Neviditelný pes

POLITIKA: Řešení je v nedohlednu

28.2.2019

Senátor Doubrava vyzývá v otevřeném dopise ombudsmanku, aby se přijela přesvědčit, že prostor před domy v Předlicích, který nedávno nechala radnice očistit od několika tun domovního odpadu, je opět tímto odpadem zaplněn, neboť jej z oken vyhazují nájemci bytů v této tzv. vyloučené lokalitě.

A developerská společnost Trigema sděluje, že nájemné za jeden metr podlahové plochy bytu v Praze se pohybuje ve výši 340–400 Kč. Takže za šedesátimetrový byt zaplatíte, spolu s nezbytnými službami, částku ve výši bezmála průměrné měsíční mzdy nebo dvojnásobku průměrného důchodu.

To jsou dva „konce“ téhož problému, jehož řešení není v dohledu: ministryně práce a sociálních věcí hodlá předložit zákon o dostupném bydlení a ministerstvo místního rozvoje zase zákon, který má pomoci obcím s výstavbou sociálních bytů. Ani jedno z těchto legislativních opatření však aktuálně nevyřeší žádný z problémů, které občany, ať již bydlící, nebo nebydlící, trápí.

Považujeme za celospolečenský úkol boj s tzv. obchodníky s chudobou, ačkoliv tito jsou jediní, kteří zajišťují jakési „bydlení“ pro občany, kterým my neumíme dopomoci k důstojnému bydlení jinak než jejich prostřednictvím.

Stále však chováme jakousi naději, že tento problém vyřeší obce, ačkoliv je zcela zřejmé, že obce, které nyní bourají domy ve vybydlených a vyloučených lokalitách, žádné nové domy a byty určené z logiky věci k budoucímu vybydlení stavět nebudou.

Náš „boj“ s obchodníky s chudobou ovšem zase nejde tak daleko, abychom se odhodlali k radikálním změnám právních předpisů, které by tento záměr učinily efektivním. Žádoucí je změna občanského zákoníku (§1184), jež by reálně umožnila zrušit vlastnictví majitelům bytů, kteří zdevastované byty přenechávají jiným, od nichž žádají zcela nepřiměřené nájemné, ale které vybírají od ochotně platícího státu. Změny zákonů, které by umožnily ochranu společného majetku řádných družstevníků a řádných vlastníků bytů…

Část občanů se „baví“ nad televizním seriálem „Most“, ukazujícím bydlení v jednom z našich mnohých „Chánovů“. A jiná část občanů žádá jeho zákaz, neboť prý uráží důstojnost některých. Jakpak by ne: v málokteré oblasti života společnosti se tak proplétá rasismus, politická korektnost, xenofobie a lidská práva, jako je tomu v bydlení. Právo vlastníka zacházet se svým majetkem jakkoliv, právo lidí na důstojné bydlení, nezávislé na ekonomické úspěšnosti, právo nebýt obtěžován chováním jiných, právo nájemce žít v bytě podle svého…

Zakazujeme pobyt, zakazujeme sedět na lavičkách, zakazujeme vyplácet sociální dávky v obcích v zoufalé, ale neúspěšné snaze, aby důstojnost života a lidská práva byly zachovány všem, a nikoliv jen některým. A vůbec to není jednoduché: právě teď vláda shání nového, nebo novou zmocněnkyni pro lidská práva. Pánbůh mu nebo jí pomáhej…

Právo, 25.2.2019

Převzato z blogu autora s jeho souhlasem

Autor je zástupce ombudsmanky



zpět na článek