23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Rath? David Rath?

4.6.2012

Neznám, v životě jsem o něm neslyšel...

Socialisté se teď trumfují v tom, kdo se ho lépe zřekne. Budou volby a je potřeba, aby voliči zapomněli, že byl jedním z nich. Jenže když se v ČR řekne "ČSSD", tak David Rath vypadne jako synonymum stejně jako Gross, Škromach, Křeček, Sobotka, Zaorálek, Hašek, Palas, Špidla, Falbr, Rouček nebo Dienstbier či Štěch.

Rádi by ho vymazali a tak jistě není od věci připomenout, že si z něj ve volbách do sněmovny v roce 2006 udělali volebního lídra v Praze a stal se poslancem. Dostal tehdy od voličů i nejvíce přednostních hlasů. V krajských volbách v roce 2008 byl David Rath lídrem kandidátky ČSSD ve Středočeském kraji. Sociální demokraté tady vyhráli, a aby mohl být David Rath zvolen hejtmanem, vytvořila ČSSD v kraji menšinovou sociálnědemokratickou radu s podporou komunistů. V roce 2010 byl na druhém místě kandidátky do sněmovny ve Středočeském kraji. Na první místo si ČSSD sice dala Milana Urbana, jenže toho Rath přeskočil v počtu přednostních hlasů a fakticky tak u socialistických voličů opět vyhrál a byl zvolen poslancem.

Jeho parťáci mu tleskali dlouhé roky ve sněmovních lavicích a voliči byli šťastní, že jim jezdí v kraji autobusy "zdarma". Teď se snaží Davida Ratha zřeknout. Místopředseda strany Michal Hašek korunoval všechny možné i nemožné výroky vedení ČSSD slovy "David Rath si musí srovnat sám se sebou, jaké signály vysílá veřejnosti, s tím už ale nechce mít ČSSD nic společného". Velký kulový. David Rath Byl jedním z nejvýše postavených politiků ČSSD a kdykoli se jim to hodilo, vytáhli ho jak králíka z klobouku. Byl a nadále v očích rozumných lidí zůstává jedním z Grossů, Škromachů, kakaových Krausů, Křečků, Paroubků, Sobotků, Zaorálků, Hašků, Palasů, Špidlů, Falbrů, Roučků nebo Dienstbierů či Štěchů, i kdyby mu teď před volbami chtěli nasadit oprátku vlastníma rukama a vymazat ho z paměti.

Jak v mých očích vypadá klasický český sociální demokrat v roce 2012? Mimo jiné taky jako David Rath, pane Hašku.

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora