Neviditelný pes

POLITIKA: Radši rozpad koalice,...

19.12.2013

... než lidovec v čele zemědělství

KDU-ČSL nesmí získat resort zemědělství, i kdyby se kvůli tomu měla rozpadnout vznikající koalice. Také tímto způsobem lze vykládat dosavadní výsledek jednání o rozdělení ministerských postů.

Chce-li si nově vytvářená vláda získat důvěru veřejnosti, měl by se ministrem zemědělství stát zástupce lidovců. Budoucí premiér Bohuslav Sobotka totiž nemůže hodnověrně vysvětlit, proč by měl vyhovět snaze Babišova hnutí ANO o to, aby KDU-ČSL tento resort nezískala.

V posledních letech seděli v ministerských křeslech většinou představitelé sociálních nebo občanských demokratů. Prvním ministrem zemědělství v historii České republiky byl však Josef Lux, dlouholetý úspěšný předseda KDU-ČSL. Takže nelze hovořit o tom, že by lidovci nikdy neměli s tímto resortem nic společného. Babišovo hnutí ANO vzhledem ke své velmi krátké existenci žádné ministerstvo nevedlo. Sociální demokrat, konkrétně Jan Mládek, byl v čele tohoto resortu naposledy v roce 2006. Ve vládě Jana Fischera byl do této funkce nominován nestraník Jakub Šebesta, kterého navrhli sociální demokraté. Takže o nějaké kontinuitě nelze zrovna hovořit.

Rovněž argumenty o nedostatečném hájení zájmů tuzemského zemědělství jsou liché. KDU-ČSL neměla od roku 1998 příležitost ukázat, zda a jakým způsobem by se o to pokoušela. Ostatně sociální demokraté ještě včera nic nenamítali proti tomu, aby křeslo ministra zemědělství připadlo lidovcům. Během pár hodin změnili postoj.

Vyšli tak vstříc požadavku Babišova ANO. Tedy subjektu, který je spojován s koncernem Agrofert. Ten sdružuje celou řadu dceřiných společností. Patří mezi ně i podniky působící v zemědělství, potravinářském průmyslu, nebo v lesnictví, těžbě a zpracování dřeva. Nemalá část koncernu je tak velmi závislá na rozhodnutích ministerstva zemědělství a na nejrůznějších dotacích.

Chce-li ANO dělat čistší a průhlednější politiku, mělo by se vyvarovat hrozícího konfliktu zájmů. Do této sféry patří také resorty financí a zemědělství. Přitom o finance si hnutí ANO rovnou řeklo a na obsazení postu ministra zemědělství chce mít zásadní vliv, tím, že tam hodlá dosadit člověka, který by vyhovoval zájmům tohoto hnutí. Podezření budí i nátlak Agrární komory, která rovněž nechce pustit do čela zemědělského resortu představitele lidovců.

Ti dostali nabídku, aby křeslo ministra zemědělství vyměnili za post šéfa resortu práce a sociálních věcí. Pokud koaliční dohodu nerozbijí a na vynucený kompromis přistoupí, ustoupí tím lobbistickým zemědělským zájmům. Výsledek souboje o ministerstvo zemědělství zároveň názorně otestuje, kdo bude v novém kabinetu mít hlavní slovo. Podobně jako v Nečasově vládě by to nemusel být premiér Sobotka, ale ministr financí Babiš.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek