29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Půl roku od voleb

Brzy to bude půl roku od voleb a Česko dosud nemá vládu s důvěrou sněmovny. Přesto se většině Čechů žije relativně dobře, ekonomika roste, veřejné služby fungují do té míry, na kterou jsme zvyklí, bezpečnostní rizika se připomínají málokdy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 15.4.2018 9:08

CO JE TO VLÁDA A ČÍM BY MĚLA BÝT ?

Jednoduše řečeno Je to vládní výbor sněmovny, tedy ve svobodných volbách zvoleného vládního shromáždění. Zodpovídá se mu a může jen to, co mu sněmovna dovolí. Tento postulát se má však ve skutečnosti daleko složitěji, neboť není respektován.

Lidský svět je spontánním řádem a jednotliví lidé a jejich organizace, včetně národních států, jeho prvky. Ŕídí je v jejich osobních životech ve skutečnosti jediné právo pravé, právo soukromé, které máme, coby systém zákazových pravidel správného chování neosobně zabudovaný ve svých myslích výchovou a pozorováním okolí odmalička a poté po celý život.

Ten, a nic jiného, nám umožňuje se bezkonfliktně adaptovat na spontánní řád, tedy na prostředí, situaci a budoucí neznámé, a sledovat bezpočet účelů a cílů svých jednání stejně tak, jako ostatním.Tak lidský svět z hlediska soukromých životů jednotlivců funguje a nedá se s tím hnout.

Ve hře lidské situace je však ještě jedna rovina rozhodování. Tzv. správa věcí veřejných, tedy společných záležitostí všem a všech.

K. Janyška 15.4.2018 9:09

Re: CO JE TO VLÁDA A ČÍM BY MĚLA BÝT ?

Tady nastupuje tzv. demokracie, tedy většinové rozhodování o tom, jak naložit s veřejnými prostředky, získanými zejména z daní občanů a firem. Kdyby to bylo jen takto, bylo by to skvělé. Jenže lidé o tom, co píši nemají ani tušení a myslí si, že jimi zvolení, a tedy i vláda, byla jimi povolána proto, aby jim zákony, které ve sněmovnách světa všichni složi většinovým hlasováním, řídili životy právě oni.

To je však fatální omyl a destrukce skutečného principu, na kterém lidský svět vyrostl a stojí, jediné možnosti jeho existence, právě spontánního řádu lidského světa.

A spor mezi tím, co lidé ve skutečnosti 24 hodin denně žijí a čím jsou řízeni a tím, co vlády vymyslí a nutí je podle toho žít, je na světě. Proto nelze, než za těchto okolností nazvat vlády jinak, než vládami zločinnými a to není řeč o jejich personálním složení, mnohdy ze skutečných zločinců.

K. Janyška 15.4.2018 9:09

Re: CO JE TO VLÁDA A ČÍM BY MĚLA BÝT ?

Co tedy s tím, když se má situace takto tragicky a vlády nejsou jen údržbářskými četami správně nastavené struktury státu, jak by měly být, ale naopak, zločinnými skupinami vyslanými zločinnými voliči z cílem vykrást v jejich prospěch státní rozpočet ?

Jediným opatřením proti této zlovůli občanů a jejich vyslanců je demarchie, tedy institucionalizovaná vláda práva soukromého nad úplně vším. Na něm lidský svět stojí, ne na lidské vůli. Ta je jím právě omezena a platí okřídlené, v životech nás řídí mínění o tom, co je správné, ne naše zájmy. Předpokládané důsledky z jejich plnění vždy nejprve tímto míněním testujeme.

A tak to musí být zavedeno i v nástroji ke správě věcí veřejných, tedy v demokracii, kterou mistr Hayek kvůli oddělení od starého systému nazval demarchií a kterou popisuje ve svém vědeckém majstrštyku Právo, zákonodártví a svoboda.

Demarchie by nikdy nedovolila vládu Babišovu, člověka podezřelého z hrdelních zločinů a samozřejmě ani žádnou jinou podobnou. Vláda má v demarchii úplně jinou úlohu, než dnes. Nedestruktivní, nezlodějskou, jen jen dohlížecí... Dzp.

J. Jurax 14.4.2018 21:25

Vláda s důvěrou parlamentu

a důvěryhodná vláda zdaleka nejsou totožné entity.

K. Janyška 15.4.2018 9:07

Re: Vláda s důvěrou parlamentu

Důvěrou sněmovny, ne parlamentu... Dzp.

J. Jurax 15.4.2018 21:08

Re: Vláda s důvěrou parlamentu

Jistě, pardon :-)

Nicméně zůstává, že vláda s důvěrou sněmovny a důvěryhodná vláda zdaleka nejsou totožné entity.

F. Navrátil 14.4.2018 14:55

Vláda a důvěra

Máme vládu bez důvěry parlamentu. Opravdu si myslíte, že pokud vláda dostane důvěru od poslanců bude to důvěryhodná vláda. Vláda složená z nedůvěryhodných stran a ještě nedůvěryhodnějších politiků?

J. Vlček 14.4.2018 19:03

Re: Vláda a důvěra

Otázka namístě.

K. Janyška 14.4.2018 21:17

Re: Vláda a důvěra

Základem všeho je doržování pravidel selského rozum a starosti o blaho národa a České republiky. Pro mnme zločinné spolčení Zeman- Babiš jim nakopalo do zadku... Dzp.

I. Novák 14.4.2018 14:15

Neštěstí nepřijímat přijímat nové zákony.

Doposud každý nový zákon spíš zhoršil neutěšenou situaci kterou měl napravit. Příkladně zákon stavební. Proto očekávat, že nějaký nový zákon napraví dejme tomu problémy s bydlením či zdravotnictvím, je představa značně naivní.

Možná by pro nás tedy bylo lepší, kdyby parlament celé čtyři roky nebyl schopen žádné zákony přijmout. Jak se ukazuje, i bez vládních a poslaneckých moudrostí se dá dobře žít.

K. Janyška 14.4.2018 9:27

To ví každé malé dítě. Ale každému to je fuk.

V tom je problém. Lidé si neuvědomují, že špatné nebo dokonce zločinné činy politiků mají opoždění účinky a že se tedy projeví až počase... dzp.

J. Karlík 14.4.2018 9:06

Máte pravdu,

ale nám nechybí vláda s důvěrou, to je taková mantra. 101 hlas, co to je za důvěru? Nám chybí politici s důvěrou. A jejich skutečná snaha o prospěch státu, ne jejich strany. Solidní vláda už tu dávno mohla být, nebýt umanutého profesora politologie s jeho neodpovědným tlacháním o jejich zásadovosti, to neměl lézt do politiky, anebo se snažit o zavedení většinového systému, vyhrát volby a potom plnit zásadově svůj program, bez ohledu na nutnost koaličních kompromisů. Ale také s plnou odpovědností za výsledek příštích voleb. Jenomže to si nikdy naši demopolitici neodsouhlasi, protože by tu zbyly 2 strany a ostatní Belobradkove by šli od valu.

P. Lenc 14.4.2018 9:58

Re: Máte pravdu,

Pane Karlíku.sice mám podobný názor na konání ODS, která měla využít příležitosti a říct ano, dáte nám vnitro, justici a ať nejsme moc nenažraní školství, což by Babiš samozřejmně odmítl a ODS mohla říct snaha byla..V tom máte pravdu a toto jsem napsal před pár týdny.Problém ale je, že Babiš odmítl VŠECHNY návrhy ODS při jednáních, včetně registračních pokladen.A ODS by opravdu podnikla sebevraždu podporou trestně stíhaného Babiše.Není to tak jednoduché.To, že profesor Fiala bere politiku "profesorsky" je sice pravda, ale je otázka podle mně nepříliš dlouhého času, kdy bude vystřídán.A kandidáta na jeho funkci ODS má.Mladý Klaus, Černochová a jiní jsou nadějí ODS a jejich doba přijde.A možná dřív, než si myslím.

J. Lepka 14.4.2018 11:47

Re: Máte pravdu,

Naštěstí si Klaus jr dost vehementně podřezává větev, viz jeho poslední výroky k situaci v Sýrii.

P. Lenc 14.4.2018 13:22

Re: Máte pravdu,

Opravdu?

F. Navrátil 14.4.2018 15:01

Re: Máte pravdu,

Na rozdíl od vás si myslím, že Klaus jr. si prohlášením o Sýrii větev upevnil. Nepřiklonil se k jedné či druhé straně, ale chce důkladné vyšetření a pro viníka postih v souladu s mezinárodním právem! Na rozdíl od Babiše či krhounka Stropnického dává přednost rozvaze před střelbou od boku.

K. Janyška 15.4.2018 10:30

Re: Máte pravdu,

Postavil se tam, kam mu KGB-IVK přikazue. Na ruskou stranu... Dzp.

P. Lenc 15.4.2018 13:15

Re: Máte pravdu,

Pokud tím pane Janyško myslíte mladého Klause tak vás "spontánní řád" uvádí do stavu poněkud vyšinutého.