Neviditelný pes

POLITIKA: Rozvod po paroubkovsku

5.7.2007

Jiří Paroubek a jeho stále ještě manželka Zuzana Paroubková poskytli médiím prohlášení o tom, že se dohodli na rozvodu. Podle Paroubka zůstává jeho vztah s dosavadní manželkou „přátelský“. Důvodem rozvodu je podle Paroubka to, že „manželství upadlo do stereotypu“, i to, že se objevila jeho nová přítelkyně.(podle informací serveru Novinky).

Nebyl by to ale Paroubek, aby necítil potřebu vymezit se vůči předsedovi vlády a ODS Topolánkovi tím, že on je v tomto směru lepší, protože to své ženě „sám řekl“. Tvrdí totiž, že Topolánek svůj rozchod s manželkou dosud nevysvětlil.

Každý rozvod, Paroubkův nevyjímaje, je složitým vztahovým problémem. Kreslit ho do růžova, jako něco mimořádně zdařilého, je tak přinejmenším nevkusné. Z vyjádření Paroubka pro tisk však na každém rohu kouká mlžení. Je známou skutečností, že tvář Zuzany Paroubkové se stala vítanou příležitostí k posměchu. Je zcela zřejmé, že nová přítelkyně Paroubka bude Paroubkovi poskytovat to, co jeho žena nedokázala. Může totiž „reprezentovat“ a částečně snad dokonce může Paroubkovi zvýšit popularitu. Zcela po právu proto v rozvodu Paroubkových vidím politický kalkul. Kdyby se totiž každé manželství mělo rozvádět po více než dvaceti let kvůli „stereotypu“, žádné déletrvající manželství by prostě netrvalo.

Žijeme v zemi, kde se rozvádí asi 50% manželství. Je to tudíž jev častý a společensky přijatelný. Byl to však právě Paroubek, který z Topolánkovy manželské krize vytloukal politický kapitál. Právě při loňském sestavování vlády se mnohokrát do Topolánka pustil právě tím, že jeho neúspěch při sestavování vlády dával do souvislosti s jeho osobním životem.

Paroubek si proto zaslouží za svůj rozvod oplatit stejnou mincí. Zdá se, že pobyt Paroubka v opozici jeho manželství hluboce nesvědčil, a zvýšit zájem o jeho osobu mu má tak pomoci nová mladá přítelkyně. Nezáviďme mu ale. Vůbec to nemusí být Paroubkova výhra, jak ostatně mohou dosvědčit tisíce mužů, co si pod dojmem „ujíždějícího vlaku“ namluvili mladé přítelkyně.



zpět na článek