19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Láníček 31.3.2010 12:15

A autore,vyjste tak stár,

že pamatujete, jak se dobře hospodařilo za Rašína ? Tak to klobouk dolů, pamatováka máte jako málokdo. Nebo jste aspoň od svých rodičů nebo prarodičů slyšel, jak se jim dobře žilo ? Tedy pokud nejste potomek nějakého zámožného rodu - a na mysli mám já žití těch dolních 90 procent tehdejších občanů vlasti. Já jsem z dost početné a rozvětvené rodiny a různých strýčků a tetiček jsem měl požehnaně. A když se to při nějaké příležitosti sešlo, většinou už to bývalo při nějakém úmrtí, tak se hodně při té popohřební trachtě (jak se na Moravě říká) hodně vzpomínalo. No a tehdejší život nebyl rozhodně nijak růžový - dokonce i hlad byl nezřídka, do školy chodily v zimě děti na střídačku, protože zimní boty pro všechny nebyly, s prací to bylo prachmizerné.  No a příkladně, protože babička byla z 9 dětí ( většina se učila na samé jedničky), rozhodoval otec, které dvě z dětí půjdou na tehdejší jakoby střední školu, protože víc by rodiče neutáhli. Tatíček Masaryk byl možná dobrý člověk, ale to ještě nic neříká o tom, jak se v jeho zemi žilo. A jen tak mimochodem, často se zmiňuje, že Gottwald nese odpovědnost za zvěrstva režimu z padesátých let minulého století. Kdo nese odpovědnost za střílení do neozbrojených dělníků za První republiky - to bych si docela rád od některého historického odborníka nechal vysvětlit ! Všelijakých ústavů na to zkoumání minulosti máme dost ! A u nás to rozhodně nefunguje tak, že historii píší vítězové, ta je přece univerzální !

K. Voráček 31.3.2010 13:39

Re: A autore,vyjste tak stár,

Do dělníků se za 1. republiky střílelo ve zmatku, nezvládnutím situace, nikoli cíleně. To v padesátých letech procesy žádné zmatky nebyly, to bylo promyšlené a  cílené vraždění.

Neoperoval bych chudobou, kterou si 1. republika přinesla z dob R-U. A pan Rašín byl bezpochyby dobrým ekonomem, nikoli však bez chyb a vždy vynikající. Na sklonku své kariéry dosáhl deflace, tedy stavu omezování investční činnosti a to vše pro tu oslavovanou lásku k měně.  Rašín zaslouží úctu, protože položil základ pevné měně, ale netřeba o něm lhát, či cokoli zamlčovat.

J. Šejnoha 31.3.2010 17:56

Re: A autore,vyjste tak stár,

Nenapadlo Vás, že  životní úroveň je  vždy třeba  posuzovat  v kontextu doby ?

Je  nesmyslné porovnávat  průměrný spotřební koš  v roce 1920  a  2010,  protože  mezitím objektivně  nastal obrovský  technologický  pokrok, který nebyl zásluhou žádného politika !

S  Vaší logikou bychom dospěli k závěru, že největší rozmach Českých zemí  nebyl   za  Karla  IV. ale  za  Husáka,  protože  za  Karla  IV.  ještě  ani nezačala  elektrifikace, kdežto za Husáka  už všichni měli i televizi.  Někteří i  barvenou.

Relevantní  je  porovnávat  spotřební  koš  Čechů oproti  Rakušanům či Němcům ve  stejném  historickém období.  Pak  by jste  zjistil, že  Rašínově  1.republice  se  už nikdy  nevyrovnáme.    

T. Kočí 31.3.2010 18:24

Re: A autore,vyjste tak stár,

Nepsal jste učebnice za bolševika?Stejný přístup,stejné argumenty,stejná slova.

R. Sedláček 31.3.2010 20:09

Re: A autore,vyjste tak stár,

Klement.Paroubek

S. Rehulka 1.4.2010 11:32

Re: A autore,vyjste tak stár,

 Ale soudruhu inženýre (lidských duší), ještě jste zapomněl poznamenat, že za TGM bylo v zemědělsví používáno pouze (asi) 25 traktorů a ty měli pouze velkostatkáři a bývalá šlechta, kdežto že za Gottwalda měla JZD traktorů (asi) tisíce a velkostatkáři žádné, zato směli používat sbíječky v Jáchymově na uranu !  A také za Masaryka u nás nebyla žádná televise, kdežto za socialismu - tisíce !  Vy jste studoval ve VUMLu ?, nebo jste agitpropem KSČM ?

A. Hrbek 31.3.2010 11:42

Autor pominul jednu vážnou skutečnost

a to, že pan Rašín aktivně bojoval proti Rakousko-Uherské monarchii a to jednak v "Omladině" a během světové války v "Mafii". Byl dokonce odsouzen k trestu smrti a jen smrt FJI mu zachránila život..

Ministři financí po roce 1989 nejenže proti komunistickému režimu aktivně nebojovali, ale často využívali jeho výhod nebo s ním z určité části kolaborovali.

Pan Rašín byl čestný člověk. To se o ministrech financí po roce 1989, bohužel, říci nedá.

T. Vodvářka 31.3.2010 9:52

Vzdělaný ministr

Předchozí příspěvky bych podepsal a chci jen dodat, že v té době nebylo možné, aby ministra financí dělal nevzdělanec. Rašín byl ekonomicky vzdělán /po něm jsme měli ještě jednoho ekonomického génia - Engliše, jež je neprávem zapomenut/, Od té doby se u nás v čele ministerstva financí objevují ekonomičtí nedoukové, které tam posazuje nikoli odbornost, ale politická příslušnost a prebendy. Pak se může stát tímto ministrem i Dluhoslav Sobotka /mgr práv a ekonomický primitiv/, případně do toho mluví expert Havel /jinak PhDr, nic s ekonomikou/. Až se objeví strana, která prosadí do čela MF opravdového odborníka a ne rozhazovačného hlupáka, máme jistou naději, i když souhlasím s předchozím pisatelem, že pravice nastupuje, až je vše rozházeno levicí.

