Neviditelný pes

POLITIKA: Robota soukromých lékařů v nemocnicích?

20.8.2016

V hlavních zprávách proběhla informace, že poslanci PČR bez vědomí lékařů připravují novelu zákona o celoživotním vzdělávání lékařů. Kromě toho, že by měli medici, kteří se svobodně rozhodnou nenastoupit po promoci do kolabujícího českého zdravotnictví, platit nehorázné výpalné státu, začali socialističtí plánovači vymýšlet, jak zaplnit místa chybějících lékařů kolegy ze soukromé sféry.

Pokud by byl tento návrh schválen, mohlo by MZd nařizovat soukromým lékařům, aby nastoupili do nemocnice na povinnou stáž, a to dokonce i zdarma, bez nároku na finanční odměnu.

Podle poslance a nemocničního lékaře z Chrudimské nemocnice, Davida Kasala (ANO), který změny navrhnul, „neuškodí, když budou mít soukromí specialisté kontakt s tím, co se děje na lůžkových zařízeních“. Podle ČLK jsou pod návrhem zákona dále podepsáni i MUDr. Vyzula (ANO), MUDr. Běhounek a MUDr. Krákora (ČSSD) a Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

Celá řada soukromých lékařů v rámci celoživotního vzdělávání investovala za svoji i více než 20letou praxi statisíce korun do vzdělávání, mnoho má statut primáře-školitele a je mnohem vzdělanější než celá řada kolegů v nemocnicích. Další lékaři mají vybudované své ordinace v ceně milionů korun, kdy platí leasingy za moderní přístroje, splácí půjčky, musí mít prostředky na chod svých ordinací včetně nájmů a platů svých zaměstnanců. Upozorňuji, že na rozdíl od státních lékařů, kteří musí sloužit několik stovek hodin ročně pohotovostní služby, musí soukromí lékaři v rámci dalšího úvazku řešit věci organizační, ekonomické, právní i odborné minimálně v podobném rozsahu, ne-li větším, jako jejich nemocniční kolegové.

Podle Kasala a dalších chytráků v Parlamentu by měli tito lidé nejspíše na čas zavřít své ordinace, propustit na dobu určitou své zaměstnance a jít ve své pracovní době robotovat pro stát, popř. pro kraj.

V tomto případě bychom se dostali do 50. let, do doby státního teroru proti určité skupině obyvatel. Je to jenom další případ pošlapávání občanských a ekonomických svobod poslanci, které máme v Parlamentu za demokratické strany. Demokratické?

bývalý prezident Svazu soukromých lékařů a podnikatelů ve zdravotnictví

Převzato ze Svobodni.cz se souhlasem autora



zpět na článek