akceptovatelných politických bodů. V následujících letech se stává svými praktickými činy jen slabým odvarem tohoto porevolučního entuziasmu až včera skončil jako demagogický táborový řečník polapený ve vlastní síti narcismu.

Je to smutné konstatování s ještě smutnějším dopadem. Pokud si někdo bude českou pravici, dle slov Václava Klause, spojovat se spolkem Hlavu vzhůru, či si tam dokonce bude dávat rovnítko a jako naději si vybere Bobošíkovou, Wolfovou, Zubovou či vyřezané naso z ODS, kterou její otec zakladatel v podstatě rozložil, je to pro reálnou českou pravici další smrtelná rána a jasné plusové body do kampaně komunistů rozkročených dnes do partají s hlavičkou ČSSD, KSČM nebo SPOZ.

Ale možná se tak Vašek s Mildou už dávno domluvili … a Janu si vybrali protože dá komukoli. Květiny Husákovi, třešně Filipovi i hezké líbezné úsměvy do kamery.

Převzato z Kriz.blog.idnes.cz se svolením autora