19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Renesance ODS se nedaří

V letech 1991 – 2013 se rozhodujícím způsobem podílela na formování a následném řízení České republiky. Následoval však zasloužený pád, ze kterého se kdysi liberálně-konzervativní strana dosud nevzpamatovala.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kyselková 5.6.2016 20:15

Je to těžké.

Každému je měřeno jiným metrem. ODS se stala obětním beránkem a není zohledněno, jakým a kdy procházela krizovým obdobím, které zvládla. Konjuktura a mediální masáž působí příznivý efekt davu. Babiš ovládl silově pravolevo. Pro pravici není zatím prostor, ale bude a průšvihy populismu se provalí.

M. Prokop 5.6.2016 20:39

Re: Je to těžké.

Mohu vás ujistit, že já jsem nepřestal volit ODS po žádné masáži.

Prostě neplnila co slíbila a mohla plnit.

J. Kyselková 5.6.2016 23:10

Re: Je to těžké.

ODS klopýtá s odřenýma ušima, ale pořád má genius loci.

T. Major 5.6.2016 18:49

cha , cha, cha

J. Novák 5.6.2016 13:44

Bohužel je na v článku uvedeném mnoho pravdy. Sám jsem si jako podporovatel ODS přes víkend chystal silně vč kritické poznámky na dopis, který hodlám panu Fialovi napsat. Bude to z mé strany poslední varování před tím, než na ODS zcela zanevřu.

K. Krejčů 5.6.2016 13:26

Jestli ten problém prof. Fialy

nebude v tom, že se příliš dlouho pohyboval ve školství. To je již z principu postaveno na tom, že je li odpřednášeno, je hotovo. Leč v našem životě je hotovo teprve to, co je skutečně uděláno. V tom vede oproti všem svým rivalům snad jen pan Babiš - ale o mnoho koňských délek. Jemu se daří deklarované plány prosazovat - a skřípeme při tom zuby.

I. Hanuška 5.6.2016 13:07

souhlas

Moje řeč. ODS potřebuje:

1. očistu od starého myšlení a vazeb

2. Vlastní silný program srozumitelně říkající, za co bude strana bojovat.

Být opoziční stranou a mít jako jediný program vyhraňovat se proti koalici je kontraproduktivní.

K. Janyška 5.6.2016 9:32

Navrhuji organizovaný a řízený zánik ODS a založení

nové politické strany pod názvem, Východiskem je občan. Buzde stát na poznání z kompozitivní teorie a jediným jejím členem budu já. Ostatní miliardy stejně nevědí o čem mluvím... Dzp.

J. Kulheim 5.6.2016 7:41

Budu volit ODS.

ODS se nevyvarovala chyb, ale chyby dělá každý. Byla hybnou silou transformace v devadesátých letech. To se nedalo dělat „nanečisto“ a potom realizovat. ODS je vyčítáno všelico, ale faktem je, že je to jediná strana, která měla snahu udělat reformu systému financování a organizace zdravotní péče, vzdělávacího systému, důchodového systému. Ministr zdravotnictví MUDr Julínek byl jediným ministrem tohoto rezortu, který měl koncepci a měl snahu udělat systémová opatření k řešení organizace a financování zdravotní péče. Padl Julínek i ODS v důsledku lživé propagandy ČSSD, KSČM, lékařské komory a odborářů. Lékaři chtěli socialistické zdravotnictví, tak ho mají. Poplatky byly počátkem ČSSD neví jak výpadek 5 miliard Kč nahradit. Nezbývá jim nic jiného než zvýšit daně nebo si peníze vypůjčit. Přidávání peněz z jiných daní není řešením.

Reforma důchodového systému je nevyhnutelná. ČSSD má právo navrhované řešení zrušit, ale nenahrazuje to ničím novým. V budoucnosti bude propad důchodového systému čím dál větší.

Za rok 2011 však skončil důchodový systém ve schodku cca 40 miliard korun . V roce 2015 příjmy z pojistného v ČR dosahovaly téměř 332,66 miliardy korun, výdaje činily 382,77 miliardy korun.

Co zásadního vyřešila tato vláda. Já nevím o ničem. Pouze tahá z lidí peníze a rozdává je lidem v neproduktivní sféře. Dává peníze chudobnějších, vybraným spoluobčanům ve formě dotací, grantů apod. Solární energie vytáhne za 15 let lidem z kapes víc jak bilion korun. Neslyšíme nic než zákazy příkazy a jak lidem z komplikovat život.

K. Janyška 5.6.2016 9:33

Re: Budu volit ODS.

Také ji budu volit. Ale až v jejím čele nebude náboženský fanatik a zakuklený mikovník EU a eura Fiala.... Dzp.

J. Kulheim 5.6.2016 10:09

Re: Budu volit ODS.

Nevím jestli je tomu tak, jak píšete. Co vím je to, že každý v něco věří. Někdo v Boha, někdo v ráj na zemi a jiný, že sousedovi chcípne koza ap. Pro mne je důležité, že mi tu svou víru nevnucuje a chce skutečně řešit věci veřejné, kterých řešení není populární, ale nevyhnutné.

ODS může slíbit pouze to, co je v dané politické situaci možné. Politická situace je podstatně jiná, než v době kdy vedl ODS V.K. Nového V.K. zatím nevidím. Ten také, pod tlakem koaličních partnerů a momentální situace, dělal to, co by v současnosti vyřešil jinak.

V současném politickém spektru nevidím jinou stranu, které bych mohl dát svůj hlas. Současná vláda neudělala a ani neměla snahu udělat nic o čem by stálo za to mluvit.

J. Svoboda 5.6.2016 18:37

Re: Budu volit ODS.

Co to pane matláte? Vám stačí, když vám ODS slíbí, to co už má na tácu? Podle mého názoru by mohla slíbit, i to, co považuje za těžké splnit, i když s tímto dodatkem. Mohla by se o to pokusit i když by to pravděpodobně neprosadila. Určitě by to bylo neskonale lepší, než pochlebovat soudruhům z Bruselu a potažmo našim eurohujerům a eurofanatikům.

J. Kulheim 5.6.2016 19:09

Re: Budu volit ODS.

Slíbit se dá všechno. Vám když někdo slíbí Ráj na zemi a k tomu dá koblihu, tak ho budete volit. Já takové lidi volit nebudu. Od nikoho nechci, aby mne hnal do toho svého ráje a koblihu nechci také. Chci jenom to, aby mne nikdo nekomandoval. Nechci žít za cizí peníze a chci se mýlit sám se sebou ne s panem Sobotkou ap.

"..než pochlebovat soudruhům z Bruselu a potažmo našim eurohujerům a eurofanatikům.."

To jste si nějak popletl.

J. Svoboda 7.6.2016 9:54

Re: Budu volit ODS.

Vyhlíží to, že jsem měl pravdu, když jsem napsal, že jste zamrzl v 90. letech minulého století. Jinak byste nemohl tvrdit, že mne kdosi utáhne na koblize.

Kdybyste tenkrát nezamrzl, věděl byste, kdo podepsal Lisabonskou smlouvu, (nebyl to náhodou předseda ODS Topolánek?)se kterou máme mnoho problémů, kdo se staví na zadní proti snahám Svobodných.

Vypadá to, že vám stejně jako mně vadí Sobotka, ale nevadí vám bruselští komančové. Není snad vinou také ODS, že jsme dušení Lisabonskou smlouvou?

J. Svoboda 5.6.2016 18:25

Re: Budu volit ODS.

Nemyslel jsem si, že jste tak naivní, že byste si mohl myslet, že Fiala je jediným, kdo to tam brzdí. Co například europoslanec Zahradil? Na toho byste taky neměl zapomínat. Ani na další podobné ne.

J. Kulheim 5.6.2016 19:11

Re: Budu volit ODS.

Na rozdíl od jiných stran, které mají šanci dostat se do parlamentu, jsou to chytří a slušní lidé.

Těžko bych mohl volit Tominovou, Sobotku Babiše, atd.

J. Svoboda 7.6.2016 10:02

Re: Budu volit ODS.

To je ta vaše velká chyba, že když celá Evropa chce změnu, vy se se bojíte volit stranu, která nemá jistotu, že se dostane do parlamentu. Tato zkostnatělost vede k tomu, že změna je velmi obtížná. Většina elektorátu se jako vy bojí a podle toho to tu vypadá.

Mimochodem, nesouhlasíte s názorem FSV UK, podle nějž se ČT servilně a mainstreamově řídí, že přívlastek populistická pro AfD je v pořádku?

J. Svoboda 7.6.2016 10:09

Re: Budu volit ODS.

A ještě něco: píšete chytří a slušní lidé - světe div se! Chytří možná. Ale mezi slušné počítáte i Řebíčka, Nováka, Oulického, Dlouhého, Drobila, Jančíka a další?

Uměl byste odpovědět na otázku, proč si ti chytří a slušní s nimi neuměli poradit? Proč Topolánek i Bém dali najevo, že se Jančíka bojí? Kdo v tomto případě byl slušný a chytrý?

B. Rybák 5.6.2016 11:01

Re: Budu volit ODS.

Souhlasím s Vámi! Vítězné (masmédia, školy, důležité soudy i úřady ovládající) politicko-korektní pseudonáboženství zničilo protržní i konzervativní pravici v celé EU. Vzhledem ke své prospěchářů zbavené, stále ještě na pravici nejpočetnější členské základně je ODS naší jedinou politickou nadějí!

P. Lenc 5.6.2016 13:34

Re: Budu volit ODS.

Přidávám se, ODS je volitelná.

Š. Hašek 5.6.2016 19:21

Re: Budu volit ODS.

Dobře napsáno. Skřípu zuby.

Ale socani a řepkař jsou nevolitelní.

J. Svoboda 5.6.2016 18:08

Re: Budu volit ODS.

Jo, jo pane Kulheime, volte klidně, koho chcete. Je mi to jedno, vy to stejně nevytrhnete, i když by bylo přínosné, kdybyste dostal rozum a volil nějakou rozumnější stranu. Zdá se, že jste - tak jako ODS - zamrzl před dvaceti lety a nehodláte rozmrznout.

Chválíte Julínka, který dělal z občanů blbce. Jinak byste mi musel například vysvětlit, co bylo regulačního na poplatcích, které byly požadovány po rodičkách. Chtěl snad ten genius tím regulovat porodnost?

M. Prokop 5.6.2016 18:26

Re: Budu volit ODS.

Rozsortýrovat výkony na regulační a neregulační? A máte na mysli těch 30 kaček za návštěvu, nebo poplatky v nemocnicích?

J. Svoboda 7.6.2016 9:28

Re: Budu volit ODS.

Jak to udělat, byla jeho věc. Je ale nanejvýš dobré, říci to lidem tzv. na plnou hubu. Nechtěl-li sortýrovat, neměl používat slovo regulační. Taky mne pobavilo, když se MUDr. Hegr bránil 90 korunovému poplatku v Budějovické nemocnici.

J. Kulheim 5.6.2016 19:01

Re: Budu volit ODS.

Julínek byl jediným ministrem zdravotnictví, který byl na post ministra připravený. Současný ministr zatím neudělal nic. Pouze systémové opatření zrušil a nahradil ho nesystémovým přiléváním peněz do tunelu.

Regulační poplatky byly prvním systémový opatřením v počáteční fázi reformy systému a financování zdravotní péče. Uživatel zdravotní péče si uvědomil, že péče není zdarma, ale stojí nějaké peníze. Navíc do systému přinesly 5 miliard Kč, které v současnosti chybí a "stát" je bude muset dodat z jiných daní. Nemocnice zase slouží jako laciné noclehárny.

"Jinak byste mi musel například vysvětlit, co bylo regulačního na poplatcích, které byly požadovány po rodičkách"

Mohl byste mi vysvětlit proč by manželka milionáře neměla zaplatit regulační poplatek při porodu. Pokud rodička na zaplacení poplatku nemá, tak to musí řešit sociální služba. To není problém nemocnice.

Š. Hašek 5.6.2016 19:20

Re: Budu volit ODS.

Souhlas.

J. Svoboda 7.6.2016 9:43

Re: Budu volit ODS.

Na základě vašeho textu, bych řekl, že je vám zatím hej a se zdravotnictvím jste toho asi neměl mnoho společného.

Máte to nějaké pomatené, když píšete jen o manželce milionáře. Je tady snad tolik milionářů, že by to zdravotnictví mohlo vytrhnout?

Konečně byste mohl pochopit, že čeština je celkem přesný jazyk na to, aby kdokoliv matlal slovo regulační, kam se mu zlíbí. Věrným příkladem prznění češtiny je bohužel velmi rozšířené používání slov "jakoby". Někteří lidé neumí vyslovit větu, aniž by použili třikrát zbytečně tato slova.

Zdaleka se nejedná jen o milionáře, jsou tady i důchodci. Je dobře možné, že takový důchodce pro dosažení sociálního příspěvku zaplatí např. 60 Kč za dopravu, nebo několikrát 16 Kč za známku.

M. Prokop 5.6.2016 18:24

Re: Budu volit ODS.

Přiznávám ODS, že v minulosti měla o ledacos snahu. Jenže ze snah moc nebylo, i když, tam bych vyčítal hlavně koaličním partnerům.

Ovšem, "popiči" u mne mají od doby, kdy Topolánek začal, na rozdíl od předvolebních slibů, podlézat Bruseli.

J. Kulheim 5.6.2016 19:13

Re: Budu volit ODS.

To se mi také nelíbí, ale nevidím na obzoru nic lepšího.

M. Prokop 5.6.2016 20:41

Re: Budu volit ODS.

Vychovávám si Svobodné.

Dokud mne nenaserou i oni. S Hamplem už byli na dobré cestě a teď ho zastupuje Matějka.