18.4.2024 | Svátek má Valérie


POLITIKA: Radek John?

11.1.2010

Neprůhledné firmy, státní zakázky, střet zájmů a nevěra

Obliba Věcí veřejných stoupá v domnění, že jsou to právě oni, kdo spasí českou politiku. Tak se pojďme podívat pod pokličku. Stojí to za to. Investigativní není jen Radek John a musel s tím počítat.

Radek John má za sebou poměrně zdařilou kariéru. Je autorem scénářů k filmům. Ve své literární tvorbě se zaměřuje zejména na problémy mladých lidí v dnešním světě, zejména pak na drogy, násilí a prostituci. Jeho nejznámější román Memento byl přeložen do deseti jazyků. Známý byl i jako reportér a poté šéfredaktor publicistického pořadu Na vlastní oči v TV Nova. Jako šéfredaktor redakce publicistiky v letech 1997 až 2007 zodpovídal za deset publicistických pořadů počínaje Snídaně s Novou, přes talkshow až po Občanské judo a pořad Tabu. Po konfliktu mezi Vladimírem Železným a společností CME dal v červnu 1999 výpověď v České nezávislé televizní společnosti a pracoval dál pro Železného CET 21. V roce 1994 se díky hlasům televizních diváků umístil v anketě TýTý na druhém místě v kategorii "moderátor publicistických pořadů". O rok později již tuto kategorii vyhrál, získal současně i hlasy v kategorii "moderátor magazínu", a stal se tak absolutním vítězem ročníku 1995. V kategorii moderátor publicistických pořadů zvítězil i v letech 1996-2002, 2005 a 2006. Tolik citace z veřejných zdrojů.

Člověk by řekl super. Kdo jiný by to měl být než právě on. Kdo jiný by měl vyčistit ten Augiášův chlév. Inu, zkusil jsem se na to podívat, jak je mým zvykem při cestě proti hlavním mediálním proudům, z jiného úhlu pohledu.

1) Radek John se jako investigativní novinář dostal k závažným informacím o politicích a jejich nekalých, mnohdy mafiánských praktikách. Řadu z nich zveřejnil. Otázkou pro mě zůstává, co vše před národem utajil, neboť rozhodnutí „jít do politiky“ se nedělá ze dne na den.

2) V roce 2002, tedy v době aktivního působení na zpravodajství v největší televizi v Česku, se Radek John stal předsedou představenstva společnosti S & J - MEDEA KULTUR a.s., která uzavřela s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou smlouvu na vydávání reklamního čtvrtletníku Pohoda pojištěnce za 111 milionů korun ročně. Několik dnů před Johnovým jmenováním opustili představenstvo společnosti její zakladatelé Karel Stejskal a Roman Janoušek a S & J - MEDEA KULTUR vydala akcie na majitele. Její akcionáři nejsou nikde evidováni a samotné akcie jsou převoditelné pouhým předáním. Radek John z ní odešel až v době politického angažmá v roce 2009. Akcie jsou nadále „na majitele“. Za jeho působení získala společnost (již s novým názvem ORA PRINT) zakázky mimo jiné od veřejnými zakázkami zprofanovaných Státních lesů...

3) Spojení s Romanem Janouškem, bez jehož vědomí a dohody s ním nemohlo dojít ke jmenování Radka Johna do funkce ve společnosti, je pro mě dostatečným varováním. Kývnutí Radka Johna, kterému musely být z doby investigativní novinařiny Janouškovy metody dostatečně známy, nepovažuji za pouhé nevědomé šlápnutí vedle. Zakázky měla společnost od stále stejných zadavetelů, a přitom napojení Státních lesů nebo Pražské energetiky na politiky bylo jistě známé i jemu. V souvislosti se zákazkami podniků spadajících pod Ministerstvo zemědělství ČR, tedy i Státních lesů, pak BIS varovala už v roce 2007 ve výroční zprávě: "Činnost tohoto druhu představuje jednu z typických možností pro netransparentní vyvádění finančních prostředků, v tomto případě prostřednictvím spřízněných PR agentur." Paradoxem je, že jeho vlastní pořady toho byly plné. Také o letitou každoroční zakázku od VZP přišla firma až po jeho odchodu z funkce...

4) Sponzorem Věcí veřejných je společnost ABL. Místopředsedkyně strany, jednička středočeské kandidátky do poslanecké sněmovny a "tvář strany" Kateřina Klasnová, žije již osm let s generálním ředitelem této společnosti Vítem Bártou. Bártova matka Jiřina zasedá za stranu v zastupitelstvu Prahy 1. Tato bezpečnostní agentura podporuje Věci veřejné finančně - zčásti otevřeným sponzoringem, zčásti skrytěji. Z třímilionového rozpočtu dali lidé prokazatelně spjatí s firmou 250 tisíc korun. Většina peněz však nešla z ABL přímo, nýbrž přes časopis Věci veřejné, ve kterém ABL a spřízněné firmy inzerují. Před volbami do Evropského parlamentu vydala strana - respektive s ní spojené vydavatelství Pražan - čtyři "volební speciály", každý se čtyřmilionovým nákladem a údajně čtyřmilionovým rozpočtem. Vedení společnosti ABL přiznalo, že za čtyři inzeráty v těchto časopisech utratilo 12,3 milionu korun. Tato společnost přitom získává řadu zakázek v Praze 1. Myslím, že je to přesně to, proti čemu se Radek John tak vymezoval ve svých investigativních pořadech. Nemluvě o skutečnosti, že princip skrytého sponzoringu aplikovaný u tohoto časopisu a strany není nic jiného než to, co nám předvádí KSČM a jejich Haló noviny...

5) Pro mě osobně to absolutně nejdůležitější: Radek John před vlastní manželkou, se kterou žil dvacet let, tajil třetinu společného života nemanželskou dceru. Sama paní Adamovská komentovala situaci slovy "Sedm let tam dojíždí a já o tom nic nevím. Připadám si jak blázen." On sám pak v diskusi na internetu přiznal: "Já jsem opravdu autosedačku pro dítě v autě normálně nevozil. Toto byl jediný den za těch sedm let, kdy jsem ji vezl v kufru."

Omlouvám se jeho zastáncům, ale ten chlap měl podle mě zůstat u toho, co uměl – psaní scénářů. Na jeho tvorbu (Jen si tak trochu písknout, Sněženky a machři, Bony a klid, Proč?, Tankový prapor, Ta naše písnička česká II, Prachy dělaj člověka aj.) se vždy rád a znovu podívám. Jako politik je pro mě ale na stejné úrovni, jako kdokoli z těch dosavadních. Netransparentními účastmi ve společnostech težících ze zakázek za státní peníze (a které byly ve střetu zájmů s jeho nezávislostí novináře) počínaje a chováním k vlastní rodině a manželce, která jej dvacet let podporovala, konče.

Zejména to poslední, kterým bezkonkurenčně trumfnul všechny dosavadní politiky, se prostě mezi slušnými lidmi nedělá a nemá tolerovat. S takovým vzorem chování společnost opravdu nezměníme. A to nemluvím o předpokladu hraničícím s jistotou, že kdyby nekandidoval, tak se dost možná paní Zlata Adamovská nedozvěděla o nemanželské dceři svého manžela nikdy.

P.S. Přes to všechno považuji hon na jeho nemanželskou dceru a otištění fotek v bulváru za další prasárnu na českém mediálním poli.

Autor je členem Republikového předsednictva Strany svobodných občanů

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora