Neviditelný pes

POLITIKA: Recyklace kauzy „Čapí hnízdo“ a nedůvěra vládě

3.6.2021

Nelze se nepodivovat nad načasováním policie v kauze Čapí hnízdo. Obvinění Andreje Babiše a nějaké nebohé paní, co podepsala žádost o dotaci, přišlo „v pravý čas“.

Vývoj kauzy Čapí hnízdo stojí alespoň za krátké připomenutí. Poslední covidové měsíce ji totiž upozadily, nicméně policie usoudila, že právě nyní je vhodný čas na recyklaci obvinění proti Andreji Babišovi. V době, kdy se české opoziční i dříve „tolerující“ strany chystají vyslovit Babišově kabinetu nedůvěru.

Podle údajů ve veřejném rejstříku byla společnost ZZN AGRO Pelhřimov v době od 12. prosince 2005 do 15. února 2008 součástí holdingu Agrofert. Tehdy změnila formu vlastnictví, byla převedena anonymními akciemi na neznámého majitele a přejmenovala se na Farmu Čapí hnízdo. Jelikož už nebyla součástí Agrofertu, firmě bylo umožněno získat dotaci z Evropské unie pro malé a střední podniky. Babiš uvedl, že v době získání dotace byli majiteli akcií firmy jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky Moniky. Po pěti letech, po vypršení dotační podmínky, společnost Farma Čapí hnízdo zanikla fúzí se společností Imoba, jejímž jediným akcionářem je společnost SynBiol, vlastněná Andrejem Babišem. V listopadu 2015 přijalo státní zastupitelství trestní oznámení na dotační podvod na základě článků o této kauze zveřejněných ve Svobodném fóru a týdeníku Euro. Oznámení začala posléze vyšetřovat policie. Dne 10. srpna 2017 obdržela poslanecká sněmovna žádost policie o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání, v němž bylo obviněno celkem 11 lidí.[7] Babiš označil obvinění za absurdní a načasování podle něj ukazovalo na snahu ovlivnit volby.[17] Sněmovna nicméně oba poslance 6. září trestnímu stíhání vydala. Situaci ovšem změnily říjnové sněmovní volby, v nichž byli oba jmenovaní znovu zvoleni a získali novou imunitu. Znovu tak 19. ledna 2018 poslanci rozhodli o vydání Babiše s Faltýnkem trestnímu stíhání.

Státní zástupce pak postupně zbavoval stíhané osoby obvinění, mezi prvními byl i Faltýnek. Nakonec dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch osvobodil všechny stíhané osoby včetně Babiše. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman potvrdil zastavení trestního stíhání u všech kromě Babiše a ženy, která žádost podepsala. Nařídil „doplnění spisu“, což policie po mnoha průtazích udělala a nyní znovu navrhla Babiše i onu nebohou paní obžalovat z dotačního podvodu. Připomeňme, že státní zástupce Šaroch rozhodl ve věci osvobození všech obviněných tím, že podle platných zákonů v letech, kdy Farma Čapí hnízdo dotaci získala, nebyly porušeny tehdy platné zákony. Přeloženo do obyčejné češtiny, vyvedením farmy z majetku Agrofertu nebyl spáchán trestný čin. Pouze bylo zajisté tímto účelovým způsobem zajištěno, že Farma Čapí hnízdo mohla požádat o dotace určené pro malé a střední podniky.

Mimochodem, to, že policie navrhuje opět obžalovat Babiše, jen potvrzuje, že se některé případy posuzují v optice dalších legislativních změn, které mezitím proběhly. Své o tom vědí majitelé velkých fotovoltaických elektráren z let 2009/10, když se jejich vina „dokazuje“ pomocí judikátů z pozdějších let.

Pro mě osobně je jasným důkazem manipulace v případu dotace Čapí hnízdo zejména fakt, že z původně 11 osob obviněných v této kauze nakonec zbyl Babiš a paní, co dotaci podepsala. Načasování oznámení, že Babiše a onu „podepisovačku“ navrhuje policie opět trestně stíhat, přichází ve chvíli, kdy se naše opozice snaží vyslovit nedůvěru vládě. A po tomto oznámení již představitelé ODS i Pirátů oznámili, že trestní stíhání Babiše je dalším důvodem, proč by měla Babišova vláda skončit. Policie tak opozici nahrála na smeč.

Babiše tak opět dostihla kauza, o jejíž udržování se zasloužil někdejší ministr vnitra za ČSSD Milan Chovanec v tandemu s tehdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou. Připomeňme, že Sobotkovi při vzniku vlády ČSSD a ANO po předčasných volbách roku 2013 tehdy známé Babišovy „přešlapy“ (údajná spolupráce s StB) nevadily. Když však začalo hnutí ANO „válcovat“ v preferencích ČSSD, byla na anonymní udání vyrobena kauza (dodnes není jasné, kdo to podání podal). ČSSD to ale stejně nepomohlo a ve volbách roku 2017 skončila se 7 % jen těsně nad hranicí vstupu do sněmovny a to, že spolu s KSČM uhrála účast ve vládě, je malý zázrak.

Jaroslav Šaroch nyní bude posuzovat policejní spis. Minule mu trvalo pět měsíců, než zprostil všechny obviněné viny. Pokud by mu to trvalo zase pět měsíců, máme říjen a dokonce po letošních volbách. Do té doby bude Babiš čelit podezření ze spáchání trestného činu, což bude opět v předvolební kampani široce využíváno a zneužíváno. Kromě toho bude opozice široce využívat tvrzení o „nezvládnuté pandemii“ a manipulovat čísly zemřelých. Máme se tedy opravdu na co těšit.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek