19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Radosti léta

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivan 27.8.2007 17:01

Ach ta emigrace.

Ten pobyt v radiu Svobodná Evropa musel jít nějak na rozum. Tady už je možné si vydělávat i jinak než podlézáním a propagandou pro chlebodárce, jak se to muselo ve Svobodné Evropě.

Rusko se samozřejmě politiky USA obává a to oprávněně. Americké jednotky už jednou z ruského území vyhnány byly (invaze ve Vladivostoku v době občanské války a zahraniční intervence proti SSSR) a USA se chovají jako nanejvýše agresivní stát.  Statisíce mrtvých v Iráku, to je jen bilance agrese USA z posledních několika let. Ale US army bude nakonec vyhnána jak z Afganistánu, tak i z Iráku a nakonec budou USA nuceny likvidovat i ty svoje základny v asi 130-ti zemích na světě (mírumilovná politika podle propagandistky -  SSSR bylo mnohem skromnější a mělo jen několik základen ve svých satelitních státech, Rusko pak nemá vůbec žádné základny na cizím území a to je nejlepší důkaz mírumilovnosti).

strejda 26.8.2007 23:41

Petruška se překonává

Tvářit se, že někoho finančně zničí, bude-li muset zaplatit pár desetikorun za návštěvu u lékaře, je od lidí, kteří v parlamentu vydělávají celkem slušné peníze, dle mého názoru dosti pokrytecké.

Petruško, jste docela legrační. Na poplatky u lékaře si stěžují především lidé, kteří v parlamentu nevydělávají slušné peníze. I tací tady žijí, věřte mi. Co vám připadá divného na tom, že se Rusové bojí USA a my Íránu. Když se my nebudeme bát Íránu, nebude radar a Rusové se pak nebudou bát USA. Oboje strachy nejsou opodstaněné, přesto tu ale jsou. My si pěstujeme strach z Íránu a chceme US radar a Rusové se pak bojí USA. Naštěstí se UDA Ruska nebojí a nestaví kolem něho nové základny.

kopretina 26.8.2007 19:31

Dr. Abd Al Hamid Al Ansari-arabský reformista o terorismu vypovídá:1.část

Dr. Abd Al Hamid Al-Ansari, bývalý děkan na katarské falultě islámského práva,reformista se zabývá co je "kořen terorismu".

1) Neodůvodněné omlouvání terorismu- v článku kritizuje způsob,jakým Arabové odmítají a ignorují fenomén terorismu. Prvním z nich je fenomém popírání. Namísto jakéhokoliv přiznání vlastní zodpovědnosti vlastní zodpovědnosti své problémy izraelský Mossad či americké tajné služby. Vždyť velká část prominentních duchovních věří, že za11.9.2001 teroristický útok na New York můžou sami Američané či Mossad.2) jedefenzivní postoj.Nikdo z muslimů za terorismus nemůže, je to jen vina "zlého západu". , 3) ospravedlňování teroru -za terorismus údajně může socioekonomická -za terorismus údajně může socioekonomická či že terorismus je důsledkem represe ze strany některých režimů.Jsou také tací, kteří odůvodňují terorismus jako vliv "chudoby".Katarský reformista říká, že všechny argumenty jsou smýšlené -"My Arabové nejsme jediní, kdo trpí chudobou, naopak mnozí z nás jsou velmi bohatí, ostatně i další národy v Africe a Asii, Americe trpí".A pokračuje. Za celou muslimskou historii ode dnů spravedlivých chalífů až do našich dnů jsou nespravedlnosti páchané na muslimech samotnými větší, než nespravedlnosti páchané od nemuslimů na muslimech.Omlouvat terorismus vlivem nemravnosti žen- Katarský reformista říká, že ani tento argument nebostojí, v Saudské Arábii jsou ženy zahalené od shora dolů a mezi Saudy byla většina pachatelů z 11.9.2001 v New York. A za další se ukázalo, že teroristické útoky nedocílily osažení určitého cíle. Jedná-li se o výmluvu na nezaměstnanost, tento argument neobstojí rovněž, protože řada členů Al Kaidy patří k nejbohatším lidem. Pokud jde o tzv. "palestinskou otázku", žádný plán ani publikace Al Kaidy neobsahují požadavek, který by byl nějak s Palestinou spojený.

V článku v deníku Al Sijassa- "Jak přímět mládež milovat život Al Ansari uvedl,že

kopretina 26.8.2007 19:35

Re: Dr. Abd Al Hamid Al Ansari-arabský reformista o terorismu vypovídá:2.část

příčinou terorismu v muslimských zemích je kultura nenávisti a smrti. Říká: ""Terorismus jeovoce nenávisti vůči životu, vůči civilizaci moderní doby, vůči společnosti a státu a žijícím lidem.Tito nešťastní lidé se stávají nepřáteli svého okolí.Jak můžou někteří muslimové odolat terorismu, když jsou obklopeni všudypřítomnou atmosférou extrémismu, nenávisti, ovládanou represemi a zákazy.To vše doprovází některé muslimy od kolébky do hrobu.Zaměstnali jsme náboženskou policii, aby sledovala lidi, omezovala jejich svobody, špehovala je a zasahovala do jejich záležitostí. Mladí lidé ve světě se zabývají hudbou, uměním, užívají si radost života, jsou tvůrčí, zatímco my zapojujeme mládež do rozprav o náboženském právu ohledně nošení závoje, burek, délky vousů, tlačíme na ně, aby šli do Iráku nebo Afgánistánu spáchat sebevraždu.

V článku "Naši synové a kultura tolerance, který vydal Al Ansari ve Spojených arabských emirátech vyzval Ansari, aby v zájmu likvidace terorismu přisvojili principy tolerance. A píše:"Co je to,co z našich synů  učinilo lovnou zvěř, co je to, co z nich učinilo milovníky smrti a zkázy? Je to ono dědictví fanatismu,které k nám doputovalo skrze muslimskou historii od úsvitu dějin do současnosti.Musíme se naučit hodnotám tolerance. Musíme se přestat pyšnit na svou toleranci, když ve skutečnosti tolerantní nejsme vůbec.Podle mého názoru je klíčem k prosazení hodnot tolerance výchova doma v rodině,výchova ve společnosti a hlavně neobviňovat ze svých problémů USA, Izrael či celý Západ.Musíme se naučit ve jménu Alláha milovat, tvořit a nikoliv ničit.

To je článek pro ty, kdo za všemi problémy vidí USA, Izrael či Západ. Není tomu tak,kořenem je fanatická výchova k nenávisti u některých

kopretina 26.8.2007 19:36

Re: Re: Dr. Abd Al Hamid Al Ansari-arabský reformista o terorismu vypovídá:2.část

muslimů.Článek určen zejména pro "Mistra Jana HUSA".

hrouda 26.8.2007 20:19

Jak můžou USA podporovat zemi, kterou autor popisuje takto:

Tito nešťastní lidé se stávají nepřáteli svého okolí.Jak můžou někteří muslimové odolat terorismu, když jsou obklopeni všudypřítomnou atmosférou extrémismu, nenávisti, ovládanou represemi a zákazy.

Jinak bych od tohoto autora tedy čekal něco jiného, než květnatou řečí a obecnými frázemi, přednesené sdělení, že jsou od počátku fanatici. Výňatky z jeho článků nejsou právě nešťastné. Obávám se, že terorismus nemají Arabové v genech. Nebo to mi chce někdo namluvit, že Rudé brigády, IRA, ETA a já nevím, kdo ještě, mají terorismus daný historií či ve svém genetickém kódu? Buď autor blábolí, nebo výňatky z jeho článků nejsou právě šťastné.

hrouda 26.8.2007 20:21

A já se s těmi ne-šťastnými výňatky taky vyjmu

sorry;-)

kopretina 26.8.2007 21:52

Re: Jak můžou USA podporovat zemi, kterou autor popisuje takto:

Jistěže Arabové nemají terorismus v genech. To ani arabský reformista neříká. Jeho kritika je určena některým Arabům (muslimům), kteří jsou od mládí fanatizovaní, nikoliv všem. Autor jen vyvrací tesi, že za terorismus může západ. Nemůže. Mohou za něj někteří muslimové (respektive islamisti), kteří jsou vedeni k nenávisti, fanatismu, terorismu, nikoliv k lásce a tvoření.

kacir 26.8.2007 22:23

Re: Re: Jak můžou USA podporovat zemi, kterou autor popisuje takto:

prosim k precteni napr. Huntingtona: Stret civilazci -----> tam je dobre rozvedena hypoteza korenu fundamentalismu......a co je zvlastni, ze fundamentalismus ma puvod v krestanstvi, v 19. stol., ve Spojenych statech...

z osobni zkusenosti vim, ze muslimove jsou mili a pratelsti, chteji zit v miru a sami odsuzuji teroristy... zpravodajstvi vsude na svete je neobjektivni a emocne zabarvene (zalezi na tom, kde ho poslouchate)....a pokud si to clovek uvedomuje, nenecha se "opit rohlikem"...

kopretina 26.8.2007 22:31

Re: Re: Re: Jak můžou USA podporovat zemi, kterou autor popisuje takto:

Jistěže člověk musí být k médiím obezřetný. Média hledají vždy senzace a stále více se bulvarizují. Na jednu stranu média démonizují Izrael, na druhé straně dělají ze všech muslimů v Evropě potencionální teroristy. Je nutné vybírat.Člověk čerpající vědomosti JEN z médií je otrok.

hrouda 26.8.2007 22:44

Nezlobte se na mě, ale když to čtu

Je to ono dědictví fanatismu,které k nám doputovalo skrze muslimskou historii od úsvitu dějin do současnosti.Musíme se naučit hodnotám tolerance.

Tak mám pocit, že autor spadl z višně. Kdo si nepamatuje, ať si najde - kde terorismus všude byl, jak se vyvijel, za jakých podmínek (i třeba technologické a informační), kde se mu a proč nejvíce daří. Autor, z toho, co píšete, na mě působí, jako masochista. Stačí se podívat, v jakém období začíná terorismus na Blízkém východě.

kopretina 27.8.2007 11:18

Re: Nezlobte se na mě, ale když to čtu

Je to ono dědictví fanatismu,které k nám doputovalo skrze muslimskou

historii od úsvitu dějin do současnosti.Musíme se naučit hodnotám

tolerance. Ano, islám má problémy s terorismem, dědictví fanatismu doputovalo od úsvitu dějin do současnosti. Ve středověku nepáchali zločiny jen křesťané, ale i muslimové.I muslimové ve středověku páchaly pogromy na jinověrce (Židy a křesťany), sice na Židy v menším měřítku než tehdejší křesťané, ale páchali je rovněž. A terorismus na BV nezačal jen po WW2, ale existoval mnohem dříve. A i sami muslimové se zabíjeli mezi sebou. Muslimové nejsou jednodti, "arabská solidarita" to je mýtus, Arabové se mezi sebou zabíjeli rovněž celé dějiny, tak jako křesťanské národy mezi sebou. Vznikem Izraele se nenávist Arabů samozřejmě mnohem více koncetruje na Izraelity a Západ, který Izrael podporuje, nicméně neznamená, že vzpory mezi muslimy neexistují.

Podívejte se na umělý výtvor Irák, tam žijí sunité, šíté, jezidé, etnické skupiny Kurdové, Arabové, Židé z Iráku byly vykopnuti po roce 1940. A zejména šíté a sunité se mezi sebou řežou.

Autor nepsal dle mého názoru problémy, jimiž arabský svět trpí. Samozřejmě, že nemyslí všechny muslimské Araby, ale konkrétní fanatiky. Fanatiky, kteří učí malé děti nenávidět. Vždyť poslankyně za Hamas byla hrdá na syna, který spáchal teroristický útok.V jedné ruce držela Korán, v druhé kalašnikov. Autor odsuzuje tyto lidi, fanatiky.A jakýkoliv fanatismus je velmi velmi zlý.

Magor Milda 26.8.2007 18:56

Patriot nebo podobný systém jsou u nás reálné,

naše technologická základna je s USA zcela kompatibilní. Považujeme opravdu za nutné, postavit nejenom ten radar, ale i dostatečný počet baterií Země-Vzduch, které by zajistily naši bezpečnost. Nejlépe tak, že bychom podle US- dokumentace vyrobili pro ČR dostatečnou zásobu, zajistili provoz vlastní armádou a spolupracovali s USA na dalším vývoji. Vzorem by nám měl být Izrael.

kopretina 26.8.2007 22:34

Re: Patriot nebo podobný systém jsou u nás reálné,

Souhlas.R^R^

strejda 26.8.2007 23:47

Re: Patriot nebo podobný systém jsou u nás reálné,

Hezké ale drahé. Kdo nás bude dotovat? USA? Těm stačí dávat miliardy malému Izraeli. Bude u nás tříletá vojenská služba? Bude tady pak taková bída, že nebude nutné ji chránit.

Mistr Jan Hus 26.8.2007 18:06

Kdo haraší zbraněmi? USA. Kdo podporuje terorismus? USA.

Za každou sviŇ-rnou ve světě stojí USA. Až potom muslimové.  ;-€

kacir 26.8.2007 18:37

Re: Kdo haraší zbraněmi? USA. Kdo podporuje terorismus? USA.

dle tvé logiky byli únosci v letadlech 11/9  svobodně smýšlejícími Američany, až potom muslimy...

si dostal o víkendu vycházku ?

to mě připomíná tvrzení jednoho "Mistra...", který dokazoval, že holocaust vymysleli samotní Židé, aby ti co přežijí , se nemuseli dělit o své zisky s ostatními ...

Magor Milda 26.8.2007 18:51

Re: Kdo haraší zbraněmi? USA. Kdo podporuje terorismus? USA.

milej Honzo, a co takhle Židi, potažmo sionisti? To je přece síla! Nejenom, že se nenechali zahnat do moře, ještě drze odpovídají!

kopretina 26.8.2007 19:23

Re: Kdo haraší zbraněmi? USA. Kdo podporuje terorismus? USA.

Jo jo Jeníku, Vy jste zase pil něco strašného.;-D;-D;-D Za terorismus můžou POUZE islamisté, nikdo jiný.

Mistr Jan Hus 26.8.2007 21:20

Re: Re: Kdo haraší zbraněmi? USA. Kdo podporuje terorismus? USA.

A co státní terorismus např. USA? Kdo podporoval Usámu? USA. Kdo podporuje kosovsko-albánské teroristy? USA.  A tak bych mohl pokačovat.;-€

kopretina 26.8.2007 21:54

Re: Re: Re: Kdo haraší zbraněmi? USA. Kdo podporuje terorismus? USA.

Podpora kosovsko-albánských banditů byla chyba, ale nevidím USA jako hlavní zdroj terorismu. A s Usámou je to složitá otázka.Válku v Afgánistánu, kterou začal Sovětský svaz, byla dost strašná.Tak USA dávaly zbraně mudžahidům v domnění, že podporují menší zlo, bohužel to bylo stejné zlo, jako sovětský komunismus.

Mistr Jan Hus 26.8.2007 22:32

Re: Re: Re: Re: Kdo haraší zbraněmi? USA. Kdo podporuje terorismus? USA.

Stejné? Rusové tam šířili pokrok, např. aby děti chodily do školy, aby ženy měly hlasovací právo, atd. Dokud Saddám Hussain, tak přece "demokratům" nevadilo, že vraždí, dokonce i jejich plynem. Vyházejí vždy z toho: je to ču-čí syn, ale náš ču-čí syn. Co se dnes děje v bývalých asijských zemích SSSR? Jsou již téměř islámskými zeměmi, kde dochází k naprosto brutálním exesům, jako např. v Uzbekistánu.

F.VÍZEK 26.8.2007 16:03

Podstata problému - pokud jde o jednání s USA o radaru - je jinde !

IP.88.100.57:   Česko je součást EU a je člen NATO.  USA je nejvýznamnější člen NATO.  Debaty o každém vojenském počínání Spojených států v Evropě mají být vedeny samozřejmě s Unií. Má přece svoji "vládu" = Evropská komise a také  NATO má - jako každé vojenské seskupení - svoje velení.  Na této půdě se mají "probírat"  strategie i taktika i koncepce podle zásady - rovný s rovným.  Je zarážející, že česká vláda v otázce evropské bezpečnosti ignoruje i NATO i EU a jedná "privátně" s USA o věcech, které se týkají všech !  Neztrácíme tím v očích Evropanů glanc? Je toto chování omluvitelné?

kacir 26.8.2007 18:33

Re: Podstata problému - pokud jde o jednání s USA o radaru - je jinde !

jelikož NATO a EU jsou samostatné supranacionální organizace, jejichž členové se navíc  ani nepřekrývají (např. RAK, ISLAND, NOR...) , nevidím jediný důvod, proč by USA či ČR měly jednat v otázkách obrany s EU........respektive proč zrovna s EU? proč potom ne s CEFTA,  BALTSEA, CSEE, G7, OSN....atd.

je to stejná situace jako kdyby USA v rámci ANZUSu měly jednat s Tichomořskými státy...?

navíc díky evropské vojenské zaostalosti a závislosti (na USA) a hašteřivosti FRA - SRN - VB není schopná EU vybudovat pevný a jednotný II. pilíř  bezpečnostní a  zahraniční politiky

Magor Milda 26.8.2007 18:44

Re: Podstata problému - pokud jde o jednání s USA o radaru - je jinde !

pane Vízku, podléháte iluzím. Nedávno rakouský ministr nazval obranný radar v Čechách provokací. Adolf Hitler, nejslavnější Rakušák všech časů, považoval stavbu našich betonových opevnění v r. 1938 také za provokaci. Nám nezbývá, než se řídit vlastními zájmy, totéž činí i ostatní členové EU a NATO. Dvoustranné dohody jsou vždy daleko nosnější, než sliby nějakých komisí, to jsme zažili už v Mnichově 1938. S Ruskem jsme takovou dvoustrannou dohodu sice měli, nechali nás ale padnout, protože měli s Adolfem Hitlerem už významnější smlouvu.

Proto důvěřuj, ale prověřuj! Od Putina bych ojeté auto zaručeně nekoupil.

Mistr Jan Hus 26.8.2007 21:22

Re: Re: Podstata problému - pokud jde o jednání s USA o radaru - je jinde !

Já bych zase nekoupil od USA ojeté,..........třeba letadlo, tak jako Poláci a jejich nákup F-16. A současný Hitler sídlí ve Washingtonu. ;-D

strejda 26.8.2007 23:52

Re: Re: Podstata problému - pokud jde o jednání s USA o radaru - je jinde !

Jejda Mgore, jakou to měl SSSR smlouvu s Německem v době Mnichova, v září 1938? Napište o tom, je to opravdová bomba! A převrat v dějinách!  Budete slavný, více než Natascha Kampusch!

AndyO 26.8.2007 22:20

Re: Podstata problému - pokud jde o jednání s USA o radaru - je jinde !

podstata problému je v tom, že jsme suverénní stát a svým jednáním s USA jsme dosud neporušili žádnou ze smluv  či dohod. Jednoduchá zkouška: až to uděláme, NATO nebo EU, případně oba vznesou námitku, protest či varování.

EU je ještě pořád hospodářská unie a NATO, jehož je USA plnohodnotným a asi i nejdůležitějším členem zatím nijak neprská.

Jestli se vám stýská po Protektorátě, tak si jděte zavzpomínat do kamenolomu a nesnažte se zde prezentovat českou vládu jako neposlušné vazaly.

strejda 26.8.2007 23:56

Re: Re: Podstata problému - pokud jde o jednání s USA o radaru - je jinde !

Smlouvu jsme žádnou neporušili, je ovšem otázkou zda jednáme dobře a správně. Někdo rád plní příkazy mocných, někdo ne. U moci je dnes vláda, která ráda příkazy plní. Hlavní je, že již nemusíme radar stavět proti iráckým zbraním hromadného ničení. Tam se to vyřešilo jinak. Omluvil se někdo za takovou fatální chybu?

F.VÍZEK 26.8.2007 16:00

Opravdu to nevím, neprovokuji, ptám se:

IP.88.100.57:   Prosadila ODS pro svého čestného člena prezidenta Václava Klause změnu zákona,  aby i jeho příjem byl zdaněný plošnou (rovnou) daní?  Zatím má prezident daň nulovou.