24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Pseudopodnikatelé a paraziti

V naší zemi působí cca 570 tisíc OSVČ, pro které je tato činnost hlavním zdrojem obživy, a dalších cca 400 tisíc vedlejších, tedy takových, kteří si omezeným provozováním živnosti jen přivydělávají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kratochvíl 20.6.2017 15:35

Re: Pro Z. Frys - odpověď

To zde již bylo v 19.století a nějak se to neosvědčilo. Tak s tím laskavě také táhněte do zadele.!!!

L. Novák 20.6.2017 16:31

Re: Jiří Kratochvíl, troll kominterny

Víš kulové o 19. století, jako i o spoustě dalších věcí, k nimž tady plácáš totální hovadiny. Táhni za Marxem a Leninem (k čertu), nevzdělaný primitive!

J. Kratochvíl 20.6.2017 17:33

Re: Jiří Kratochvíl, troll kominterny

Z vás to vzdělání kape jak luj.

P. Urban 20.6.2017 17:44

Je to levnější a efektivnější.

Pokud to funguje dobře. Pokud to funguje špatně, je to často ještě horší, než problematická sociálka.

Z. Frys 20.6.2017 15:31

Re: Pro Z. Frys - odpověď

A proč by to nešlo bez státních učitelů, policajtů, vojáků, sociálky (!!!), úřadu práce (!!!), soudců, zákonodárců a mnoha jiných státních zaměstnanců? Není jediná profese, která by musela být státní a nedala se provozovat jako soukromá nebo neprovozovat vůbec, neb jsou zbytečné. Proč by měl být např. učitel státní zaměstnanec?! Nebo hasič? atd, atd...

J. Kratochvíl 20.6.2017 15:36

Re: Pro Z. Frys - odpověď

protože to zde již jednou bylo a neosvědčilo se to,

Z. Frys 20.6.2017 15:44

Re: Pro Z. Frys - odpověď

Bylo to tu koncem 19 století ve Spojených státech a osvědčilo se to skvěle. Pak přišel socialismus (internacionální, národní, korporátní) a skončilo to totalitními režimy. A do dotačně-korporátní verze totalitního socialismu opět směřujeme.

J. Kratochvíl 20.6.2017 16:31

Re: Pro Z. Frys - odpověď

Osvědčilo se to tak, že musely přijít sociální revoluce a války a totalitní režimy. Tak to mu já neříkám, že by se něco osvědčilo a že by to fungovalo.

J. Jurax 21.6.2017 0:11

Re: Pro Z. Frys - odpověď

No, to co navrhujete by po mém soudu nešlo - ale kdybych se zde mýlil, pak by to byla dost jiná společnost než v jaké žijeme. A nemyslím, že lepší, i když možná ne horší.

A argument, že to kdysi na divokém Západě před jedenapůl stoletím fungovalo (volený šerif placený městem, učitelka placená městem a jinak vše soukromé), je lichý. Dnešní společnost se liší od dobytkářského městečka někde v Arizoně. A i tehdy byla armáda státní - když šerif nestačil, povolala se kavalerie :-)

Z. Frys 21.6.2017 14:21

Re: Pro Z. Frys - odpověď

Samozřejmě, že společnost by byla jiná (asi o dost lepší), založená na dobrovolné směně a nikoliv na státním násilí. Ovšem argument proč by to nemělo fungovat jste nepředložil. Ve vzduchu visí jenom jakási víra, že stát disponuje nějakou "magickou" schopností něco zařídit líp než na dobrovolné soukromé bázi. Tedy nic jiného než etatické náboženství, kde stát ~ bůh. Ovšem stát nejenom že nemá žádnou takovou "magickou" schopnost, ale navíc je zdrojem největšího násilí ve společnosti (především jako vymahač nejrůznějšího výpalného a útočník na majetková práva každého člověka). Zkuste trochu postudovat M. Rothbarda - Anatomie státu, Etika svobody...

J. Jurax 21.6.2017 15:32

Re: Pro Z. Frys - odpověď

Ehm ... ovšem argument proč by to MĚLO fungovat jste nepředložil. Ve vzduchu visí jenom jakási Vaše víra, že dobrovolná soukromá báze založená na dobrovolné směně je schopna zařídit zouplna všechno. Nuže, po mém soudu není - tak na první nástřel třeba obranu nebo justici; ono toho bude ovšem víc.

O Rothbardovi vím jen to, co jsem si přečetl teď na Wiki - ono tohle je opravdu stranou mého zájmu - a obávám se, že podle toho, co je tam psáno, myšlenky dotyčného mi nejspíš nebudou zcela konvenovat. A studovat jej nebudu, nejsem ekonom a už vůbec ne pfilozóf a nezajímá mne to natolik, abych takto utrácel svůj vzácný čas :-)

Z. Frys 21.6.2017 16:08

Re: Pro Z. Frys - odpověď

Justice: http://ankap.urza.cz/index.php?action=branch&id=38

Co se obrany týče, lze outsoursovat (např. Island), nebo miliční systém (Švýcarsko). http://ankap.urza.cz/index.php?action=branch&id=42

Proč by to mělo fungovat? Jednoduše proto, že dobrovolná směna a kooperace je výhodnější než loupež (už jenom pro nižší transakční náklady). Ale chápu rozdíl našich postojů, jste víceméně konzervativec, kdežto já libertarián. Taktéž nejsem ekonom či filozof, profesí jsem fyzik, nicméně chci žít ve svobodné společnosti a nikoliv v socfašistické totalitě.

Zkuste aspoň tento vynikající článek ve 3 dílech: http://www.svobodny-svet.cz/3816/moralka-levice-pravice-a-libertarianu-1-3.html

J. Jurax 21.6.2017 19:01

Re: Pro Z. Frys - odpověď

Ehm ... ad miliční systém ve Švejcarech - přečtěte si prosím někde, jak tam funguje armáda. Outsorcovat - k tomu potřebujete stát, co ten outsorcing zajistí a zaplatí. Takže daně ... :-) ... a ten odkaz o anarchokapitalizmu a armádě je jistě zajímavý, leč jinak vpravdě úsměvný až srandovní. Ale vyvracet ho nebudu, to by bylo hodně psaní. Jenom - nenapadlo Vás ve smyslu oné anarchokapitalistické teorie, že dobrovolná směna a kooperace s vítěznou mocí je výhodnější než individuální odpor s perspektivou spíš hrdinské smrti než vítězství?

"dobrovolná směna a kooperace je výhodnější než loupež (už jenom pro nižší transakční náklady)" - no možná, nemám osobní zkušenost s loupením, ale přesto pravím, že dobrovolnou směnou a kooperací nevyřešíte vše; příkladem buďtež třeba liniové stavby a pozemky pod nimi.

A obecně - libertariánské myšlenky mi opravdu nejsou blízké.

A chcete-li dožít ve svobodné společnosti, pak vězte, že po mém soudu anarchie jakkoliv umně teoreticky podšprajcovaná není svoboda, nýbrž jen předehra vlády pevné ruky, která si v rozvráceném státě vydobyde moc a pak ten rozvrácený stát bude muset dát zase dohromady po svém. Je fakt, že ono se ta "vláda" anarchie nikdy v makroměřítku nerealizovala, naštěstí; myslím, že je to stejná utopie jako utopický socialismus Owenův nebo Fourierovy falanstéry.

Z. Frys 22.6.2017 8:48

Re: Pro Z. Frys - odpověď

„Dnešní občan, a to i v nejcivilizovanějších státech, není jen neúčinně chráněn proti ostatním občanům, kteří jej chtějí zneužít a zranit, ... ale je také téměř bezmezně zneužíván a zraňován samotnou vládou, tedy právě tou institucí, která se jej jala chránit. ... Před ní je proto mnohem obtížnější a nákladnější se uchránit než před jakýmkoli jiným nepřítelem. ... Občan již totiž nemůže uniknout výběrčímu daní a policistovi, v jejich proměnlivých a rozmanitých podobách, stejně jako nemůže uniknout smrti. Je neustále, ve dne v noci, v jejich obklíčení, jejich počet se neustále zvyšuje a jejich chování a masky jsou stále více odzbrojující. Útočí na jeho svobodu, napadají jeho důstojnost a stojí stále více v cestě hledání jeho štěstí. Každým rokem si vynucují větší a větší podíl na jeho majetku.“ H.L. Mencken, Prejudices: A Selection

J. Kulheim 20.6.2017 16:34

Re: Pro Z. Frys - odpověď

Pane Neveselý, v průběhiu vlády současné koalice se zvýšil počet státních zaměstnanců o 30000. Já jsem nezaregistroval, že by se něco zlepšlo ve službách pro obyvatelstvo. Myslím, že by nikdo nic nepoznal kdyby se počet snížil o 100 000 zaměstnanců.

J. Kratochvíl 20.6.2017 17:25

Re: Pro Z. Frys - odpověď

vy to nevidíte, protože to vidět nechcete.

J. Kulheim 20.6.2017 17:54

Re: Pro Z. Frys - odpověď

Co bych měl vidět? ˇV čem je přínos této vlády?

Z. Frys 21.6.2017 14:24

Re: Pro Z. Frys - odpověď

Přínos této vlády je značný: omezování svobody->buzerace, omezování svobody->buzerace atd. ad infinitum. Dotačně-korporátně-buzerační totalita nadosah. Říká se tomu "sociální stát", já v tom ale vidím reinkarnaci systému fašistického.

F. Svoboda 20.6.2017 14:47

Volba s. Štěcha senátorem.

Mnoho diskutujících zde i pod jinými články v ostatních novinách se diví co je to ten s. Štěch za hovado. Neuvědomují si, že toto hovado dostalo ve volbách do senátu přednost před protikandidátem Dr. Maxem Kašparů,což je vzdělaný a charakterní člověk s přehledem v mnoha oblastech politiky a života vůbec. Pokud i v jiných volbách budou občané volit podobné komunisty, nechť se nediví !!!

B. Hančl 20.6.2017 15:07

Re: Volba s. Štěcha senátorem.

Absolutní souhlas, komouši se vetřeli do všech oblastí našeho života, protože normální slušní a vzdělaní lidé na to nemají žaludek. Kudy chodil tudy krad, sociální demokrat.

D. Stirský 20.6.2017 14:40

Za svůj život jsem se setkal

s mnoha velkopodnikateli, vlastně s továrníky. A musím říci: klobouk dolů. Většinou to byli lidé poctiví a když jsem si uvědomil, jaké stresy musejí zažívat: aby měli pro zaměstnance práci, aby měli peníze na splátky úvěrů, úroků, DPH, aby vytvořili zaměstnancům slušné podmínky, jednání se zákazníky... Ráno první přicházeli, večer odcházeli poslední. OSVČ to mají podobné: sehnat kšefty, vydělat si, náročná administrativa, udržet se, ... Štěch by měl všem v prachu líbat prsty u nohou.

J. Kulheim 20.6.2017 14:29

Europoslankyně chce do východní Evropy

přesídlit celé syrské vesnice

Celé syrské vesnice by chtěla do zemí ve východní části Evropské unie přesídlit německá europoslankyně za stranu Zelených Ska Kellerová. Mohlo by to usnadnit integraci uprchlíků, uvedla v rozhovoru poskytnutém listu Neue Osnabrücker Zeitung. Kellerová, která je spolupředsedkyní frakce zelených stran v Evropském parlamentu, rovněž kritizovala Česko, Polsko a Maďarsko za jejich odmítání kvót na uprchlíky.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/441278-europoslankyne-chce-do-vychodni-evropy-presidlit-cele-syrske-vesnice.html

J. Kulheim 20.6.2017 14:32

Re: Europoslankyně chce do východní Evropy

Omlouvám se. Tento odkaz nepatří do této dikuse.

J. Kanioková 20.6.2017 16:41

Nevadí,

ta zelená blbka by ráda rozhodovala, velela. Uff, hnát takové blbky do pryč..

J. Vintr 20.6.2017 14:33

Re: Europoslankyně chce do východní Evropy

Takovéto vylízané mozky produkuje západní školství. Dětem je od malička vtloukán do hlavy multikulturalismus a spousta dalších idiocií, takže už jim tam nezbude žádné místo pro rozum.

D. Stirský 20.6.2017 14:28

Zakopaný pes je ve složitosti

předpisů a v tom, že se neustále mění. Třeba paní S. - odbornice na cestovní náhrady - si z jednoho umrněného zákona musela vybudovat již několik vil. Zákon o daních z příjmů má 200 novel, DPH už opravdu nerozumí skoro nikdo. Zde je třeba začít, vím, že udělat jednoduchý daňový zákon je blud, ale já mluvím o výrazném zjednodušení. A hlavně: stabilita. Slyšel jsem od právníka, že existují judikáty, kde se říká, že postulát "neznalost zákona neomlouvá" nelze použít, neb zákonů je tolik a jsou tak složité, že se v nich již vyznat vůbec nelze.

Z. Frys 20.6.2017 14:06

Navrhuji srovnání podmínek

zaměstnanců a OSVČ tímto způsobem: 1url.cz/yt4la

K. Luboš 20.6.2017 12:27

Aby byl klid, tak navrhuji toto:

Oddělí se sociální a zdravotní pojištění zaměstnanců a živnostníků. Pro zaměstnance se nic nemění. Živnostníci se povinně pojistí u komerčních subjektů a dohodnou si s nimi výše splátek i výši čerpání. Tzn. kdo málo platí, málo dostane, kdo hodně platí, hodně dostane... Jednoduché, naprosto transparentní, naprosto spravedlivé...

J. Novotny 20.6.2017 13:11

Re: Aby byl klid, tak navrhuji toto:

Akorát by se provalilo, že nejde o pojištění, ale o daň.

J. Vintr 20.6.2017 13:21

Re: Aby byl klid, tak navrhuji toto:

Tohle není ani jednoduché ani spravedlivé. Na zdravotní i sociální systém se doplácí i z daní, které platí podnikatelé a živnostníci. A zaměstnanci ve skutečnosti neplatí nic. To jen stát zdaňuje zaměstnavatele za to, že někoho zaměstnávají