19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivan 4.5.2008 23:03

Mimořádně dobrý příspěvek.

To bude křiku fandů modrých ptáků.

mars 2.5.2008 22:00

ARBITRÁŽ

vzhledem k neschopnosti vyrovnat se politicky s onou záležitostí,

předvídám řešení soudní - republika s tím má neblahé zkušenosti -

a to teprve církve zbohatnou a právníci s nimi (po prohrané arbitráži)

zdeněk 2.5.2008 0:20

celé je to provedeno špatně

Měl by být sepsán majetek který církev vlastnila ve chvíli kdy došlo k vítěznému únoru(tedy v roce 1948)

To co bylo církvi odňato po tomto datu ať se jí vyplatí nebo vrátí. Ovšem to co jí bylo odňato za první republiky  v době pozemkové reformy a  za Josefa II to ať jí vraceno rozhodně není.

Úrok je naprostý nesmysl. Žádnému restituentovi nebyl vyplácen úrok ze zabaveného majetku. Proč Tedy církvi??

Nehledě na to že Faráře stejně bude i za těch 60 let platit stát. Vždy to tak bylo a bude. Sami by se neuživily(předtím než je platil stát přímo musel každý povinně platit desátek takže stejně byly placeni státem, akorát v oddělelné dani)

Jinak na celé restituce mám názor takový že by se mělo určit datum po kterém se to celé zabalí a další už nebudou řešeny. Osoby kterých se to týká jsou téměř nad hrobem, těm co bylo tehdy dvacet je dnes 80 let. Jejich potomci se živili jinak, často byly pravda omezováni a někdy i vězněni. Ale není možné to řešit donekonečna. Je třeba říci konec, dál už se nic vyplácet nebude, dnes už ti aktéři nežijí a dnešní lidé snad nebudou pykat za činy někoho úplně jiného. nebo z nich profitovat.  Tím se také potvrdí stav půdy v celé zemi.

zdeněk 2.5.2008 0:20

Re: celé je to provedeno špatně

Platy farářům ať se z daní klidně platí, proti tomu nic nemám. Ovšem co

bude církev dělat s 270(bez úroků 80) miliardami nevím. A pochybuji že

je to hodnota jejího majetku v roce 1948.

Zdeněk Bouška 1.5.2008 23:35

krást je správné

Paní Bobošíková, domníváte se tedy, že je správné, aby církve, kterým byl minulým režimem majetek zkonfiskován, nebyly odškodněny? Měli bychom se tedy narovinu dohodnout, jestli budeme zastávat pozici moderního demokratického státu a nebo se - alespoň v některých (do krámu se hodících) záležitostech - budeme vracet do režimu minulého. Nás - i za komunistů - učili, že krást se nemá. A taky, že když už nějakou nepravost provedu, musím být za takový čin zodpovědný. Stát je, ať už se nám to líbí či ne,  povinen takové a jim podobné nepravosti řešit a jako občanovi tohoto státu, ačkoliv se k žádné církvi nehlásím, mi není lhostejné, jestli a jak vše proběhne. Vím, že historie církví je - mimo jejich nesporné kulturní i vědecké zásluhy - historií násilí, nicméně tato otázka nebyla řešena ani za 1. republiky, tudíž ve chvíli konfiskace je nutno na církevní subjekty pohlížet (na rozdíl od samotného aktu) jako na subjekty plně legitimní. Jediný zádrhel vidím v odškodňování církví, které ve chvíli, kdy ke konfiskacím došlo, nebyly legitimní - buď nebyly státem uznané a nebo ještě čekaly na své "založení". Tam pochybuji o správnosti a jsem otevřený diskusi. Přeji hezký večer!  

zdeněk 2.5.2008 0:27

otázka také je kdy prohlásit "krádež" za promlčenou

Kradlo se přeci i po bílé hoře a pokud vím exulantům majetek navrácen po roce 1918 nebyl. Měla by se stanovit doba po které již není možné krádež řešit. 40 let komunismu je myslím maximální doba kdy je možno odškodňovat. Po roce 1990 bylo asi správné odškodnit, ale v roce 2008 je podle mě již dost pozdě. A vyplácet až do roku 2070? To je podivné.

(ono se to nezdá ale každý větší majetek byl nakraden. Poutníci z anglie ukradli půdu indiánům, přemyslovci si přivlastnili celou zem kterou rozdali svým věrným z nichž se staly šlechtici, Lichtenšteinové si nakradli za měnové reformy po bílé hoře.... tihle všichni ale měli štěstí že si dokázali na rozdíl od komunistů udržet majetek tak dlouho že původní majitelé mezitím vymřeli nebo jich bylo po té době zanedbatelně málo. kdyby zde vládli komunisté 60 let nepochybuji že by k žádným restitucím nedošlo, nebyl by zde totiž nikdo kdo by restituoval)

Zdeněk Bouška 2.5.2008 1:03

Re: otázka také je kdy prohlásit "krádež" za promlčenou

(Asi) narozdíl od Vás je můj názor na tuto věc zásadně ovlivněn skutečností, zda byl okradený ve chvíli aktu krádeže přítomen či ne. Pokud odešel do exilu, vlastně se (opět podotýkám - dle mého názoru) svého majetku vzdal. Do svého odchodu mohl - i když se to teď dost lehce píše, skutečnost asi byla nezáviděníhodná - se svým majetkem nakládat. Mohl ho prodat, darovat, ukrýt a po nějaké době se pro něj vrátit apod. Pokud byl okraden osobně, domnívám se, že by se refundace měla týkat maximálně jeho potomků, kteří byli v okamžiku aktu krádeže již narození a nebo počati (případně i jejich dalších živých a nebo počatých potomků) . Existence či neexistence případných následujících potomků by již nebyla nijak - z ekonomického hlediska - ovlivněna existencí či neexistencí majetku, tudíž bych pro tyto účely jejich nároky eliminoval. Jinak vidím celou záležitost v případě, že dojde k okradení organizace, skupiny lidí. Zde, pokud její existence trvá i třeba několik staletí a nebo je státem její činnost potlačena, nicméně v podzemí žije dál, bych tyto nároky nepromlčel, ale také bych je oproti poslednímu stavu nijak nenavyšoval a nebo nesnižoval. Také je třeba posoudit fakt, že církve byly připraveny o majetek bývalým federálním státem a nyní jednají de facto s jiným státem, měnové přepočty neexistujících měn atd.  Hlavně je ale nutné se zasadit o to, aby se podobné věci v novodobé historii neopakovaly.        

LEE 1.5.2008 23:12

křesťani

BOBO má pravdu,ale co dál???

Jan 2.5.2008 10:52

Re: křesťani

pro LEE....Bobo nemá pravdu, Bobo je Milka.

Sutera 1.5.2008 21:59

Bobosikova, toto chcete presentovat i v Bruselu takovou tupost

Jestlize se za tisic let nashromazdilo par set miliard v nejsilnejsi cirkvi zeme, ktera byla spolecenskym hybatelem dejin, pak na stejne bohatsvi bylo jiz rozkradeno postbolsevickou mafii, z penez patricich poplatnikum dani, nas vsech.

Ale pred tim vsim bolsevici a mozna i nejaci bobosici sahli na cizi majetek.Co je zcizeno, ma byt vraceno, ci nahrazeno. Kdo ma nejvetsi prospech z rabovani lesu, vite to pani Bobosikova? A jde o miliardy.

foyta 1.5.2008 22:12

Re: Bobosikova, toto chcete presentovat i v Bruselu takovou tupost

Velevážený Sutero, laskavě si uvědom, že převážná většina majetku té tvojí církve byla nakradena po bitvě na Bílé hoře, zbytek byl nakradený v průběhu staletí ve formě desátků, daní a "dobrovolných" příspěvků čarodějnic (kdo byl bohatý, toho se zbavili a majetek se kupil). No a v 21. století ještě nějaký sutera nebo šutera, vůl největší, kecá takové hemzy!!!Rv

Sutera 1.5.2008 22:22

Re: Re: Bobosikova, toto chcete presentovat i v Bruselu takovou tupost

Foyto, zdali to jste schopen pochopit, ale pochybuji, tak ja mluvil o katolicke cirkvi jako o velke sile ceskych dejin, nikoli jako o sve cirkvi, o kulturnim a spolecenskem hybateli. Nezalezi na mem ani na vasem nazoru, jak to vnimat ,ale je to tak.

Presvedcujete mne vsak o jednom, o nesmyslu demokracie, jak nam nekdo muze me i vam udelit jeden hlas ve volbach, kdyz nam panbuh nedelil kazdemu do hlavy neco  tak  zcela rozdilneho .

ubu 1.5.2008 23:55

Re: Bobosikova, toto chcete presentovat i v Bruselu takovou tupost

spousta lidí byla okradena. a co jim stát vrátil? h,,,,,,

tom 1.5.2008 20:58

bobo jako Jirka

Bobo ty už jseš jak Jirka P.

P.S. už se ti to krátí viď

StandaU 1.5.2008 20:43

Dobrý večer,

na diskutujících se odráží "velmi, ale velmi vysoká úroveň českého školství". Viz. nick Historik, ten ... asi vůbec nemyslí a pouze papouškuje soudruha Nejedlého.  Opravdu děs.

hulwat 1.5.2008 21:18

Re: Dobrý večer,

On není historik, ale sockomoušký hysterik.

Veselý 1.5.2008 22:30

Re: Dobrý večer,Stando

A ho..o pravil pan hrabe, aby se nenápadne vmísil do rozhovoru. Vsichni se zaradovali, ze konecne nekdo pronesl neco k veci...;-D. Tedy Stando, ty jsi poklad. Nejhodnotnejsí príspevek dnes. Stando, ten poklad by se mel co nejdríve vykopat.;-D;-D. Rekni jeste nejaký svuj postreh, byla by velká skoda o nej diskutující ochudit.

Platil 1.5.2008 19:40

1.máj s křížem!

 To je aspoň 1.máj! Lidi místo v průvodu s fanglemi se tu strefují do Bobo,plivají tu na ni i vzájemně na sebe a dělá jim to asi dobře!Perou se tu mnozí jak za církve,tak za Vlka a tito jsou určitě v klidu.O "svém"majetku vědí potřebné,především to,že ani nebe,ani peklo,ani bohové nejsou,tedy ani nikdo z nich se do pekla za nemorální získání majetku nemůže dostat!Tedy at si ty ovce,jež tisíce let preláti ohlupují pohádkami,nadávají a hlavně věří dál na peklo.Přitom je fakt ten,že peklo zde na zemi nejlépe umí člověk!Jen tak dál!Jim se to hodí!

Historik pro Karla 1.5.2008 20:03

Re: 1.máj s křížem!

R^

Kříž je symbolem zločinů církve a jejích pomahačů. Pod symbolem kříže byli upalováni lidé ve středověku, pod symbolem kříže byli lidé celá staletí vražděni po celé Zemi. Byly vyvražděny celé kultury - američtí indiáni v Jižní i Severní Americe, domorodci v Africe aj. Tento zločinný symbol by měl být zakázán a jeho používání by mělo být trestáno. Církev už nemá společnosti co přinést, jedině dál okrádat společnost o majetek, aby církevní papaláši měli lehký život a mohli oblbovat lidi svým kostelním drmolením nesmyslů.

PROKOP BUBEN 1.5.2008 20:53

Re: Re: 1.máj s křížem!

Hysteriku vy se čapněte s Bobo za praprčky a kráčejte světem - někam.....Ne, že by byly církve - svaté, ovšem vaše jednostrannost je nesmyslná.....Jsem ateista - chvála bohu......

emersonskej 1.5.2008 21:15

Re: Re: Re: 1.máj s křížem!

R^

Kříž L. 2.5.2008 8:25

Re: Re: Re: 1.máj s křížem!

 Bohužel p. Prokope či Bubne,pan Historik má smutnou pravdu a ani Váš nadhled a pokus o humor na tom nic nezmění!Ti co tuto pravdu odmítají,jen dokazují,že lidské pokrytectví je nebetyčné a vzdělání člověku v tom nepomůže.Vy jste toho příkladem!Žádné dobré skutky církve katolické zvláště,nemohou vyvážit ty negativní,kterých se dopustila a dopouští!Nebo,že bychom udělali tlustou čáru?

Ras-Putin 2.5.2008 9:46

Re: 1.máj s křížem!

Marné, proti nám jsou vzteky! Přece desatero Božích přikázání je tak dokonalé, že vojsko, věznice, advokáty atd. by nebylo vůbec zapotřebí. Pokud fašisti i komunisti, zavírali kněze tak asi nejsou tak špatní.

Karel 1.5.2008 18:50

Bobošíkové a ostatní vykukové

Zaměstnat svého manžela jako asistenta a prostituovat při volbě presidenta, když  je třeba se zviditelnit a není čím, je projevem nezištnosti a čistoty charakteru, jehož nostitelka je hodna hovořit za všechny ty  ubožáky , kteří dříve platili církev a dnes platí z daní  zbytečné poslance a jejich rodinné příslušníky .

Svět je zkažený, paní Bobošíková. Štěstí že je zde někdo, komu je možno věřit ža komu víc než o majetek, jde o blaho nás všech a tomu cíli v dalekém Bruselu obětuje  i svou rodinu, případně nás pobaví v domění, že jeho zvolením nabyl důvěryhodnosti a stejné každý žvást z jeho úst vycházející.

 

Historik pro Karla 1.5.2008 20:01

Při volbě prezidenta prostituovala KDU-ČSL, jak ostatně je jejím zvykem tuhle s ODS tuhle zase s jinými politickými stranami

Bohužel se ukázalo, že Václav Klaus byl zvolen pomocí prostituující KDU-ČSL za vidinu 270 miliard pro Římskokatolickou církev. To se bohužel dnes ukázalo, když ODS bez ohledu kdo to zaplatí, chce Římskokatolické církvi darovat takto obrovský majetek, který navíc církev nikdy nevlastnila. Paní Bobošíkové není co vytknout ve srovnání s ostatními prezidentskými kandidáty.

nomo 1.5.2008 21:13

Re: Při volbě prezidenta prostituovala KDU-ČSL, jak ostatně je jejím zvykem tuhle s ODS tuhle zase s jinými politickými stranami

ale on byl  ten majetek jejich a má se pouze vrátit... no a když se podívám, co zde zbudovala církev (kostely, školy,...) no a využívali je všicni lidé. a když se podívám na budovatelské dílo komunistů, kteří to církvi ukradli, tak vidím zničenou přírodu, věznicepro odpůrce, a mimořádně "nádherné" paneláky...

Mráz 1.5.2008 23:26

Re: Re: Při volbě prezidenta prostituovala KDU-ČSL, jak ostatně je jejím zvykem tuhle s ODS tuhle zase s jinými politickými stranami

nomo : církev nikdy nepracovala, nikdy nic nevytvářela hodnoty pozemské (dříve trochu pomáhala v nemocnicích), ale naopak vraždila (katolická) a těch mrtvých bylo daleko více, než popravených za komunistů. Stačí trochu historie a spočítat upálené "čarodejnice" = vraždy.

Ostatní restituenti museli doložit podrobné doklady o svých majetcích, co doložila církev, když i právníc o tom pochybují. Máme drahého prezidenta. Paní Bobošíková to napsala až moc slušně. Napsala něco, co si myslí všichni normální lidi. Páchat hříchy a pak se jít vyzpovídat, obdržet odpuštění a páchat hříchy dál......Církev je ve zlatě a chudému lidu káží o skromnosti....

Jouza 1.5.2008 18:42

Bravo,paní Bobošíková!

Nechte je bučet!Jsou to sice jednostraní demokraté,ale jinak myslejí jen na jednu stranu.Desatero je dobrá věc,ale jen se jí řídit.Církev stála vždy jen na straně bohatých.Z lidí dělala jen nevolníky a nikdy se nepostavila za spravedlnost!Nikdy!

čtenář 1.5.2008 19:02

Re: Bravo,paní Bobošíková!

To je zvláštní, že se papež vyjádřil tak negativně k hromadění majetku ? Nebo třeba jezuité, kteří zůstali se svými Indiány a zemřeli s nimi, když byl jejich řád zriušen a indiánské misie poslány do otroctví nebo pobity. Nebo lidický farář, který zemřel se svými farníky, přestože ho nacisti vyndali ze seznamu k popravě ................

Historik pro čtenáře 1.5.2008 20:16

Nezneužívej jednoho poctivého člověka ve prospěch hamižnosti dnešní církve

Papežové už toho nažvanili. Něco jiného by bylo, kdyby papež jen jalově nežvanil a když se mu nelíbí hromadění majetku, aby církevní obrovský majetek Vatikánu rozdal potřebným. Česká Římskokatolická církev platí Vatikánu obrovské částky, tak proč papež neřekne Vlkovi, aby nevydíral Českou republiku dalšími neoprávněnými majetkovými nároky a šel pracovat rukama? Dávat za příklad Jezuity je docela úsměvné. Jezuité v Čechách napáchali nenapravitelné kulturní škody ničením kulturních hodnot. Nikdy jsi neslyšel o pálení knih v Čechách? Jen jezuitský Páter Koniáš jich spálil 30000, jak se chlubil a je to zaneseno v historických podkladech. Celá církev je hanebná, přestože v jejích řadách mohou být i poctiví lidé, to už jsou paradoxy našeho bytí. Církev bude důvěryhodná, až se sama začne řídit poučkami, které sama hlásá jiným, až přestane pít víno a kázat vodu a s nataženou nenasytnou rukou a nestydatými majetkovými požadavky. Ať církev rozdává, ale ze svého, co církevní hodnostáři vydělají vlastní prací. Rozdávat z cizího a říkat tomu pomoc by uměl každý, nejlépe to jde církvi, má staleté zkušenosti a církevní hodnostáři si přitom vždy vypásli svoje břichy.