19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Raději Zemana než Havlova exkancléře

16.1.2013

Předně chci poděkovat Janu Fischerovi, neboť jeho hezké třetí místo mi dalo důvod k otevření lahve portského. No a když už nám zbyli jen ti dva, bylo by mi méně úzko ze Zemana, než z protektora Karla Schwarzenberga.

Ani jeden z nich není mým kandidátem. Přesto se jeden z nich stane prezidentem státu, ze kterého kvůli žádnému politikovi nehodlám balit kufry. Za to mi nestojí žádný z nich. Podívám-li se ryze pragmaticky na oba kandidáty a porovnám s mými dosavadními obecnými postoji, pak z Miloše Zemana by mi bylo méně úzko, než z bývalého kancléře Václava Havla, který na Havlovo období chce podle svých slov navázat.

Vnímám jako problém islamizaci Evropy. Schwarzenberg ne. V takovém případě není co řešit, neboť podobně jako já to vnímá i Miloš Zeman. Výzva českých muslimů, aby ho lidé nevolili, je jen důkazem, že svůj postoj k obraně Evropy před islámem myslí vážně. V tomto duchu, jakkoli je zastáncem (nikoli však zcela bezhlavé) integrace v EU, nebude v této oblasti mokrým hadrem při jednáních v Bruselu.

Za velký problém považuji dluhovou měnovou unii. Také z tohoto úhlu pohledu je z dosavadních postojů obou kandidátů jasné, že s Karlem Schwarzenbergem bychom tam zahučeli cobydup, zatímco Zeman bude podstatně zdrženlivější jak v oblasti přijetí eura, tak zejména účasti České republiky na projektech podobných bankovní unii, tedy dalších klubů nových dluhů. Alespoň v porovnání s Karlem určitě.

Pokud si dám na stůl minulé postoje obou kandidátů v rámci zahraniční politiky, pak i zde je patrný podstatný rozdíl. Zatímco Karel Schwarzenberg aktivně souhlasil s každým humanitárním bombardováním a přímými zásahy na územích svrchovaných států včetně Jugoslávie, Miloš Zeman odmítal uznání Kosova a lídra kosovské UCK Thačiho veřejně nazval válečným zločincem.

V neposlední řadě už nikdy nechci nikoho, kdo půjde v pozici prezidenta ve šlépějích Václava Havla. A jelikož Karel Schwarzenberg považuje navázání na Havlovu éru za samozřejmost, i zde mám jasno. Zbyli tedy jen tito dva kandidáti a jeden z nich se stane českým prezidentem. Pokud je to takto ložené a nic s tím už nejde dělat, pak raději Miloše Zemana než Karla Schwarzenberga. Představa, že Kalousek bude ministrem financí a Karel jako prezident ho může přikrýt společně s Hávou a například Bartákem nebo Parkanovou, to by mělo být varováním všem, kteří amnestie nemusíme a věříme, že jednou dojde i na jmenované.

Raději Miloše Zemana, než bývalého kancléře Václava Havla. Jednoznačně.

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora