29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Rozklad našeho státu výrazně pokročil

Neustále se strašíme ohrožením demokracie a údajnou hrozbou návratu totality, ať zevnitř či z vnějšku, a přitom vše nasvědčuje tomu, že dominantním trendem se v naší zemi stává prohlubující se anarchie, neschopnost jakékoliv rozumné spolupráce a totální neodpovědnost panující na politické scéně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 9.12.2019 13:47

Zde myslím, že Rusové mohou být hrdi (a jsou) na více věcí než jen na ten kosmos.

Tak Rusové provokovali? Čím? Koho?

Že napráskali Hitlerovi. Popravili Vlasova? Pustili baviče z Řeporyjí do svojí (státní) televize? Nenechají si kecat do svojí historie od Pehe? Mají na háku drzouny každoročně prudící u hrobů padlých na Olšanech? Mají na háku drzouny, co se "hodnotově podivují" jejim oslavám každého května?

Pane Církvo, to není o lezení někam. Znáte ono: "Každému, co jeho jest"? Tak já těm Rusům prostě nechávám, "co jejich jest".

Multikára je -agor.

M. Moravcová 9.12.2019 9:54

To jen uřvaná sebranka z Podhradí tvrdí něco o škůdci na Hradě. Zeman do zahraničí jezdí, nejen do Číny a Ruska, Anglická královna s ním mluví, Vední EU s ním mluiví a jedná. A podhradní ratlíci ňafají.

P. Kmoníček 9.12.2019 10:13

Moravcová, vážně ?

B. Hančl 9.12.2019 11:14

Ne, jednají s Kmoníčkem.

M. Moravcová 9.12.2019 11:42

vážně

M. Krčmář 9.12.2019 10:28

Uú ,Aá,huhuhu!!!

J. Kolomaznik 9.12.2019 11:45

Po precteni prispevku Moravcova ( Moravec alias Vlcek jsem se zase dobre zasmal je to ale trubicka ten kugluv moravec ( Vlcek) moravcova ;-D;-D;-D;-D

J. Jurax 9.12.2019 18:36

Zkuste vyjadřovat své štěpné myšlenky česky, resp. srozumitelnou češtinou ... :-)

J. Lukavsky 9.12.2019 8:57

"stavět pomník nacistickým jednotkám vlasovců, snažícím si v květnu 1945 v Praze zachránit krk" Když jsme mohli v Praze postavit obří pomník J.V. Stalinovi, nejdříve věrnému spojenci Hitlera (pakt Ribbentrop-Molotov) posléze nepříteli, tak proč nepostavit pomník generálu Vlasovovi, nejdříve hrdinovi a veliteli bitev u Lvova, Kieva, Moskvy, nositeli Řádu rudého praporu, Leninova řádu aj.? Vlasov měl možnost emigrovat a zachránit si život, ale neopustil své vojáky. Stalin své zajaté vojáky odepsal a odmítl je živit (jak mohl, jako jiní prostřednictvím Červeného kříže) a proto také je nacisti nechávali umírat hlady, atd. atp. Takže proč nepostavit pomník Vlasovovi a za 20 let ho třebas nezbourat? No a jelikož naše vláda ani zamini nikterak neprotestují proti stavění či bourání pomníků J.V.Stalina v Rusku tak co je Rusku do stavění pomníků komukoli v nějakých Řepryjích. My máme náměstí a pomníky Žižky, ale v Německu na něj vzpomínají dosti nelibě, po jeho "spanilých jízdách" zůstala země vydrancovaná a hromady mrtvol. No a slavný švédský vojevůdce Banner? Jsou to Vasńku paradoxy! J.L. end

M. Krátký 9.12.2019 9:08

naprostý souhlas - jen malá poznámka - to nemá být pomník Vlasova - ale vlasovců - sám generál Vlasov moc nadšený z toho nebyl - vše už řídil sám Buňačenko - hezký den

P. Dvořák 9.12.2019 9:33

Myslíte, že budete za menšího pitomce, když se otočíte na slovním obratu, jestli pomník má být několikanásobným zrádcům "vlasovcům" nebo několikanásobnému zrádci "Vlasovovi"?

