23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Rath má pravdu

16.5.2012

Trestní stíhání úplatkářství likviduje opozici

Kdo za to může? Kdo jiný než koaliční vláda. Měla padnout už dávno. Kdyby koalice padla, vládla by ČSSD s KSČ(M). Žádné trestní stíhání by Rathovi nehrozilo. To už by policisté byli dávno tak reorganizovaní, že o dokončení akce Rath by si mohli nechat jen zdát.

Vzpomeňme na Grosse. A to Rath je daleko schopnější než Gross. S desítkami milionů korun vypadá Rath proti Grossovi jako troškař. Jenom zdánlivě. Rozpočet kraje není rozpočet státu. Se svými schopnostmi by Rath, dostat se ke státnímu rozpočtu, Grosse dávno překonal.

Takhle má BIS plné ruce práce. Ředitel BIS si ale poradí. Je to pečlivka. Dokázal už jiné věci. Například vražda Kočky. Paroubek málem rezignoval. Než se stačil rozkoukat, už tu byla aféra udavačství Kundery. A media o ničem jiném nemluvila. Kam se hrabala aktuální vražda Kočky na poválečné udavačství Kundery.

Nebo nedávná aféra Kocourka. Před příjezdem Putinova emisara Žukova si ministr Kocourek dovolil prohlásit, že by Temelín měly dostavět firmy z USA. Než stačil Žukov přistát na letišti, už místo Kocourka seděl ministr Kuba. Proč byl Kocourek odstřelen, je podružné. Profesionální rutina. Důležitá je důvěra vertikály moci Putina, že Kuba ruský Temelín prosadí. S českými firmami. Jako za sovětských dob.

Pravé mistrovství prokázal ředitel BIS po nedávném jednání sněmovního výboru pro kontrolu BIS. Poslanci si dovolili pochybovat, zda BIS organizuje zločiny jenom naoko podle zákona o BIS. Naivita. Jestli BIS organizaci zločinů jenom předstírá nebo ji řídí, je věc výkladu zákona o BIS. Veškerá činnost BIS je tajná. Takže k výkladu zákona o BIS není nikdo povolanější než ředitel BIS. Kdo jiný má informace?

Hned ukázal, kdo tu vládne. Ještě ten den nastartovaly VV hrozbu pádu vlády. Takový Jerolím budí důvěru, že bude tak dlouho bojovat proti korupci, dokud se komunisté k moci nedostanou. Od toho dne se o ničem jiném nemluvilo než o pádu vlády. A nějaké důkazy od ředitele BIS? Kdo si na ně dnes vzpomene.

I v těch chvílích nejtěžších si BIS ví vždycky sobě rady. A bude si vědět rady i v případě Davida Ratha. Vzpomeňme na kauzu biolíh. Co se o ní napsalo a namluvilo. To to trvalo, než nakonec se zjistilo, že půjčka není úplatek

Když ne stejně, tak podobně dopadne i kauza Davida Ratha. Rudí odboráři svrhnou koalici dříve, než koalice stačí zákonem zakázat falšovat volby počítači. A jak myslíte, že mimořádné volby dopadnou. No přece podle "průzkumů". Takový zázrak, aby se výsledky voleb fyzicky přepočítávaly jako v květnu 2010, se opakovat nebude.

Ledaže by koalice odboráře s pádem vlády předstihla a zákonem falšovat volby počítači zakázala. Zákazem počítačů by zájem odborářů o pád vlády mohl poklesnout.

Nebo by musela koalice nechal prověřit, kam se podělo přes sto milionů korun, které loni před stávkou měly odbory získat od EU. Všechno přece nemohlo jít na hodinky.

Problém je, že by koalice musela požádat o prošetření hospodaření odborů subjekt nezávislý na politických stranách. Po odsouzení Dohnala jím už ani Nejvyšší kontrolní úřad není.

Takže jedině OLAF. Evropský úřad pro boj s podvody. Ještě, že EU je. Jinak by Grossové, Rathové a další napříč politickým spektrem byli už zcela suverénní.