16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Robota soukromých lékařů v nemocnicích?

V hlavních zprávách proběhla informace, že poslanci PČR bez vědomí lékařů připravují novelu zákona o celoživotním vzdělávání lékařů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Prokop 22.8.2016 12:47

doporučuji

kouknout na www.zdravotnictvivolaopomoc.cz

Z. Frys 21.8.2016 16:42

Problém se jmenuje stát

Zdravotnictví u nás je tak silně regulované, že je v podstatě centrálně plánované. Panuje zde tzv. zdravotní komunismus. Stát násilím vezme prostředky pomocí povinné zdravotní daně (a říká tomu "pojištění") a z nich platí zdravotní péči. Důsledkem je jako obvykle plýtvání, korupce a často i přímá zlodějna. Lepší zdravotní péči si ale mohou lidé daleko líp pořídit opravdovým tržním pojištěním na pojišťovacím trhu.

Obdobným problémem je převažující státní "bezplatné" školství. Opět placené z nedobrovolného výpalného (daní), které funguje dle komunisticického "každému dle jeho potřeb". Netřeba zdůrazňovat, že zavedením tržního školného odpadnou pseudomorální argumenty typu: studoval za naše peníze, tak ať nám to (nuceně) vrátí.

V. Vaclavik 20.8.2016 17:10

Co se tu navrhuje

neni nic jineho, nez pravicovy socialismus, tedy pravicove reseni. A jde o logicky konec socialismu bez zelezne opony.

P. Lenc 20.8.2016 14:07

To by tak hrálo,

aby se ten socialismus neprosadil.My lékaři, vykonávající praxi v parlamentu víme nejlépe jak socialisticky léčit.Proto jsme v parlamentu.

J. Brožek 20.8.2016 12:17

Nejen medici

"Kromě toho, že by měli medici, kteří se svobodně rozhodnou nenastoupit po promoci do kolabujícího českého zdravotnictví, platit nehorázné výpalné státu"

Tohle by se mělo zavést co nejrychleji a to u všech absolventů!!!!

A nebo školné 100 tisíc ročně.

Studovat zadarmo za daně ostatních lidí a pak se na ně vykašlat je silně nemorální a je potřeba s tím něco udělat - už to zde mělo být dávno.

J. Jurax 20.8.2016 23:46

Re: Nejen medici

Ehm - za pět až šest let nastoupí magistr, inženýr či doktor za nástupní plat řekněme 18 až 25 tisíc hrubého podle oboru - pravda, někde i víc, ale lékařů se to netýká - a bude mít na krku půl melounu a víc dluhu. A bude mít akorát holý zadek a kufr skript, pokud nemá mohovité rodiče, protože za studií si z toho co si stihnete vydělat moc nenašetříte. A měl by si zaplatit bydlení, perspektivně i založit případně rodinu - a když se vezmou dva vysokoškoláci, začnou s miliónovým dluhem. Ale když vydrží tak pět let na životním minimu, budou to mít splaceno už ve třiceti. Hurá ...

Takže okamžitě - bude-li moci - zdrhne do země, kde mu dají nástupní plat násobně vyšší.

Řešení je - dávat vysokoškolákům vyšší platy, aby nezdrhali; jenže to se státem nařídit nedá - nebo nemělo by se dát; ale když se může nadekretovat minimální mzda, mohla by se nadekretovat i minimální mzda absolventa vysoké školy, není-liž pravda? Když jsou u moci sociálně cítící socani, že ...

No a pak by mohlo být i školné, aby se dalo reálně splatit v rozumném čase.

Z. Koutecký 21.8.2016 2:13

Re: Nejen medici

Pane Juraxi, minimální mzda absolventa vysoké školy u nás již jednou stanovena byla. Když jsem nastupoval po absolvování VŠCHT v roce 1957 do zaměstnání, bylo to 1074,-Kčs měsíčně. Žádné dluhy jsem neměl a nevím, proč by je měl mít dnešní absolvent. Příští rok jsem se oženil a manželka, absolventka průmyslovky, měla plat 800,-Kčs měsíčně.Nouzí jsme netrpěli, ovšem proti dnešku existovalo několik rozdílů. Předně v Praze nebyly byty, bydleli jsme, později i s děckem, 11 let u manželčiných rodičů v jednom pokoji vybaveném starým nábytkem a sdíleli s nimi ostatní příslušenství. Jenže, kdo z mladých chce dneska takhle žít? Může si byt pronajmout nebo koupit, tak to udělá a tady teprve začínají ty dluhy. My se prostě odstěhovali z Prahy a nastoupili do fabriky, kde mi dali byt proti závazku na 10 let. Z novomanželské bezúročné půjčky, ze které mi polovinu s ohledem na dítě odečetli, jsme byt vybavili nábytkem. Jenže dneska vám žádný podnik byt nedá a taky nestojí o nějakou smlouvu na 10 let zaměstnání.

Vyšší platy vysokoškolákům podnikatelé nedají, protože my jsme pro podnikatele zajímaví právě svými nízkými platy a zdravotnictví na to nemá. Financování zdravotnictví je problém i v bohatších zemích, včetně USA. Jediná reforma, která by financování zdravotnictví zlepšila je zvýšení účasti pacientů. Třeba spolužák žijící ve Švýcarsku musel podstoupit nějaký náročnější výkon a léčení, na které pojišťovna přispěla 20 tis.CHF, on však musel doplatit 14 tis. CHF. On na to má, ale kolik lidí by to mohlo zaplatit u nás? Je prostě jiná doba. Máme plné obchody, svobodu a do jisté míry i demokracii s blahobytem podpořeným bilionovými dluhy, ovšem všechno v rámci jakési ekonomické kolonie se všemi důsledky. To nezmění žádná reforma zleva ani zprava.

J. Kulheim 21.8.2016 10:35

Re: Nejen medici

Jediná reforma, která by financování zdravotnictví zlepšila je zvýšení účasti pacientů.

S tím souhlasím. Víme jak dopadl pan Julínek. Na platba 30 Kč a hotelových služeb v nemocnici, skončil Julínek i ODS. Byli to zejména lékaři a ČSSD, kteří to kritizovali. Přímé platby přinesly cca 5 miliard Kč. Po zrušení poplatků je musí daňoví poplatníci zaplatit jinak. ČSSD nezaplatí nic.

Dnešní nesnáze sociálního státu jsou důsledkem souběhu řady okolností. Jde o proces -1/stárnutí populace a zhoršování jejího zdravotního stavu, narůstající křehkost rodiny, v jejímž důsledku přibývá sociálně slabých domácností, především matek samoživitelek. 2/ pokles solidarity mezi jednotlivými sociálními kategoriemi společnosti. 3/ Proměnami prochází také trh práce, na němž narůstají méně hodnotné pracovní příležitosti. 4/Mezi hlavní příčiny patří především růst nákladů na financování sociálního státu, který vytváří tlak na jeho veřejné rozpočty.

Současné zdravotnictví se potýká se dvěma základními problémy: 1/ problém je demografický - populace stárne, přičemž výdaje na zdravotní zabezpečení starších lidí jsou řádově vyšší než výdaje na osobu ve středním věku. 2/ stále rostoucí finanční náročností nových léků a léčebných postupů. Od listopadové revoluce se průměrný věk prodloužil o několik let, to však vyvolalo rostoucí finanční nároky. Jinými slovy, náklady na lékařskou péči rostou exponenciálně a rychleji než příjmy do systému.

Dnešní systém zdravotní péče se soustřeďuje na léčení nemocných. I když se zvyšuje průměrný věk dožití, velká část populace není v dobrém zdravotním stavu. Většina lidí nad 50 let užívá nějaké léky, které kromě toho, že nevedou k vyléčení, mají řadu nepříznivých účinků. Cílem systému zdravotní péče musí být zlepšení zdravotního stavu populace. Je potřebné si uvědomit, že na zdraví lidí má zdravotnictví podíl/ cca 8-15%,/ hlavním determinantem zdraví je životní styl /cca 50-60%/, dále životní prostředí /cca 10-20%, genetika 15-20%. Atd.

J. Jurax 21.8.2016 13:10

Re: Nejen medici

No, tak já měl v roce 1972 v létě po absolvování PřF UJEP v Brně (nyní MU) nástup za 1350 brutto. Prázdniny před tím jsem dělal helfra opírajícího se o lopatu na stavbě činžáků za 2000 brutto. Obé měsíčně.

A dluhy jste neměl, anžto jste neplatil školné, jak jest navrženo v příspěvku, na nějž reaguji :-) ... já taky neměl dluhy, akorát kufr skript a kufr toho ostatního a lůžko na internátě ... a co popisujete dobře znám, měl jsem to podobně včetně desetiletého nevolnictví za podnikový byt, protože fabrika věděla, že má nevolníka, které může držet platově u huby ... proto jsem jen co to šlo stavěl družstevně a pak šel na lepší ...

No a to zdravotnictví - spoluúčast, hotelová taxa a povolit platby za nadstandard v podstatně větším rozsahu než dnes. S ošetřením případů skutečně významně sociálně slabých pacientů samozřejmě. Pomohlo by to.

J. Kulheim 21.8.2016 15:06

Re: Nejen medici

Vy jste, pane Juraxi, o kousek mladší. Oba víme o čem je řeč. Já bych se ještě vrátil o pár let zpátky. Střední školu jsem studoval na Slovensku. Bydlel jsem na internátě. Měsíčně jsem platil 330 Kč, otec vydělával kolem 1000 Kčs. Po maturitě jsem vyděl 600 Kčs. Po vysoké škole stejně jako vy. Můj plat byl nižší než manuálních pracovníků.

V současnosti je všechno jinak a tak bych to nechtěl srovnávat. Myslím, že v současnosti je studium, alespoň některých oborů, velmi dobrá investice. Proč by měl někdo, kdo nestudoval platit studium, např. právníkovi, který ho při dědickém řízení oškube jak housátko? Proč by měl studovat zdarma ten, kdo má bohaté rodiče a má větší kapesné než mnozí výplatu. Nebo těm, kteří nemají ještě suchý diplom, nic neumí a chtějí trojnásobek průměrného platu.

V současnosti stát sebere lidem na daních, poplatcích, různých pojištěních ap. cca 80% příjmů. Tyto peníze rozdává jak se úředník zachce. Peníze chudobnějších dostávají naši bohatší spoluobčané ve formě dotací, grantů, pobídek ap. naši vybraní spoluobčané. Myslím, že stát by měl pečovat zejména o kvalitní základní školství a do nějaké míry podporovat nadané studenty. Proč by si nemohly podniky vyhledávat talenty, podporovat je na studiích a peníze dát do nákladů. Atd.

Jenom zdravý člověk je schopný plnohodnotného výkonu. Je potřebné motivovat lidi k péči o svoje zdraví. To mj. mohou dělat i poplatky při návštěvě lékaře. To, že u nás 13,1 návštěv u lékaře na osobu za rok, což je nejvíc v Evropě, není zapříčiněné špatnou službou. Když "stát" lidem peníze sebere, tak si těžko může dovolit kupovat např. kvalitnější potraviny. Atd.

J. Jurax 21.8.2016 16:54

Re: Nejen medici

V zásadě souhlas. I s tím školným na VŠ. Jen by mělo být v rozumné výši, aby neuzavřelo cestu ke vzdělání méně majetným; taky by to chtělo systém stipendií a třeba i státních pobídek, protože nejlevnější studium co do nákladů je na kecavých oborech humanitních - netřeba laboratoří, strojů, náročných pomůcek; přitom je potřeba i inženýrů a lékařů a přírodovědců, protože ti táhnou civilizaci kupředu. A že studium je investice - samozřejmě, a to i bez školného. Pět šest let studujete a někdo musí študenta živit a šatit a platit bydlení - jen na nemnohých oborech je možno se plně uživit prací při studiu a když ano, není to až tak sranda. Takže jde i tak o investici nemalou.

No a dotace a granty - obecně výše přerozdělování - je vskutku nesmyslně vysoká; nicméně od vlády socanů nemůžete čekat nápravu - na to klasické "neberte mi moje peníze a nebudete se muset o mne starat" levicoví politikové z principu slyšet nemůžou, neboť ti, v jejichž prospěch se přerozděluje, patří tradičně do jejich elektorátu. Nakonec i ti tzv. "pravicoví" v tomto punktu akorát melou hubou o štíhlém státu a skutek nikde. A bytní úřednický aparát ...

Návštěvy lékařů - když ono u nás potřebujete, pokud si chcete tři dni vyležet banální ochoření, neschopenku nebo si vzít dovolenou. Takže navštívíte lékaře, zakašlete na něho, dostanete čtyři pět dnů, aspirín si koupíte za svoje a jdete se vyležet - a statistika návštěv naskočí. Nakonec frekvence návštěv lékařů po zavedení třicetikorunového poplatku - směšně nízkého na úrovni tehdy tak dvou piv - poklesla.

V potravinách bych tu nemocnost tak neviděl - kvalitnější potraviny si lze kupovat i z běžného platu, akorát jeden musí chtít a nesmí se přejídat - koneckonců obézní je u nás nadpoloviční část populace. Kilo rajčat v zimě stojí tolik co kilo bůčku a teď jsou vůbec za pusu - akorát, pravda, tak chuť to není :-) ...

J. Kulheim 21.8.2016 17:59

Re: Nejen medici

Zdraví nekoupíš, nemoc neprodáš. Zdraví je nejcennější statek a měli bychom o něj pečovat. Je majetek každého jednotlivce, není to majetek ministra zdravotnictví ani prezidenta. Předat odpovědnost státu na péči zdraví jednotlivce, je špatný obchod. Uživatel zdravotní péče nemůže ovlivnit kvalitu ani cenu zdravotní péče. Je pod diktátem státu. Neví na co má za svoje peníze nárok. Na druhé straně nemá motivaci k úspornému čerpání péče. Tím má zdravotnictví tendenci k růstu výdajů.

Literární údaje uvádí, že 80–90 % všech nádorů se rozvíjí vlivem zevních faktorů. Vznik asi 35 až 40 % nádorů souvisí se způsobem naší výživy. Onemocnění s dominancí výživy (41%). Onemocnění, kde výživa hraje důležitý vliv (38%). Ostatní nemoci, kde výživa má vliv (21%). Až odhadem 80%, mozkových příhod, diabetu 2. typu a 40% zhoubných nádorů může být může být sníženo jestliže se podaří eliminovat rizikové faktory tj.pokud bychom se po celý život stravovali podle zásad správné výživy, udrželi si zdravou hmotnosti a dostatečně se pohybovali, omezili kouření apod.

Měla by platit subsidiarita. V souvislosti se solidaritou by se mělo mluvit víc o subsidiaritě.

Systém státní správy, vzdělávací, zdravotnický, důchodový ap by měl fungovat v rámci současných ekonomických možností. Žít na dluh se dlouhodobě nedá.

J. Lepka 20.8.2016 10:48

Čemu se divíte?

Navrhovatelé trpí mesiášským komplexem a "naše" zdravotnictví zachrání chtíc nechtíc. Nakonec i v SSSR rozdojili kozla.

J. Chaloupka 20.8.2016 9:10

Od dr. Kubka víme, že naše zdravotnictví je v krizi.

Tak se ptám, proč nám nepomohou lékaři bez hranic, když zachraňují lidi v kdejakých ..... krajích?

A osobně si myslím, že soukromí lékaři ve státních zdravotnictvích jistě pracují, kde jinde by mohli zadarmo operovat své soukromé pacienty?

J. Lepka 20.8.2016 10:46

Re: Od dr. Kubka víme, že naše zdravotnictví je v krizi.

" zadarmo operovat své soukromé pacienty? "

To máte z volebních letáků ČSSD A KSČ? Zřetelně vám uniklo, že každý od kojence po starce nad hrobem má povinné zdravotní pojištění a soukromá i státní, či krajská instituce dostane za operaci jedince přesně stejnou sumu.

J. Chaloupka 21.8.2016 0:32

To právě není pravda.

Podle informací z tisku vím, že jsou velké rozdíly mezi jednotlivými nemocnicemi, až dvojnásobné za stejnou operaci atd. Ostatně lékaři jsou nejlépe organizovaná profesní skupina. Jsou nejvíce zastoupeni v parlamentu. Potřebuje je i president. Kdyby opravdu chtěli, tak už dávno bude v našem zdravotnictví pořádek. Ale domnívám se, že většině ten nepořádek vyhovuje. V kalných vodách se lépe loví. Mimochodem právě do zdravotnictví jde stále větší a větší hromada peněz. Tak kde jsou?

O. Prokop 22.8.2016 12:46

Re: To právě není pravda.

peněz do zdravotnictví jde málo: 1. podle HDP je to 7%- jsme třetí od konce z krajín OECD. A našich 7ˇHDP je jiných než 11% německých.

2. V absolutních číslech: 260mld co jde ze zdravotní daně na léčení celkem- t.j. cca 850 Euro na občana na rok, v sousedním Německu je to 3200 Euro. U nás je spoluúčast 16% ( jenom na léky), V Německu 23%. Přitom v kvalitě, dostupnosti jsme v mnoha oborech i lepší. Český pacient si vlastně jezdí v Mercedesu za peníze Škodovku. Nízká cena práce je hlavní problém, proto personální devastace je následek. Více na www. zdravotnictvivolaopomoc.cz

F. Houžňák 20.8.2016 8:07

Když je budete moc buzerovat,

tak vám utečou.

J. Kulheim 20.8.2016 8:06

Navrhněte řešení, pane doktore. Plakat nemá cenu.

Zatím nikdo nevymyslet takový systém organizace a financování zdravotní péče, který by byl bez nějakých problémů. Takovou soustavu zdravotnictví, která by se pružně adaptovala potřebám společnosti a přitom by se vyvíjela v rámci hospodárných proporcí.

Pokud jsou problémy, tak je potřebné hledat řešení. Kdo má zájem na řešení organizace a financování zdravotní péče? Nikdo. Stávající systém je nereformovatelný. Je téměř jisté, že se žádná strana do skutečné reformy nepustí. Jediným ministrem zdravotnictví, který měl nějakou koncepci byl MUDr Julínek. Z mnoha ministrů za ČSSD byla jediná MUDr Součková, která měla snahu něco udělat. Nechala kopírovat recepty a balit koblihy. Všichni uznávají, že je nutná, ale nikdo ji nechce udělat. Mnoho lékařů je přesvědčených o tom, že tou pravou reformou je přidávání peněz.

Na jednoho obyvatele ČR připadá průměrně 13,1 návštěv u lékaře za rok, tj nejvíc v Evropě. Zdravotní péče u nás se soustřeďuje zejména na léčbu nemocí. Cílem zdravotního systém není léčba nemocí, ale systém musí motivovat osoby k zdravějšímu životu. I těch „umolousaných „ 30 Kč a platba za hotelové služby v nemocnici, motivovali uživatele zdravotní péče k tomu, aby víc pečovali o svoje zdraví a nemuseli hledat pomoc v ordinaci lékaře. Ministr Julínek skončil na poplatku 30 Kč a ODS prohrála volby. Toto systémové opatření současná vláda zrušila, nahradila ho přidáváním peněz z jiných daní. Tomu tleskal MUDr Rath, MUDr Kubek a mnoho dalších lékařů.

J. Kyselková 20.8.2016 15:58

Re: Navrhněte řešení, pane doktore. Plakat nemá cenu.

Souhlas.

J. Jurax 20.8.2016 23:57

Re: Navrhněte řešení, pane doktore. Plakat nemá cenu.

Přesně tak.

O. Prokop 22.8.2016 12:35

Re: Navrhněte řešení, pane doktore. Plakat nemá cenu.

Víte. 30 korunové poplatečky- to nebyla reforma. Lékaři( po zaplacení daně, pojištění..) měli z toho 14 Kč čistého. S tím žádný lucidní hrdý lékař nemůže souhlasit. 30 Kč byla pro ně urážka...

R. Szewczyk 20.8.2016 7:28

ha ha ha

hele dochtore Míro, až pochopíš, že v čechii je minimum soukromých felčarů. ne-li žádní, pak se ozvi se svými pomatenými výroky

J. Jurax 20.8.2016 23:52

Re: ha ha ha

Kde žijete? Zagůglete si "soukromí lékaři"

O. Prokop 22.8.2016 12:39

Re: ha ha ha

U nás nejsou soukromí lékaři!!!! Oni si nestanovují cenu svojí práce, tu jim diktuje pojišťovna- lépe přerozdělovna zdravotní daně. U nás jsou tzv. smluvní lékaři- zaměstnanci zdravotních pojišťoven na švarcsystém. Smlouvu s tzv. pojišťovnou mají oni, ne pacient- občan- volič. To jako kdyby smlouvu se zdravotní pojišťovnou měl automechanik a ne majitel auta.

J. Jurax 22.8.2016 16:14

Re: ha ha ha

U nás jsou i soukromí lékaři ve Vašem pojetí; pravda, je jich celkem málo.

Nicméně soukromost praxe lékaře je dána tím, že není zaměstnancem, ale podniká na vlastní tričko. A má smlouvy s více pojišťovnami, takže narážka na švarcsystém je taky nesmysl. Vůbec Vaše kritérium soukromosti je celkem nesmyslné.

A pacient má smlouvu s pojišťovnou taky.

A jestli to nevíte, tak automechanici, resp. servisy, mívají smlouvy s pojišťovnami - zde nikoliv ovšem zdravotními - taky.

O. Prokop 23.8.2016 12:40

Re: ha ha ha

Omlouvám se za chybu, myslel jsem že automechanici nemají smlouvu s komerční( ne zdravotní) pojišťovnou.

Jinak musím s Vámi polemizovat. Jakou smlouvu má občan s pojišťovnou- zdravotní? Žádnou. Musí odevzdávat 13,5% daň spolu se zaměstnavatelem, nebo jako OSVČ paušál + doplatek a za 6 milionů pojištěnců platí stát cca 875 Kč měsíčně.( důchodci, studenti do 26. roku života, nezaměstnané, ženy na MD vězni...) Co se týče tzv. soukr. lékaře- ten má limit - tedy ví, kolik si může ročně vydělat. A když tento limit překročí, tak to nedostane zaplaceno. Např. jestli ortoped měsíčně může udělat 100 000 bodů- tedy 104 000 Kč, z toho zaplatí nájem, leasingy, sestru, energie, služby ( IT, úklid...), ale když má moc pacientů ( protože je třeba dobrý), tak po překročení limitu dělá zadarmo. Proto jsou např.dlouhé objednací lhůty. Jaké podnikání na vlastní tričko může dělat lékař, když si nemůže určit cenu své práce? Fakt, koukněte na www.zdravotnictvivolaopomoc.cz Zdravím

J. Jurax 23.8.2016 17:27

Re: ha ha ha

Inu, podniká v limitech daným mu zákony a předpisy. Jako každý. Jiná otázka je, jaké ty zákony a předpisy jsou.

Z. Koutecký 20.8.2016 3:08

Jen malá poznámka,

pane doktore. Žijeme v tržním systému, kde vždy by mělo být něco za něco. Studium medicíny je poměrně drahé.Společnost však potřebuje lékaře a proto na jejich vzdělání přispívá částkou blížící se milionu Kč na každého studenta. Nikdo se nepozastavuje nad tím, že absolventi vojenské lékařské fakulty podepisují závazek setrvat ve služebním poměru dvojnásobek doby studia. Při jeho nedodržení zaplatí 30 tisíc za každý měsíc studia.Když jsem před časem dostal byt od fabriky, musel jsem podepsat závazek na 10 let, pokud jsem závazek dodržel, byt byl můj, pokud bych nedodržel přišel jsem o byt a musel jsem ještě zaplatit fabrice náhradu jejích nákladů. Já to pokládám za správné. Jestliže investuji, chci, aby se mi investice vrátila. To je přece normální. A pokud jde o práci soukromých lékařů ve veřejných nemocnicích, je na Západě naprosto běžné, že špičkoví soukromí odborníci pracují na částečný úvazek ve veřejných nemocnicích. Pokládají to jak za svoji společenskou povinnost, tak za přínos pro svoji práci, protože se tam setkávají s případy, se kterými se ve svých luxusních ordinacích nemají možnost setkat a, otevřeně řečeno, mohou si tam také odzkoušet v daleko širší míře svoje nové postupy a léčebné metody.Chápu, že Vám vyhovuje studovat za socialistických podmínek a pracovat za tržních podmínek, nejste sám, což je právě jeden z malérů našeho hospodaření, a nejen ve zdravotnictví.

I. Dekyský 20.8.2016 4:40

Re: Jen malá poznámka,

Máte pravdu, na požadavku vrácení investovaných peněz není nic socialistického. Tohle všechno ale pan Havrda velmi dobře ví, tak hloupý snad ani být nemůže. Zato bude pěkný vychcánek.