25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
eze 12.7.2007 16:34

Radar...

Jako pamětník a zčásti i účastník oněch událostí bych rád  některé skutečnosti připomenul mladším diskutérům, kteří zřejmě nejsou dost informováni. Marshallův plán nevznikl jako charita, nebo záchrana před hladem. Tím se již dříve zabývala organizace UNRRA, kterou pod hlavičkou OSN řídila a hlavně financovala americká vláda. M. plán vznikl z poznání, že francouzská tvrdá hospodářská odveta na Německu po první světové válce vedla ke značné bídě Němců a tedy ke vzniku socialismu, vlivem tehdejších okolností nacionálního, tj hitlerovského typu. Aby se historie neopakovala a ve válkou postižených zemích nevznikl zase jiný typ socialismu, tentokrát internacionálního typu, který by opět vedl jak ke koncentrákům pro vlastní národ, tak i k agresi proti jiným, byl zorganizován takový druh pomoci, aby  tyto národy poznaly, že k blahobytu vede jen demokratická svoboda a nikoliv socialistická diktatura, ať už hnědá nebo rudá. Marshallova skupina proto navrhla, aby vláda vykupovala obrovské přebytky válkou rozběhnutého průmyslu a darovala je státům účastnícím se této akce. Všechno toto investiční a spotřební zboží nebylo darováno, ale bylo prodáváno spotřebitelům a takto získané prostředky byly v těchto státech použity na opravu škod a rozvoj národního hospodářství. Zdálo se to tehdy jako příliš ideální, ale výsledky předčily očekávání.

Československo, jako tehdy nejbohatší a válkou nejméně poškozená země v Evropě, sice nepotřebovalo hospodářskou pomoc, ale vláda vycházela z úvahy, že "proč nebrat, když dávají" a plán přijala, zatímco Stalin pochopil hlavní smysl Marshallova plánu, tj. zabránit vzniku socialistických diktatur, a proto přijetí zakázal.

Amerika se také poučila,že se Evropa sama nikdy neubrání jakékoliv agresi a že ji bude muset bránit, přičemž obrana ještě před útokem ji bude stát mnohem méně životů i peněz než  obrana po útoku. Proto mají pravdu i ti, co říkají, že opatření, jako je radar, je pro naši obranu, i ti, co říkají, že radar je v zájmu Ameriky.

Cato 12.7.2007 2:35

Autor ví kulové o historické relaci Finsko SSSR

po 2.světové, skutečnost byla taková, že Finsko mělo vždy se Svazem nadstandardní vztahy, politické i obchodní. Jakkoliv historicky překroucené,  vše se hodí na podporu radaru a řada naivků to spolkne i s navijákem..

Pišta 12.7.2007 6:59

Re: Autor ví kulové o historické relaci Finsko SSSR

Že  tam také vládli komunisti jako u nás, mi nějak uniklo.

Alex 12.7.2007 18:49

Nadstardandní vztahy???

Finové před válkou resolutně odmítli "bratrskou" nabídku Sovětského Svazu, že jim sebere ohromnou část území, a po vojenském napadení uštědřili Rudé armádě, která byla v obrovské převaze, v podstatě šerednou lekci. Nakonec sice tento maličký stát, ve tvaru nudle, s děsivě dlouhou hranicí se SSSR, musel uzavřít příměří, ale až po statečném boji proti Goliášovi. Tomu neříkám nadstardandní vztah. A na to se jistě nezapomnělo ani po válce - byl to pragmatický, ale statečný vztah k silnímu a mocnému sousedu.

A. 11.7.2007 23:09

Zadarmo je jen sejra v pastičce na myši.

Nehledejte zdroj svých problémů v Rusku a záchranu v americkém radaru. Zdroj všech problémů této země je mentalita národa sluhů (Charakteristika TGM) Z této mentality plyne, že tu stále platí heslo "Kdo nekrade, okrádá rodinu" Začíná to po příletu do Prahy hned u pražských taxikářů a končí to u politiků na nejvyšších místech státu. Nikdo si neumí představit, že je možné zbohatnout prací a všichni věří, že bohatí si nakradli. Proto polovina národa volí bolševiky a jejich maskovanou verzi - socdemáky.  Tuhle duševní perverzi žádný radar nevyléčí.

Pišta 12.7.2007 7:02

Re: Zadarmo je jen sejra v pastičce na myši.

Ještě , že tu máme tu druhou polovinu! Ti by banku nevytunelovali, ani kdybys je mlátil,tak jsou čestní.

A 12.7.2007 12:30

Re: Re: Zadarmo je jen sejra v pastičce na myši.

Omlouvám se, měl jsem to napsat víc polopatě, aby to pochopili i voliči levice: Mentalita sluhů je vlastní celému národu a navíc, ti s alternativním minimalizovaným IQ ještě volí KSČ a socdem. Stejně jako jejich tatíci volil v roce 1946 KSČ a zasloužili se tak o další prvenství a unikátnost ČSR. Ti chytřejší občani kradou ve velkém, ti hloupí jen sem tam nějaký pytel cementu nebo propisovačky. Chytřejší volí pravici a hloupější zase levici. Ale hledat příčiny všech současných i budoucích problémů a jejich léčení někde mimo tento národ je pitomost. Radar IQ nebo slušnost obyvatelstva opravdu nezvyšuje.

Magor Milda 14.7.2007 17:39

Re: Re: Re: Zadarmo je jen sejra v pastičce na myši.

i když to je celkem jasné, hledáme východisko.Už nikdy válku, už nikdy SeSeSeR.

Dnes máme za sebou zkušenost s velikým tam se dubiskem a protektorátem Čechy a Morava. Už nikdy ani jedno ani druhé.

Těch, kdo bojovali 1938, 1939 a 1968 nebylo málo, nakeťasili si ale jiní.Ta zvrácenost je v tom, že byl sice našim Němcům zabrán majetek jako záloha na odškodnění obětí nacistické okupace, ve skutečnosti byl tento majetek ale za babku rozprodán členům KSČ. Oběti nacismu z toho neviděly nic. Dokonce byli pozůstalí odboje ještě pronásledováni, stejně jako letci z RAF.

Ze zmíněné UNRRA pomoci se měli dobře lidé s přímým spojem na stranické sekretariáty, tam plynuly všechny masné konservy jako Corned Beef nebo Lunchmeat. My, jako školní děti, jsme dostávali Rice and Vegetable, prášek na čištění zubů a jinak vše, co KSČ nemohla upotřebit. Jediné, na co si pamatuji, co jsme opravdu užili, bylo kondensované mléko, KSČ byla spíše na whisky.

Vodák 11.7.2007 22:21

rozhodnutí

Děkuji autorovi. Měla by to být povinná četba. Je nesmysl tvrdit, že každé srovnání kulhá a názor, že přijmutí nebo odmítnutí nabídky američanů nemá vliv na náš budoucí vývoj ve směru k demokracii, již zavání hloupostí. Každý kdo si chce udělat názor má možnost se seznámit s okolnostmi, které k odmítnutí Marshalova plánu vedly a co to pro nás znamenalo. V té době si dopad toho rozhodnutí také možná nikdo nedovedl představit. My, na rozdíl od našich předků máme možnost se z historie poučit. Ono to dá ale bohužel trochu práce. A to je pro mnoho lidí u nás nepřekonatelná podmínka.

kacir 11.7.2007 22:50

Re: rozhodnutí

ano ........da to trochu prace................ale predevsim odvahy a odpovednosti nest i pripadna rizika z rozhodnuti PRO RADAR. Verim, ze skoncime (nemyslim to pausalne) s cechackovstvim typu "Ja nic , ja muzikant." a pak plactive budeme zadat o zachranu ( koho asi  rudi komuniste ?)

Co je clovek clovekem vzdy platilo Homo hominis lupus.......a za svobodu se muselo prolit mnoho krve VV

Ivan Hochmann 11.7.2007 21:10

radar pane Petráčku.

Zase zajímavé souvislosti v kontextu současna a minulosti.Bývá pravidlem,že informovaný a inteligentní člověk nenapíše  neověřené nepravdy.Taktéž tomuto článku netřeba diskuse.Snad pouze doplněk.......Néházet perly sviním. Ivan.

Kubeš 11.7.2007 18:35

Souhlas s autorem

R^R^R^

Heda 11.7.2007 20:27

Re: Souhlas s autorem

Skvělé, každý by si to měl povinně přečíst. Kolik asi kantorů to se svými studenty takto probere?

kacir 11.7.2007 16:20

NA OKRAJ

Jsem pro radar.............jednoznacne !!! >-;-)

Jen na margo:

                             1) pokud se nemylim, tak Marsh. plan nebyl nabidnut Spanelsku a Portugalsku pro jejich autoritativni rezimy........tedy ne vsem

                            2) napsat, ze Rakousko okupoval SSSR je spatne.......vzdyt zde byly 4 zony jako v Nemecku s planem neutralizace jiz od 40. let. To ze k ni dochazi az 14.5.1955 je jiny pribeh

                            3) Finsko tez nepatrilo do Vychodniho bloku, nebylo clenem RVHP ani Varsavskeho paktu, melo demokratickou ustavu a velmoci souhlasily (coz je podminka) s neutralitou...

Bohuš 11.7.2007 23:23

Re: NA OKRAJ

Co to meleš o Finsku a RVHP...? V článku je řeč o poválečných letech, kdy nebylo slechu dechu o nějakém RVHP a VS.

11.7.2007 15:55

k článku

Pan autor jaksi pozapomněl na známou větu, že všechna přirovnání kulhají. Předně se rozhodnutím o radaru vůbec nerozhoduje o našem budoucím vývoji ve směru k demokracii či od ní. Rozhodnutí o radaru je svébytné rozhodnutí našeho státu. Měli bychom zvážit všechny eventuality a na základě nich se rozhodnout. Zajímavé je, že autor také pozapomněl, že věršina západoevropských států je k radaru také celkem rezervovaná. Že by též tím nad sebou lámaly hůl? Proč tedy, když má radar posloužit obraně celé Evropy, není součástí NATO? Proč tyto dvojstranné smlouvy? Nerozbíjí tím americká administrativa spíše evropskou jednotu?  

Von 11.7.2007 16:57

Re: k článku

Milé "já" - přirovnání sitace v roce 47 a 07 je naopak inspirující! V roce 47 jsme se jednak nemohli rozhodovat sami a když ještě trochu ano, pak jsme se rozhodli ŠPATNĚ! Vy myslíte, že ne???? Nyní se také snad rozhodneme samostatně a pevně doufám, že DOBŘE! Jinak se tak nějak stále zapomíná, že NATO bez USA prostě NEEXISTUJE!

11.7.2007 18:00

Re: Re: k článku

milý Vone, mluv k věci a neplácej lokajské nesmysly

11.7.2007 18:03

Re: Re: k článku

takže chceš totalitu a Velkého bratra za zády, protože v demokracii bychom mohli rozhodnout špatně? 8-o Svatá prostoto !

tvoje hlášky, přesně takové, papouškovali komunisté. Jen sis přehodil strany, podstata zůstala stejná.

ps 11.7.2007 19:03

Re: Re: Re: k článku

Totalita a velký bratr (farma zvířat taktéž) tady byla za komoušů a SSSR, a v Rusku je víceméně pořád. Nechceme-li aby se tyto poměry vrátily spolu se špinavými mužiky z východu, musíme se zabespečit. Radar v tomto ohledu bezesporu pomůže a je zárukou demokracie a plurality.

11.7.2007 19:20

Re: Re: Re: Re: k článku

tak špinavými.... ty jsi čistý? :-D a co takhle přestat s nálepkováním a ideologickými frázemi a mluvit k věci? :-)

11.7.2007 19:22

Re: Re: Re: Re: k článku

k čemu dalšímu nám radar ještě pomůže? Co takhle do hrobu, za cizí zájmy? :-D

ps 11.7.2007 19:36

Re: Re: Re: Re: Re: k článku

pomůže uhájit zájmy ČR, a do hrobu pomůže komunistickým zbytkům.

11.7.2007 19:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: k článku

je zájem ČR být nesvéprávnou zemí? ;-D

ps 11.7.2007 21:20

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: k článku

Jaký vliv má radar na svéprávnost či nesvéprávnost ČR? Možná ještě tak má vliv na nesvéprávnost komoušů, protože ti jak slyší o radaru tak dostávají epileptické záchvaty a od huby jim jde pěna.

12.7.2007 13:54

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: k článku

zajímavé. Co nám ještě povíš? Odhal nám svůj myšlenkový svět ! ;-D

11.7.2007 18:00

Re: k článku

milé já, nevydávej se za já ;-D

Ludva 11.7.2007 19:09

Re: k článku

Nikde jsem nečetl vyjádření USA, že radar má bránit Evropu, možná tak americké základny v Anglii a Grónsku. Za chvilku se bude mluvit, že je to protiraketová obrana Prahy. A ta bude potřeba až se radar postaví.

PetrH 11.7.2007 21:05

Re: Re: k článku

Nečetl... tak čtěte, sakra!

http://prague.usembassy.gov/md2_multilateral.html

Nebo, jestli to nezvládáte, si aspoň prohlížejte obrázky.

http://www.radarbrdy.cz/media/Mapa_pokryti_300dpi.jpg

Martin 11.7.2007 14:21

motat hospodarskou pomoc

s vojenskou zakladnou, ktera posiluje hegemonii jednoho statu muze jen ignorant nebo propagandista

ale neni to nic divneho, priznivci radaru vypousteji posledni dobou takovy mnozstvi polopravd nebo i cistych lzi a jen doufaji, ze aspon kus prezije