24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Retro normalizačních čistek

2.8.2013

Pro ty, kteří normalizaci nezažili na vlastní kůži anebo byli ještě hodně malí, může současná situace posloužit jako ukázkové retro.

Poslední případ čistky jsou České dráhy. Bleskově sesazený a odvolaný generální ředitel Petr Žaluda není člověkem, který by mi byl takzvaně po srsti, a rozhodně ho nechci nijak bránit. Myslím si, že měl být odvolán po excesech vůči soukromému dopravci Jančurovi a našla by se rozhodně spousta dalších důvodů.

Na druhou stranu je nutné uznat, že České dráhy dostal z nejhoršího, podařilo se mu uzavřít dlouhodobé smlouvy, což mohlo vést ke stabilizaci a hlavně naplánování hospodaření včetně obnovy vozového parku. Vlaky, kterými se jezdilo, už patřily de facto do skanzenu a nákup nových vozů přeci jen posunul České dráhy více do současnosti.

Nechme osobnost Petra Žaludy trochu stranou. Vynechme i onen zlatý padák, bohužel, měl ho ve smlouvě, musí se mu udělit. To by bylo na jiný článek. Věnujme se něčemu jinému, a to čistkám, které začala provádět Zemanova nelegitimní vláda bez toho, aniž by měla důvěru Sněmovny.

Bývá zvykem, že noví ministři si přivádějí na ministerstva své lidi. Náměstci po předchůdcích opouštějí svá místa a kamarádi nového ministra na jejich posty nastupují. Je to už zažitý koloběh, který vypovídá o tom, že politika je pro lidi silného žaludku a především že posty náměstků jsou obsazovány hlavně politicky.

Je-li koaliční vláda, pak bývá zvykem, že ministr má za náměstka člověka svého a člověka z koaliční strany, aby tak zvaně "koukal pod prsty". Není to nic neobvyklého, spíše naopak, bývá to pravidlem. Koloběh těchto lidí je dán volbami a případným úspěchem či neúspěchem té které strany.

Když přišel k moci Mirek Topolánek, vyhlásil pro úředníky na ministerstvech "noc dlouhých nožů" s tím, že vyhází lidi, kteří jsou tam jen kvůli své stranické knížce. Jak dalece se mu to povedlo a kolik lidí svých na jejich místa dostal, přenechám ke zhodnocení někomu jinému.

Zabývejme se současnou situací. Vláda padá kvůli "odvážné konstrukci" jednoho státního zástupce, kterou mu Nejvyšší soud hodil na hlavu, a kvůli neukočírování hormonů premiéra, když jeho žárlivá milenka nechala sledovat jeho manželku vojenskými zpravodajci.

Kterákoli polistopadová vláda, kromě první vlády Mariána Čalfy, vycházela vždy z výsledku voleb a dvě úřednické vlády byly výsledkem vyjednávání stran ve Sněmovně. Třetí český prezident Zeman ale Sněmovnu obešel a sestavil vládu vlastní.

Když se pořádně podíváme po členech vlády, kterou papírově vede premiér Rusnok, pak v ní nalézáme především kamarády Miloše Zemana, bývalé komunisty, sponzory Miloše Zemana a osoby spolupracující s prezidentskou stranou SPOZ.

Hrad začali zaplňovat lidé ze SPOZ, stejně jako Úřad vlády. Čistky probíhají na všech ministerstvech, například ministr financí Jan Fischer odvolal dlouholetého náměstka a na jeho místo dosadil jeho podřízenou, která se angažovala ve Fischerově volebním štábu.

Nový ministr dopravy Žák měl v minulosti osobní spor s Petrem Žaludou. Obměnil tedy nejprve řídící výbor, přes něj vyhodil pět lidí ze šesti možných z dozorčí rady. V dozorčí radě zůstal jen zástupce ČSSD. Nově sestavená dozorčí rada (zbývající tři místa patří zaměstnancům) sesadila celé vedení Českých drah.

Během dvou dnů tak byl učiněn převrat ve vedení Českých drah. Podobně to probíhá i na jiných místech. V praxi tak máme možnost vidět, jak se provádějí personální čistky a jsou dosazováni "ti správní" lidé, pokud možno s vazbou na SPOZ.

Do funkce generálního ředitele ČD byl dosazen Dalibor Zelený, který firmu vedl v době, kdy byl Miloš Zeman premiérem, a byl následně odvolán proto, že nezvládl transformaci podniku na akciovou společnost a jeho hospodaření se propadlo do dvoumiliardové ztráty.

To vše provádí vláda, která je nelegitimní, nevzešla z žádných voleb a nemá důvěru Sněmovny, přičemž ji za týden téměř stoprocentně ani nezíská. Jednodušší lidé slyší na opakované heslo, že se vše čistí od ODS, jenže ona to tak docela není pravda.

Jsou odvoláváni zástupci všech donedávna koaličních stran a nahrazováni lidmi, kteří mají velice blízko ke SPOZ. Jednoduchý člověk slyší na "ODS je fuj" a tleská plíživému obsazování pozic nestandardní cestou a neparlamentní stranou, kterou volilo jen 2,7 % oprávněných voličů.

Strana, která měla podporu pouhého čtvrtmilionu lidí a ani její dnešní preference nejsou o nic větší, zde obsazuje jedno místo za druhým maskujíc se označením "odborník". Vůbec bych se nedivil, kdyby místo poblíž vlády nebo Hradu získala i uklízečka, vrátný a nástěnkář ze SPOZ.

Tady vůbec nejde o padlou vládu či o lkaní nad vyhazovy z různých postů. Oni by tito lidé většinou o své posty přišli po dalších volbách. Tady jde o to, že Zemanova trucvláda dělá kroky, jako by jí vše patřilo a měla zde zůstat už na věky věků bez ohledu na volby či důvěru Sněmovny.

Každá vláda dělá personální změny, ale v drtivé většině případů až poté, co má důvěru Sněmovny v kapse. Tohle není nic jiného než čistky a neuvěřitelné chucpe Spolku přátel ovirovaného Zemana. Můžeme vidět v praxi, jak probíhala normalizace a jak byli na místa dosazováni lidé s tím správným postojem a především správnou knížkou podporující to správné křídlo.

Retro styl dokáže vyvolat nostalgii a obdiv. Retro normalizačních čistek ve mně vyvolává spíše pocit zděšení a znechucení, kam až může zajít touha po moci jednoho notorického opilce z Vysočiny a jeho přikyvovačů, kteří si jméno svého vůdce dokonce dali do názvu strany. Něco podobného bude následovat, až se k moci dostanou komunisté. V některých krajích už to lidé poznali. Bohužel, tohle bude jen začátek.

Dodatek: Petr Žaluda měl ve své smlouvě zlatý padák. Předpokládám, že jeho nástupce má ve smlouvě padák ještě lepší, protože je velká pravděpodobnost, že až Zemanova trucvláda za týden neprojde, bude dalším ministrem rovněž odvolán. Takhle se vydělávají peníze.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora