25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Prymula nenávidí hospody

Velká část národa se s jeho jménem setkala až letos na jaře v souvislosti s některými jeho extrémními výroky kolem covidové karantény. Já jsem se s ním ale potkal - nebo spíše utkal - už dříve.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Anděl 24.9.2020 10:50

Smrdí, ale už ne po tabáku, to je pravda.

M. Stanovský 24.9.2020 9:57

Moc se neosvědčil. Jako nekuřáka mě štve, že dříve byla zahulená putika (tam jít nemusím, resp. si najdu takovou, kde funguje ventilace), dneska všichni hulej před hospodou (nebo na zahrádce), projít se kolem nedá (to většinou musím) a ti, co bydlí nad hospodou, ten smrad čichají pořád. Zpátky s kuřákama do hospod. Zakázal bych kouření na chodníku. Tam chodí všichni, i děti a maminky s kočárky.

L. Novák 24.9.2020 11:10

Já bych zakázal kouření úplně všude. A pravidelné krevní testy na přítomnost látek prokazujících kuřáctví. Na základě toho pak hříšníkům navýšit platby zdravotního a nemocenského pojištění. ;-) :-P

S. Landa 24.9.2020 11:45

Souhlasím s Vámi. Ale rozšířil bych zákaz a kontroly též na nezdravé potraviny, alkohol a hlavně většinu sportů.

L. Novák 24.9.2020 14:24

Inu, proč ne? Alkohol v malých dávkách neškodí. Alkoholici jsou závislá čuňata, neznají míru... :-P

R. Langer 24.9.2020 12:56

Pijete kafe? ;-D

K. Zelený 24.9.2020 9:18

Ciwe celoživotní podržtaška a od majitele tašky odvozený bojovník za svobodu bez hranic neví jak by racionálně argumentujícího odpůrce znectil, tak mu iracionálně připíše nenávist k hospodám.

P. Han 24.9.2020 9:46

Nepochopil jste, oč v článku jde, celoživotní bojovníku za represe bez hranic.

K. Zelený 24.9.2020 9:54

To vy jste nepochopil, že tento můj příspěvek je o Jaklovi a jeho neschopnosti pochopit základní definici platnosti individuální svobody, to jest že ta končí tam, kde začíná svoboda druhého individua a také o neschopnosti racionálně argumentovat. Tak zas někdy, pháne.

P. Han 24.9.2020 10:07

Ale kdepak, červený soudruhu. Nikdo vás nenutí chodit do hospody, naopak vy se cítíte oprávněn omezovat svobodu ostatních. To, co nepravdivě připisujete Jaklovi, je vaše životní krédo.

J. Fráňa 24.9.2020 10:22

Pan Zelený má akorát chaos v konci a začátku svobody. Podle něj asi hospodský nemá nárok na svobodu. Zkuste se zeptat, jestli je hospoda veřejné místo či nikoli.

R. Langer 24.9.2020 10:39

Ale my jsme tě pochopili dobře, soudruhu, nemusíš to zamlouvat... ;-D

V. Církva 24.9.2020 9:13

Tak hospody, cestovky jsou teď chudáci. Nicméně zavřít v 10 hodin v době plných JIPek bude snad OK. Právě proto aby nemuseli zavřít restaurace úplně.

Co se týká zahulených restaurací. Osobně se mi ze zahulených restaurací dělá šoufl. Přesto zákaz kouření má svoje mouchy. Už proto že se ruch přesunul na ulici. Možná se mohl dát takovým restauracím 2 násobné daně a častější kontroly z berňáka plus příplatky obsluze. Kouření venku bych taky víc toleroval. Takže s panem Jaklem dnes souhlasím jen částečně.

J. Anděl 24.9.2020 9:19

Lépe v deset nežli úplně, to ano. Jestli je desátá tou hranicí, dělící nás od přeplněných JIPek, tom si nejsem jistý. Opravdu se většina lidí nakazila v hospodě po desáté večer?

Ale co, nějaké ty rituály jsou nutné. Včetně obětování bohům.

K. Zelený 24.9.2020 9:32

Věříte, že čím déle lidi sedí v hospodě, tím více alkoholu vypijí a že alkohol uvolňuje zábrany, mj. i zábranu narušovat jiného zóny osobního prostoru? Věříte, že když na někoho mluvíte, nedejbože hulákáte, z půlmetru, dostane se k němu násobně víc kapének než když to děláte z metru či dvou? Pokud ano tak co máte proti tomu, aby alkoholici v deset vypadli z knajpy a odnesli si svoje kapénky do pelechu?

J. Anděl 24.9.2020 9:47

Opravdu se většina lidí nakazila v hospodě po desáté večer?

Odpovězte. Pak odpovím já. Slibuji.

:-)

K. Zelený 24.9.2020 9:50

Nevím.

M. Stanovský 24.9.2020 9:58

Prymula to ví!

J. Anděl 24.9.2020 10:11

Ok.

Souhlasím, že delší doba pobytu v hospodě znamená u konzumenta alkoholu vyšší pravděpodobnost většího množství vypitého alkoholu. Souhlasím, že jeden z účinků alkoholu je potlačení zábran a sebekontroly. Souhlasím, že hlasitá hudba nutí lidi, kteří spolu chtějí komunikovat, se přiblížit. Obojí jsou faktory, zvyšující pravděpodobnost přenosu kapénkové infekce. Restaurace a spol však nejsou jedinými prostředími, kde jsou si lidé blízko.

Nemyslím, že alkoholismus jako takový má souvislost s přenosem koronaviru. Všichni návštěvníci restauraci, hospod či hudebních klubů nejsou alkoholici. Množství vypitého alkoholu záleží i na čase příchodu a do deseti se lze opít dost na to, aby člověk měl otupené zábrany. Naopak já nebudu na srazu NP v deset hodin o nic střízlivější, než v jedenáct, protože alkohol nepiju.

Jediné, co tedy s časem roste, je pravděpodobnost. Existuje výpočet, říkající, že 22 hodina je hranicí, od které je riziko neúnosné?

Vzhledem k tomu, že velké množství restaurací zavírá ve 23, což právě to, kterým to ještě nestačilo, těší přesunem do barů a klubů, myslím si, že existuje-li vůbec taková objektivní hranice, je spíš v jedenáct.

Psychologický aspekt obětí bohům a rituální askeze je podle mě bez ironie jedním z motivace pro tato opatření.

Dodávám jen pro formu, že do hospod prakticky nechodím a roušku poslušně nosím. V hudebním klubu jsem byl naposledy v březnu, navštěvuji je ve frekvenci jedné návštěvy za několik let.

J. Anděl 24.9.2020 10:14

Oprava: ...velké množství restaurací zavírá ve 23, což právě TI, kterým to ještě nestačilo, ŘEŠÍ přesunem do barů a klubů...

K. Zelený 24.9.2020 10:47

"Existuje výpočet, říkající, že 22 hodina je hranicí, od které je riziko neúnosné?" To se ptáte vážně? To byste totiž nejdřív musel stanovit hranici mezi rizikem únosným a neúnosným a tu zná jen Bůh. Takže logické zdůvodnění zavíračky v deset je, že s pozdější zavíračkou pravděpodobnost roste (vy, zodpovědná těhule i Dr. Nešpor jste statisticky zanedbatelní) a proto je třeba jí zkrátit a deus ex machina rozhodl, že to bude desátá, protože 22.17 nebo 21.53 by vypadalo poněkud ujetě. Můžete o tom diskutovat, můžete s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat.

J. Anděl 24.9.2020 11:01

Nepsal jsem 21:53, psal jsem 23:00. Nebo to taky může být půlnoc. A nebo naopak devět večer - do devíti se taky lze v pohodě navečeřet a vypít dvě pivka.

Ano, roste pravděpodobnost a někde se ta hranice udělat chtěla. Nebudu psát "musela", neboť ani jeden z nás nevíme, jestli je prokázaný přímý vliv návštěv hospod po 22 hodině a nárůstu nemocných. Vím o prokázaném přímém vlivu sdílení brčka.

S pozdější dobou pravděpodobnost roste, to jsem potvrdil výše. V devět je pravděpodobnost vyšší, než v sedm. V deset vyšší než v devět. V jedenáct vyšší, než v deset. Jak vypadá ta pravděpodobnostní křivka, to netuším. Hledal jí někdo?

Nebo se ta hodina vybrala zcela namátkou, třeba byla vytažena z klobouku :-)?

Na světě nejsem jenom já, Nešpor a zodpovědná těhule. Je mi líto, jestli se cítíte být alkoholikem, který to nemá pod kontrolou. Mám za to, že existuje řada lidí, kteří alkohol pijí, ale mají jakousi míru, přes kterou většinou nejdou, bez ohledu na to, jestli je státem povolená otvíračka do deseti nebo do jedenácti. Já mezi ně bohužel nepatřím, tak radši nepiju vůbec, což je moje forma toho, jak to mít pod kontrolou. Můžete zkusit vyhledat pomoc pana Nešpora.

Argument "můžete s tím nesouhlasit a to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat", platí naprosto a ve stejné míře u všech zákonů, nařízení, norem, jednání politiků a prezidentů atd.

S takovým přístupem bychom mohli uzavřít jakoukoliv diskuzi o čemkoliv.

Což můžeme i tak, taky mě to nebaví a neshodneme se.

K. Zelený 24.9.2020 11:11

Snad jen k tomu mému alkoholismu: Máte to zapotřebí?

J. Anděl 24.9.2020 11:21

Měl jste zapotřebí "tak co máte proti tomu, aby alkoholici v deset vypadli z knajpy a odnesli si svoje kapénky do pelechu?"?

K. Zelený 24.9.2020 11:35

Měl, je to věcné a ne osobní.

J. Anděl 24.9.2020 11:41

Vypadli, knajpa, pelech. Možná to je "věcné", je to však emocionálně zabarvené a pejorativní. Nicméně okej, budiž.

Mám hodně proti tomu, aby stát rozhodoval, kdo má odkud vypadnout.

J. Anděl 24.9.2020 11:58

A víte co? Beru to zpět. Žádný budiž. Taková hláška není věcná ani v uvozovkách. Nařízení není jen proti alkoholikům, omezuje otvírací dobu restaurací a nenakazuje nikomu, aby vypadnul do pelechu.

Ještě že aspoň tak.

K. Zelený 24.9.2020 12:10

A víte vy co? Uděláme deal. Já přiznám, že alkoholici, knajpa a pelech jsou expresivní výrazy, použil jsem je ve snaze zatraktivnit dříve popsaný názor o vzrůstající pravděpodobnosti nákazy v hospodách v souvislosti s dobou konzumace a vy mi přiznáte aspoň zrnko věcnosti. Ustupte aspoň o píďu, pan Anděl!

J. Anděl 24.9.2020 13:12

Dobře. Alkoholici mě rozčílili.

Já už ale přece uznal věcnost v tom, že to snižuje pravděpodobnost. Jen nevím (a to píšu v úvodní reakci tohoto vlákna), jak moc to má vliv. Jak moc to tu pravděpodobnost snižuje. A snad za mé pochyby může i knížka Myšlení rychlé a pomalé od Daniela Kahnemana a jiné podobné. Za pochyby, zdůrazňuji. Nikoliv přesvědčení, že to účinek nemá, že to je chřipečka atp.... Jen pochybnosti a zvědavost, zda je to nějak prokázané či prokazatelné.

Tu reálnou míru na statistiku nevíme (my dva tady a teď) a jak správně píšete, asi by mě hygienici hnali, kdybych je nutil dělat navíc statistiku. Takže to opravdu možná znamená, že nevíme nikdo. Že to je jen dohad, tušení.

Asi jsem tu diskuzi zkazil tím narážením na obětovávání bohům. To zní, jako kdybych tím opovrhoval. Ale já tím neopovrhuju a prostě si myslím, že to znaky obětiny nese. Já si dokonce myslím, že obětování bohům od skutečně věřících má reálný efekt. A že tudíž uvěříme-li, že děláme, co je v našich silách, máme díky této víře větší šanci pandemii zvládnout. A abychom uvěřili, že děláme, co je v našich silách, musíme přeci jen dělat aspoň něco a ne se povalovat na pláži na Krétě.

Kromě (A) pravděpodobnosti a (B) snížení strachu a zvýšení víry, protože "něco" děláme, ještě uznávám jeden, spíš podle mě ale opět psychologický aspekt: kdyby se zavíralo ve 23, bylo by to opravdu po zavíračce většiny hospod. Takhle se všichni tak nějak pobaví a přesto mají na cestě domů připomínku, že není vyhráno a pořád je nutné být opatrný. Což by jim s normální zavíračkou nemuselo docvaknout. Tedy samotný fakt, že jedou domů ve 22 a ne ve 23, možná nic nezmění, ale ta připomínka, ten zdvižený ukazováček, je možná přiměje k větší obecné opatrnosti.

Stačí to takto?

K. Zelený 24.9.2020 14:05

Deal done. Rituály dobrý, alkoholik jsem podle Nešporovy definice ale extrémisty neberu, jinak teď musím sundavat záclony a pak cvičit na kytaru takže snad někdy příště.