24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Reorganizace policie

12.8.2017

aneb Další rána pro ČSSD a další plus pro ANO

Sociální demokraté mají zase smůlu. Před rokem totiž ohlásili velice zbrkle reorganizaci policie a sloučili protimafiánský a protikorupční útvar s odůvodněním, že je potřeba zefektivnit práci policie a trestní řízení. Babiš a jeho hnutí zase vyhlásili, že se zaměří na daňové úniky a tím zvýší příjem do státní pokladny.

Oba projekty ale dopadly stejně. Nová Národní centrála proti organizovanému zločinu přišla dosud o dvacet až třicet nejzkušenějších kriminalistů, protože přestali věřit vedení, a další odchody se očekávají ke konci roku. Došlo k opaku toho, co se očekávalo.

Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana změna nepřinesla zefektivnění trestního řízení, protože se průběžně snižuje počet věcí zahajovaných zcela nově, a to zejména věcí vyhledaných operativně pátrací činností policie.

Ministerstvo financí vedené Babišem zavedlo elektronickou kontrolu tržeb na malé podnikatele, ale z dostupných rozporuplných informací nevyplývá, že by bylo docíleno nějakého výrazného zlepšení výběru daní u této cílové skupiny.

Služby se kvůli tomu zdražily a naopak změny se velkých podniků, jako je Agrofert a jemu podobné firmy, netýkají, ty dohromady zaplatily na daních méně, než dostaly na dotacích z Evropské unie.

Problém je, že neúčinnost policejní reorganizace je již po roce viditelná. Politici se chovají stále stejně: snaží se před blížícími se volbami získat pod kontrolu vyšetřování pro ně nebezpečných kauz, které ukazují na propojení mezi korupčníky, politickými lobbisty a politiky, aby se takové informace nedostaly na veřejnost a nemohly ovlivnit výsledky voleb.

Zažili jsme to v roce 1999, kdy reorganizaci za ministrů Grulicha a Grosse z ČSSD na přání šéfa podsvětí Mrázka zařizoval poradce premiéra Miroslav Šlouf a později za ministra Langera z ODS je organizoval bývalý příslušník StB Jiří Houba. A před rokem pod vedením ministra Chovance z ČSSD je připravil bývalý příslušník StB Zdeněk Laube.

Sociální demokraté se z minulých chyb nepoučili, a proto zažijeme nejspíš při volbách bumerangový efekt: reorganizace se obrátí proti nim, místo aby jim pomohla. Lidé pochopili, že jde o nezastřený výraz nekalých praktik politického boje.

Babiš a jeho hnutí ANO, ač svými kroky taky sledoval jiné než veřejně proklamované cíle, má větší štěstí v tom, že výsledky jeho reforem nejsou na první pohled tak zřetelné a transakce v miliardách, o kterých v Agrofertu jde, jsou daleko za horizontem představivosti většiny občanů. Navíc šéf, či přesněji majitel ANO se může snadno vymlouvat na to, že jde jen o pomluvy a závist, protože zatím k žádnému trestnímu stíhání nedošlo.

A až občané pochopí, o co šlo, bude už po volbách. Ale to účelově založenému hnutí už bude nejspíš jedno, protože žádný program nemá a z politiky může vysublimovat stejně rychle, jako do ní vtrhlo.

Psáno pro ČRo Plus

(převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem redakce)

Autor je novinář a spisovatel