Š. Hašek 9.12.2019 10:02

R^

Dále viz životopis třeba Buňačenka. Boj proti invazním jednotkám USA ve Francii a potom "záchrana" Prahy .... to vše je určitě "pomníkovým činem".

Ten Buňačenko se zatím dost "úspěšně tutlá", tedy tutlají ho historičtí šíbři. Vlasov vešel v širší známost i díky multikáře.

"Buďme rádi", že Ferdinand Schörner si 1. května 1945 pomyslel, že "Goebbels nedával vždy dobré vojenské rady". Ve "varšavské činnosti" by mu totiž tehdy, toho třeba druhého května nikdo nebyl schopen zabránit!!! Nikdo! Hlášení v rozhlase? Převržená tramvaj?

Víc jak 500 000 odpočatých mužů, tanky, děla, .... vše. Dále viz seriozní vojensko historické publikace. Omlouvám se, že se tady opakuji.

V. Petr 9.12.2019 11:07

Mohli mu v tom zabránit Američané. Ty ale Stalin nechtěl do Prahy pustit! Patton měl sice v Česku jen 150000 můžů ale další bylo možno přisunout a navíc, zásah Američanů by znamenal masivní nasazení jejich letectva. Za dané situace nesměli Praze pomoci ani naši letci ze čtyř perutí v GB!

P. Dvořák 9.12.2019 11:36

Vynikající nápad "zásah Američanů by znamenal masivní nasazení jejich letectva." Máte na mysli něco jako Drážďany?

Jste velký stratég, když byste během dne vygumoval demarkační linii a nechal smíchat Pattonovy vojáky s rozjetou Rudou armádou. To by byl masakr než by se poznali! A do toho ustupující Schörner . . . vlasovci . . . v Praze barikády . . . letadla zprava a zleva . . .

Fakt jste génius. Jak vidíte, bez vašeho nápadu to šlo celkem hladce. 300 zrádných vlasovců, není to v této válce směšné číslo?

Š. Hašek 9.12.2019 11:43

Máte pravdu, pane Dvořáku .......

Když se to hodí moderně v televizi do počitadla, tak by válka skončila za rok ...... dále viz moje krátká poznámka k vojenské situaci Čech cca 30. 4. 1945.

Někteří "historici" pitvají pouze situaci dne 7. 5. 1945, vltavské nábřeží a schůzi Smrkovského s místním velitelem Vlasovců. To je málo. Multikárovsky málo, řekl bych.

V. Petr 9.12.2019 12:44

ALE o to do velké míry jde. O osud Prahy během květnového povstání. "Tady a teď" byl zásah Vlasovců významný!

Nejedná se o osud armádní skupiny Mitte! Na tu by totiž sotva stačil celý Koněvův front, pokud by se opravdu rozhodla proti němu bojovat. Ale Německo už bylo celkově na kolenou...

Mimochodem, poslední boje na našem území probíhaly 11. 5. 1945.

Š. Hašek 9.12.2019 13:58

Nebyl významný. Omlouvám se zmasakrovaným na Pankráci a dalším.

Hodnotím kladně souhlas s historickými publikacemi (já je zde cituji), které říkají, že Schörnera by tři - pět dní nedrželo nic. Nic! Nikde nikdo! Jo, několik set nejistých vlasovců. Uznávám, že by mohli hasit vodou z Vltavy hořící Prahu a postavit se i armádě Mitte. 1000 gegen 1000. Za hodinu vymalováno.

Tisíc zabitých na německé straně, možno i víc - zbývá maličkost - 699 000 dalších Němců u Lysé nad Labem. Píše se druhý květen 1945.

V. Petr 9.12.2019 12:34

Tak si přečtěte, co píše o možnostech letectva za WW2 generál Eisenhower. Zhruba, letectvo dokáže zastavit ofenzivu (ono to, samozřejmě předpokádá vlastní pozemní sílu, ale může být o dost slabší).

Š. Hašek 9.12.2019 13:12

Pane Petře,

nevím zda by Pražany zajímaly možnosti nějakého letectva, pokud by generál Schörner spustil 1. května 1945. Světlo bylo asi tak v půlčtvrté ráno. Byl jste na vojně?

Jádro problému je v tom, co se stalo a mohlo reálně stát!!! 700 000 vojáků Wehrmacht nebyla "napsaná možnost", jejich děla a tanky byla reálná možnost. Futrály z hlavní děl jsou dole za minutu, jedno nabití sekundy. Vyhlási se bojová pohotovost na 02:00. Zum Befehl!

Nehádám se, že by se neděly určité věci jinak po spuštění palby na Prahu. Ale Schörner by měl náskok. Hodně velký, náskok by se dal vyjádřit čtyřčíselným počtem mrtvých a hořící celou Prahou. ....... A potom by se čekalo na ofenzívu letadly !!!!! Tu ofenzívu by zajistil rozhlas! ....... Mein lieber Gott!

V. Petr 9.12.2019 21:13

No, roku 1944 by si Němci v Česku mohli tuplem dělat, co chtěli!

Mimochodem, není mi moc jasné, proč Hitler držel Schornerovu armádu v Čechách a nepoužil ji k obraně Berlína! Pokud by to udělal, možná by útok na dlouho zadržel.

Takže povstání vypuklo 5.5. 1945 a 6. 5. dorazila americká vojska do Plzně, 100 km od Prahy, Berlín je 400 km daleko. Patton CHTĚL postupovat na Prahu, ale jeho nadřízení mu to ZAKÁZALI. Pokud by Patton postupoval, automaticky by měl masivní leteckou podporu. A kdyby chtěli postupovat Němci, museli by postupovat v noci, ve dne by prostě nemohli na silnice!

Samozřejmě, dalo se předpokládat že většina německých vojáků by se po 5. 5. 1945 ráda Američanům vzdala.

Povstalci se dostali do svízelné situace počínaje 6. 5. 1945 a právě 6 a 7. 5 jim významě pomohli Vlasovci.

Koněv dorazil do Prahy až 9. 5. 1945 ráno. Mezitím, 8. 5. 1945 odpoledne uzavřelo pražské velení s Němci příměří a umožnilo jim volný odchod. Za to pak komunisté Smrkovského zavřeli, jim bylo JEDNO, kolik Pražanů zahyne, hlavně aby Němci neutekli k Američanům (viz V. Kopecký, ČSR a KSČ).

Š. Hašek 9.12.2019 23:02

Není jasná spousta věcí, které Německo konalo posledního půl roku.

Nemluvím o povstání, ať to je jak chce - byla to epizoda, mrtvých jako v Praze bylo šest let každých dva dny.

Mluvím o situaci třicátého dubna.

Povstalci jaksi nebyli obeznámeni s celkovou situací, názorů bylo tolik jako povstalců v Praze.

Koněv dorazil, až když bylo v jádru vymalováno, ale dobře, že dorazil.

Na závěr:

jsem toho názoru, že zajatci od Mnichova patří americkému vojákovi. Zajatci od Stalingradu až po Příbram patří sovětskému vojákovi. Ty obě strany jaksi viděli diety zajatcům poněkud jinak. Hodně kolegů tvrdí, že by ty Němce potom nechali v Sovětském Svazu makat do smrti, až by jim docvakly určité souvislosti. Hodnotí ale velkodušnost Chruščeva s nadhledem.

Tady se stále jen tak bokem konstatuje, že někdo by rád americké konzervy a nikoliv sovětský přístup! Chápu, že Němci se probudili a chtěli by rádi k Američanům, na-rat!

Hodně zkráceno.

Š. Hašek 9.12.2019 11:37

Zde připomenu (literaturu, archiv) - nemohli. A také k ničemu nedošlo, reálná válka není počítačová simulace.

Podívejte se na postavení amerických, sovětských armád na konci dubna 1945. Podívejte se na vyčkávací pozice připravené a odpočatého, záložního vojska Mitte Ferdinanda Schörnera.

Schörner si mohl týden dělat co chtěl. Američané před Chebem, Sověti dobývali Berlín.

Asi máte na mysli vojenskou situaci sedmého května. Já jsem poukázal na situaci kolem konce dubna. Schörner tam čekal. Čekal a jeho vojáci čistili zbraně a domazávali pásy tanků. Dorovnávali zařezávající bedny dělostřeleckých granátů, ...... Pokud jim něco vadilo, nebyl to americký voják za kopcem .... Domů se mnozí ani netěšili, už stejně jen rozuměli střílení. Odhad číní cca 700 000 vojáků, vojáků, kteří nebyli zvyklí odporovat velitelům. Z 80% zkušení hrdlořezové z bojů v Sovětském Svazu/Polsku.

Notoricky se dělá mišung z konce dubna, sedmého května, čísel 700 000, 2000, postavení armád, převrácených tramvají, hlášení rozhlasu, ...... Zkráceno.

V. Kučer 9.12.2019 22:44

30.dubna vůdce padl. 7.května podepsali Němci předběžnou kapitulaci, 8.května kapitulovali definitivně. 9. ráno už po válce osvobodila Prahu Sovětská armáda. Vojáci Wermachtu pospíchali do zajetí k Američanům a věděli že nějaká zvěrstva by jim Američani spočítali. Schörner určitě v dubnu věděl že válka je prohraná a pokud by z Prahy udělal druhou Varšavu nezemřel by až v roce 1973. Problém Prahy bylo 30 tisíc SS a s těmi pomohli Praze Vlasovci. možná ji zachránili. Přesto stavět jim nyní pomník je bláznovství.

Š. Hašek 10.12.2019 0:04

Nemám vůbec problém s tím, co jste napsal.

Je to fakticky totožné s literaturou a mými zrychlenými poznámkami.

Pozor na spoléhání se, že všichni Němci měli rozum. Dokladováno, že "nepřítel za lesem" a bylo stejně popraveno několik "defétistů pro výstrahu". Ten Schörner si na tomhle zakládal. Souhlas, že po pokusu zmasakrovat Prahu by visel za nohy a pod ním by se hřáli sovětští vojáci u ohýnku .....

P. Kmoníček 9.12.2019 10:44

P.Dvořáku, zrovna Vy mluvte o pitomcích.

P. Dvořák 9.12.2019 10:55

Něco k tom u co jsem napsal by nebylo?

Aha. Jako vždy nebylo.

P. Kmoníček 9.12.2019 10:17

Děkuji, pane Lukavský ! Konečně to někdo napsal srozumitelně i pro ty jednodušší. Obávám se ale, že to bude málo platné.

Š. Hašek 9.12.2019 13:37

No, víte ..... Kmoníčku.

Pokud si pana Lukavského přečtu pozorně (od některých jeho vět dávám ruce pryč), čtu Vaši reakci - tak mám dojem, že právě pro Vás je ta poznámka pana Lukavského zcela nesrozumitelná.

Asi jste pochopil tak pět slov, vybraných ze dvou řádků. Já to pochopil všechno.

K. Salajka 9.12.2019 8:43

Atributy státní moci jsou tři - moc zákonodárná, výkonná a soudní, Základem demokracie je rovnost před zákonem, která u nás dávno není a bývalo jí všeobecné volební právo, dnes deformované agenturami pro výzkum a novináři jako je Slonková, Moravec a jim podobní. Úchylky Mikuláše M. mají za cíl zlikvidovat soudcovskou nezávislost cestou trvalého tlaku z pláně na neodvolatelného státního zástupce" /podmínkou neodvolatelnosti je to " správné rozhodování" (dříve "v souladu s revolučním právním vědomím a svědomím"), které "naznačí" nezávislá Transparency international s dotovanou šmírou /. Další na řadě je školství, které se má rozvrátit pravidelnou páteční absencí žáků a jejich docházkou na školení o nenávisti. Vzdělání má nahradit dogmatická scholastika učenců, kteří jsou tak pravdiví, že ani nemohou diskutovat s učenci, kteří si nemyslí to, co oni. Důležitou součástí destrukce je dovoz "těch osob" a legalizace drog. Smysl existence českého národa a otázka sociální jsou ty problémy, které máme a jsou i východiskem pro naše rozhodování, jak pravil TGM. Cílem českého kapitalismu by mělo být blaho českých občanů a teprve následně občanů Evropy a dalších světadílů.Rusko by mohlo být dobrým partnerem, pokud bychom se nemuseli bát, že s námi zase začne sousedit. Německo se zase chová jako před vypuknutím druhé války a je i vevnitř rozpolcené. Kdo bude mlokem v příštím evropském konfliktu, nechám čtenáře hádat.

F. De Winter 9.12.2019 9:03

R^