M. Matoušek 31.3.2010 10:32

Re: Vzdělaný ministr

Klaus se ujal ministerstva financí záhy po sametu.Volbami byl parlament vyměněn,za komouše nastoupilo do parlamentu dost umělců,hlavně herců,čili nepolitiků.Ovšem všichni se hned hlásili k pravici a Klausově neviditelné ruce trhu.Následně byla zahájena privatizace,snad vůbec první byla privatizace Knižního velkoobchodu Mackovi z ODS na písemnou přímluvu Uhdeho,tehdejšího ministra.Začala privatizační horečka a kuponovky.Ježek přiznává,že zhasli aby na ty zlodějny nebylo tak vidět.Pravice /ODS/ ovládla stát.A když po Sarajevu Klaus odstupoval,byly banky vyrabované,finance z privatizací se záhadně vypařily.A v tomto okamžiku se poprve od sametu dostala k vládnutí levice Zemanem.Tak nevím,nevím,kdo ten stát dokázal doslova vyrabovat.Opravdu to nebyla za těch osm let vládnutí Klausova pravicová ODS ?

S. Rehulka 31.3.2010 11:15

Re: Vzdělaný ministr

 Zajímavé je, že všichni ti výše jmenovaní kluci nebyli "Rychlé Šípy", ale zato všichni byli v klubu jmenem  "Prognostický Úřad", všichni byli "nestraníky" (?) a všichni byli "přiděleni" do různých následujících politických stran.  Kdo dával "umístěnky" ? Gen. Lorenc, či to šlo až z Moskvy ?!

K. Kužel 31.3.2010 9:28

Je si autor jist, že

Klausovi v následování Rašína zabránila ješitná sebeláska a touha po moci?

Jestliže chtěl vydupat ze socialisticky smýšlejícího národa prostředí pro svobodné podnikání a prosperitu, musel přijmout určitou strategii a taktiku. Do jaké míry zvolil optimální zbraně, nedokážu posoudit, to nechám kvalifikovanějším (ale za kvalifikaci nepovažuju stupidní hulvátství).

http://karelkuzel.blog.idnes.cz

R. John 31.3.2010 10:57

Re: Je si autor jist, že

Nevím již kde jsem četl rozbor, že Rašín příliš podvázal svojí  měnovou reformou průmysl, což mělo za následek daleko větší problém při řešení světové krize,u nás trvala vlastně až do války. Ale může to být jen teoretická úvaha, nevíme, jak by se choval průmysl při jiném nastavení měnové politiky. Ale uvádím to jen pro zajímavost a pro doplnění informace. To, že tato restriktivní měnová politika měla i politické konsekvence je nad slunce jasnější, "plody", hořké, zažíváme  ještě dnes, o několik generací později.

S. Rehulka 31.3.2010 9:22

Rašínovi dědicové ? kdo ?

 Ministr Rašín zachránil prvorepublikovou Československou měnu před znehodnocením, jaké se stalo v Rakousku a Madarsku, včasným přetištěním.

Další, co o něm vím, že jej zastřelil mladý komunista !  Jak příznačné !

R. Sedláček 31.3.2010 8:02

I Rašín byl kritizován

ve své době. Byla mu vyčítána slabá účast na jednáních a dokonce byl vyzván i k odstoupení. Jenže tehdy politika nebyla takovým hnojištěm jako je dnes. Tedy u nás. Paroubek mluví jako Gottwald - Klement.Paroubek, Topolánek jako vidlák - Topolánkova.huba, a Petruška Šustrová se odkopala a ukazuje se v pravém světle - Pernes.

Už je historií prověřena skutečnost, že v Evropě víceméně vládne levice. Pravice se dostává k moci, když už levice nemá co prožírat. Provede nepopulární kroky a nastartuje prosperitu. To ale bolí a proto ji to téměř okamžitě připraví o hlasy voličů a tím i o vládu, které se opět ujímá levice a vše se opakuje.

R. John 31.3.2010 11:13

Re: I Rašín byl kritizován

No, asi pane Sedláčku žijete v iluzích. Stačí si přečíst stenozáznam za sněmovny, jedno v kterém roce první Republiky, možná byste se divil, ale pobavil. To samé platí pro Říšskou radu za CK. Je to  kolikrát tragihumoreska.

K. Voráček 31.3.2010 13:50

Re: I Rašín byl kritizován

Pravice ozdraví ekonomiku, levice ji zdevastuje. Na první pohled je ta vaše pravda vidět - v roce 1998 nastupuje ČSSD  do stavu "balíčků", hospodářského propadu. V roce 2006 předává pravici hospodářství s růstem 6%, za tři roky pravice zvládla situaci na propad  do -6%.

Doporučuji vám, pane Sedláčku, přestat věřit na báchorky a občas vyprávění svých milých konfrontovat s holou realitou. Politici pravice jsou totiž stejně hloupí, jak levicoví, jen se neuvěřitelně povyšují nad ostatní...

R. Sedláček 31.3.2010 15:55

Re: I Rašín byl kritizován

No samozřejmě vzestup ekonomiky je zásluha ČSSD, zadlužení státu ne, to ODS. Světovou krizi spůsobil Busch, Topolánek a Zahradil. Proberte se, vždyť vy vlastně potvrzujete, co jsem napsal. Pravice vždy vládne v těžších dobách, ze kterých pak vychází jako vítěz levice.