28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Ricinová blamáž Respektu

8.6.2020

Aston se ve svém úvodníku zabývá tak zvanou ricinovou aférou. Ptá se v titulku, čí je to vlastně blamáž, a dedukuje, že Respektu. Ten sice zprávu o ricinovém agentovi zveřejnil, ale získal bůhví jak.

Z Astonova úvodníku vybírám zřejmě tu nejzásadnější část:
Jenže ty komplikaci v česko-ruských vztazích a poškození dobrého jména Ruské federace v České republice způsobil teprve článek Ondřeje Kundry v týdeníku Respekt. Na paškál by se tedy měl vzít zmíněný novinář a zmíněný list za to, že zveřejnili neověřenou informaci: kdyby ji otiskl Blesk nebo Aha nebo jakýkoli list tohoto typu, mávlo by se rukou. Nicméně Respekt se těší ze svého inzerovaného respektu, a tudíž se jeho informace přetřásala a rozmazávala tak dlouho, až z toho komplikace a poškození vyplynuly. Je to vskutku blamáž. Česká republika rozvaděné diplomaty vyhodila, to je chvályhodné. BIS, jak se zdá, rozkryla původ té kachny, i to si zaslouží pochvaly. Jak se ale informace dostala do Respektu?

Výše uvedené ukazuje na jedinou relevantní dedukci celé aféry. I když byla od počátku přitažená za vlasy a domnívám se, že ani Blesk by po takové informaci nesáhl, to nejzásadnější, na co aférka ukázala, je obecně známý fakt. V Česku se vlastně nic neutají a média mají cestičky, jak se ke klasifikovaným informacím dostat. Jak známo, další „zaručené“ informace z médií hovořily o tom, že tuto zprávu získala BIS od anonymního udavače. I to se ukázalo jako naprostá lež.

Oznámení premiéra Andreje Babiše, že za celou „ricinovou“ informací je údajný „boj“ uvnitř ruské ambasády v Česku, je jistě dedukce BIS, kterou premiér pouze přečetl. Osobně takovému sdělení nevěřím naprosto a vůbec. Může to sice tak „na první dobrou“ i vypadat, nicméně velmi pochybuji o této verzi. Zdá se mi mnohem pravděpodobnější záměr ruské tajné služby vyvolat další mediální konflikt, který by ukázal na neserióznost českých médií. Zcela jistě se kalkulovalo s tím, že informace o plánované otravě nezůstane nevyzrazena, že se do toho aktivní mediální protiruští „bijci“ rádi pustí a že to způsobí to, co nakonec způsobilo. Česká republika bude v Rusku kritizována v období oslav konce II. světové války jako stát, který přepisuje dějiny a neváží si obětí sovětských vojáků, kteří při osvobozování Československa v roce 1945 padli.

Vyhoštění dvou ruských diplomatů je jen dohrou na diplomatickém poli, která má ukázat, že Česko je „silný a suverénní“ stát. Bude jistě následovat odveta z ruské strany. Nicméně, nemohl jsem si nevšimnout, že tentokrát česká opozice zareagovala velmi „pozitivně“. Za vyhoštění diplomatů vládu dokonce pochválila (bez jakýchkoliv kliček), nicméně, je to podle ní pouze „začátek“. Jak uvádí předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová: „Chci vládu ocenit. Vypovězení dvou zaměstnanců ruského velvyslanectví považuji za správný krok a pevně doufám, že to je jen začátek. Vzhledem k velikosti aparátu ruské ambasády bychom měli pokračovat.“

K tomu je nutné dodat toto – Česko má v Rusku údajně 10 diplomatů, Rusko v Česku asi 150 osob. Mimochodem, to je přesně v poměru počtu obyvatel obou států – 1:15. Těch 150 diplomatů sem nepřišlo jen tak svévolně, někdo je sem musel pustit a zřejmě to i odpovídá dohodě obou států. Pokud bychom měli pokračovat, jak radí Pekarová Adamová, mohli bychom vypovědět dalších 8 osob, Rusko by reagovalo recipročně a neměli bychom pak v Rusku žádného diplomata. Bylo by tedy nutné změnit dohody s Ruskem o počtu diplomatů anebo zredukovat počet našich diplomatů na polovinu či třetinu a totéž chtít po ruské straně. Domnívám se, že nic takového nebude možné s Ruskem dojednat.

Závěr se zdá být jasný. Rusko připravilo obyčejnou zpravodajskou provokaci, která byla díky reáliím české scény vyzrazena do médií (s tím se samozřejmě z ruské strany počítalo). Rusku to pak dalo příležitost kritizovat českou „nevděčnost“ za osvobození Československa sovětskou armádou a dále to jen zhoršilo česko-ruské vztahy. Ministr vnitra Jan Hamáček před nedávnem sdělil, že by měl být únik ricinové aféry do Respektu vyšetřen a potrestán. To je to poslední, co očekávám. Žádný viník se nenajde a nikdo ani potrestán nebude. Samozřejmě, že informace unikla z BIS přes někoho, kdo má kontakty na prostředníky k médiím. Ujišťování BIS, že od nich informace neunikla, prostě nevěřím. Takže až opadnou emoce a až se domů vrátí naši dva vypovězení diplomaté, pak se možná někde objeví zprávička o tom, že vyšetřování úniku bylo odloženo. Takový český standard.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz