19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Pryč s dynastickou demokracií

Demokracie a diktatura se odlišují zejména ve dvou ohledech. Jednak jsou obě formy vládnutí různě umístěny na ose mezi svobodnými a žádnými volbami. A liší se samozřejmě také tím, jaké mocenské prostředky používají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 31.3.2017 23:10

Dynastie vznikají a zanikají

Celkem souhlas, zejména s kritikou současného stavu. Dlužno ovšem brát v potaz, že autor lobbuje za své Realisty, a v tomto světle na text nahlížet a sdělené filtrovat.

Jenom - tzv. protestní strany, jen co se uchytí drápkem k moci a nerozpadnou se, mají tendence se té moci držet, k čemuž využívají stejných osvědčených prostředků jako strany, proti nimž původně protestovaly. Viz TOP09 a ANO a před nimi třeba kdysi US, resp. US-DEU dávno zmizevší; ostatní protestní, co si čuchly k moci - Zelení a VV - jenom krátce začoudily a propadly se do nicoty, byť Zelení ještě kdesi živoří.

A k odstavci co konkrétně - zde jsem skeptik. Zaklínadlo přímé demokracie je chytlavé, ale obtížně použitelné - hodí se jen na některé problémy, jimž mají voliči šanci porozumět a vytvořit si názor. Navíc ta přímá demokracie by byla v praxi funkcí míry oblbování danou investicemi do reklamní kampaně, jež by byla s to naklonit názor lidu na tu správnou stranu. V referendech jde víc o emoce než o fakta, jež mohou být postižena jen v hrubých rysech. A taky - jak často referendit?

U přímé demokracie je varovným mementem fakt, že blbost odhlasovaná v referendu všeholidem nepřestane býti blbostí - viz případ JE Zwentendorf v roce 1978 v Rakousích - ovšem je nezpochybnitelná. A lid je v některých případech velice manipulovatelný - zvlášť když tématu nerozumí. A tak mne napadlo - velice zajímavé by bylo všelidové hlasování o trestu smrti nebo o výši platů našich zákonodárců. Ti zákonodárci by dostali maximálně průměrný plat v privátní sféře nebo ještě líp spíš medián ... :-)

Nicméně revize našeho volebního systému, přímá volba starostů či krajských hejtmanů třeba, většinový do sněmovny a do senátu poměrný, nebo taky vítěz bere vše a sestaví vládu podle sebe bez koalic s tím, že sněmovna ji jen vezme na vědomí a odvolat ji může jen prezident a referendum stojí za diskuzi - fantazii se meze nekladou.

Z. Rychlý 1.4.2017 11:00

Re: Dynastie vznikají a zanikají

Moje řeč.

R. Johnová 31.3.2017 23:01

A teď realisticky

Pokud svou pravdu chcete prosadit, tak z té třístránkové filosoficko-politologické eseje udělejte tři krátká marketingová hesla, jinak se ve volbách neprosadíte.

J. Jurax 31.3.2017 23:17

Re: A teď realisticky

No jo, jenže takto komprimovat nejde bez ztráty informace ... na druhé straně heslo vůbec nemusí mít vztah k realitě - Myslíme to upřímně, Dokázali jsme, že to dokážeme, Ano!, Klidná síla, Vpřed (to jedině, Vzad se použít nedá), hezké bylo dávné Doleva nebo s Klausem po oposmlouvě transformované na Doleva s Klausem a tak dál a podobně.

M. Prokop 31.3.2017 21:45

:-P

"Aby občan nebyl zcela vydán na pospas státu, je třeba zajistit mu větší podíl na moci"

Občan bude mít takový podíl na moci, který si vydupe. Nikdo jiný mu ho nezajistí.

J. Jurax 31.3.2017 23:19

Re: :-P

Ovšem ať bude dupat jakkoliv, podíl konkrétního občana na moci bude furt nula celá, nula nic. Kromě jednou za čtyři roky - to si bude moci zavolit a oddat se iluzi, že právě on něco ovlivnil.

J. Kyselková 31.3.2017 20:00

Už jednali s Okamurou ?

Po prostudování článku ctěného pana Robejška jsem se zajímala o postoje pana Okamury a našla jsem veliké programové shody - jen stručněji a lidověji řečené.

Mne na přímou demokracii nelapili, ale spolu by jim pšenka možná vykvetla - v tomto demokratickém rozvalu Andym.

M. Prokop 31.3.2017 21:46

Re: Už jednali s Okamurou ?

Ty shody jsou v řečech o přímé demokracii, jinak moc ne. A Okamura se s nikým nechce dělit.

J. Jurax 31.3.2017 23:23

Re: Už jednali s Okamurou ?

Ono to přímá demokracie je takové pěkné a chytlavé - vláda věcí tvých do tvých rukou se navrátí, ó lide český (a moravský), sami sobě si povládneme a duha štěstí a spokojenosti se rozklene nad vším okršlekem zemským.

Ovšem v reálu houbeles ... :-)

J. Plíva 31.3.2017 19:11

Vlády fungují jenom někdy...

Kromě jiného se mi líbí odstavec:

"Každý z nás ví, že vlády fungují jenom někdy. Málokdo si ale uvědomuje, že naproti tomu společnost funguje skoro vždycky. Důkazem toho je, že společnosti přežívají i mnoho (místy velmi špatných) vlád za sebou. A přesto společnost zkolabuje mnohem méně často než ta která vláda. Proč? Jako Realista hledám i zde hlavní příčinu. Tou je samoopravný mechanismus, který zabraňuje tomu, aby v celospolečenském měřítku docházelo k příliš mnoha „botám“. Jak to funguje? Ve statisících a milionech názorů a rozhodnutí členů společnosti k podobným otázkám se vytěsní ty největší nesmysly a prosadí se takový vývojový směr, který společnosti spíše prospívá, nebo jí alespoň neškodí."

Tu myšlenku lze aplikovat i na děti a školy. Školy fungují jenom někdy, děti pořád. Proto přežijí i blbé školy.

J. Jurax 31.3.2017 23:25

Re: Vlády fungují jenom někdy...

"Proto přežijí i blbé školy". Ano, ovšem zůstanou blbé.

J. Plíva 1.4.2017 7:36

Re: Vlády fungují jenom někdy...

Omlouvám se za špatnou formulaci. Mělo být: "Proto děti přežijí i špatné školy." Děti stejně jako dospělí občané přežijí i nesvobodu, která na ně doléhá, protože naštěstí jim ještě zůstává určitý prostor svobodný.

J. Zaorálek 31.3.2017 18:55

Pro mně inspirativní. Zajímavá představa, malinko škodoliba, je ta, ze by politici byli odpovědní za svá politická rozhodnutí. Definovat kritéria by asi nebylo jednoduché, anebo možná naopak bylo, ale tlak na politiky by se zvýšil. Snad by museli svá rozhodnutí posuzovat z dlouhodobějšího hlediska než max. 4 roky. A take z osobnejsiho hlediska.

V. Klepetko 31.3.2017 16:55

Pár poznámek.

Panu Robejškovi vlastně fandím. S některými konkrétními návrhy mám ale problém. Např. "Zvolit premiéra přímou volbou a zříci se tvorby koalicí. Premiér by sice byl zakotvený v jedné straně, ale měl by svobodu hledat si parlamentní většinu případ od případu." Dokážete si to někdo predstavit v praxi? Znamenalo by to nepolitickou vládu, jinak by musel premiér měnit složení kabinetu rovněž případ od případu ? Komu by se zodpovídala taková vláda? K čemu by pak byla svobodná soutěž politických stran, když vítězové klání nemohou provádět svou politiku sílou svých ministrů ve své vládě?

Nic proti referendům a některým prvkům přímé demokracie. Bylo by ale realistické vyhlásit nějaký jasný cílový stav, přehledný optimální budoucí model! "Přímo volený premiér" asi tím pravým ořechovým nebude - trochu to zavání nikoliv zdokonalením, ale plíživou destrukcí stávajícího systému bez jasně definované náhrady...

P. Vaňura 31.3.2017 18:06

Vždyť přesně takto to funguje v USA, akorát je tam

přímo volený PRESIDENT, který je ale současně premiérem. Ministry si vybírá president sám ale schválit mu je musí Kongres...

V. Klepetko 31.3.2017 19:52

Re: Vždyť přesně takto to funguje v USA, akorát je tam

Tak to je možný systém, dle amerického vzoru. Nemá to ale u nás žádnou tradici a není realistické předpokládat, ze by něco takového získalo podporu ústavní většiny v stávajícím systému!

Každopádně, pan Robejšek nyní není nějaký akademický teoretik, ale praktický politik, takže pokud neco takového vážně navrhuje jako žádoucí cílový stav, tak by to měl přesně popsat. Už jen proto, aby se to nedalo dezinterpretovat...

Z. Klem 31.3.2017 15:53

Jak na to?

Se zaváděním nových struktur jsou vždy problémy.

Nechme politické struktury pracovat tak, jak pracují, ale vytvořme na ně tlak, aby musely pracovat lépe a poctivěji.

Proto bych doporučoval vrátit se k myšlence o odvolatelnosti politika během jeho funkčního období. Na základě referenda v jeho volebním obvodu by v případě úspěšného referenda byl politik odvolán a o mandát by přišla i jeho strana. To by mohlo vést k větší zodpovědnosti a poctivosti politiků i politických stran.

Zdeněk Klem

M. Prokop 31.3.2017 21:47

Re: Jak na to?

To by vedlo akorát tak ke zmatkům.

A. Alda 31.3.2017 13:15

Souhlas.

Jako obvykle brilantní.

J. Matuška 31.3.2017 15:45

Re: Souhlas.

Gr8!

V. Vaclavik 31.3.2017 10:40

Realiste nejsou resenim

stavajicich problemu spolecnosti.

Ono je v posledku jedno, rozhoduje-li o mem zivote nejaka ta dnesni, dle Robejska udajne od lidi izolovana vlada, anebo primo mi spoluobcane. Nepreji si byt chovnym hospodarskym zviretem tech dnesnich vlad, anebo svych spoluobcanu pod taktovkou Realistu, tecka!

Pokud chcete dat moc lidu, dejte ji zvlast kazdemu obcanu jednotlive, v tom smyslu, aby si kazdy ridil svuj zivot dle sveho rozumu, nikoli dle diktatu, byt demokraticky posvecenym, svych spoluobcanu. Tam je jadro problemu, centralizace moci ve vladach, anebo jeji decentralizace v 'referendovem' lidu, to vyjde nastejno a dluzno dodat, ze stejne spatne, ne-li jeste hure v tom druhem pripade.

Jedina platna decentralizace je na urovni jednotlivych lidi, kdy kazdy rozhoduje o svych vecech sam, kdy mu do toho, do jeho zivota ostatni nekafraji. A to plati zejmena pro aktivity jedincu, kterymi si tito vydelavaji na zivot, tedy na jejich podnikave aktivity. Ber, nebo neber, ale nechte me to udelat, jak ja to vidim, nikoli jak to vidi ostatni a demokratickym procesem, jeho regulacemi vseho co muzu cinit me prinuti konat dle jejich vize, nikoli dle me vlastni. Muj rozum je timto demokratickym procesem obchazeny, vyautovany, vysachovany. Muzu sice myslet a treba i mluvit jak chci, ale konat musim dle piskani te demokraticke vetsiny, tedy dle ostatnich, a svuj rozum si muzu leda tak povesit na hrebik.

Drive jsme zili v totalitnim komunismu, pod nadvladou komunistu, dnes zijeme v totalitni demokracii pod nadvladou lidu. Je to jako z blata do louze.

A o tom cela ta svoboda cloveka je.

J. Matuška 31.3.2017 15:50

Re: Realiste nejsou resenim

Pane Vaclaviku, pletu se, nejste čistě náhodou sympatizant Svobodných občanů? Proč má tato strana podporu občanů, která se pohybuje kolem 2-3 %?

J. Kanioková 31.3.2017 19:50

Pletete se, jeho sympatie jsou -

Objektivismus - Filozofie Ayn Randové

M. Prokop 31.3.2017 21:48

Re: Realiste nejsou resenim

Protože liberálů je zde pět a půl.

V. Vaclavik 1.4.2017 9:15

Re: Realiste nejsou resenim

Svobodni maji takovy, jak bych to rekl, program ve ktery nemam duveru. Neni to program 'mackajici ta spravna tlacitka', aby doslo k uspesne transformaci ekonomiky zeme. Sice jim to ve volbach hodim, ale nemyslim, ze i kdyby se dostali k moci, ze by neco moc zmenili.

Nezapomenme, ze je to strana perestrojkova, nikoli revolucni, a perestrojka aby fungovala, musela by mit mnohem lepsi 'tah na branku', lepsi i nez ho ma treba Trump (protoze by museli fungovat v nasi vice nepriznive politicko/spolecenske realite).

A proc maji Svbodni malou podporu? Podpora jako takova jeste o politicke strane nic nerika. Vy totiz operujete s premisou, ze lid je moudry a proto kdyz u neho nema nekdo uspech, je to jednoznacne proto, ze zrejme nebude 'dobry'. Lid podle vas vi, jak uspesne vest spolecnost, ale zadny politik tu jeho znalost nenaplnuje. Asi jako kdyz rodice maji predstavu o detech, jak je vychovavat aby z nich 'neco bylo', ale v praxi treba vyvedou do zivota povalece, nebo treba i kriminalniky.

J. Matuška 1.4.2017 10:11

Re: Realiste nejsou resenim

Oceňuji vaši zajímavou, obsáhlou odpověď - vzor pro diskutující. S převážnou věcí v programu SSO souhlasím. Jsem ale kardiak atd., což u seniorů ale není nic neobvyklého. Znám trochu situaci ve zdravotnictví v USA. Mám obavu, že Svobodní zaměňují zdrav. pojištění s pojištěním aut. To je pro mě nepřijatelné, očekávám od společnosti více solidarity.

Z žádné premisi o moudrosti "lidu" nevycházím. Pouze s argumentací Petra Robejška o prvcích přímé demokracie souhlasím. Za inspirativní považuji názory Pavla Kohouta - viz Úsvit. Referenda zatahují občany do "politiky", učí je POSTUPNĚ ODPOVĚDNOSTI /Švýcarsko vizí.../

Uvítal bych, kdyby v budoucnu /po říjnových volbách/ došlo k setkání a debatě mezi Klausem a Robejškem...

R. Tichý 31.3.2017 16:37

Mydlim, ze nemate pravdu. To co popisujete je absolutne sobecky system a je naplnitelny pouze na ostrove, kde budete sam. Spolecenstvi muze a ma byt prospesne vsem, ale jde to pouze do urcite velikosti.

V. Vaclavik 1.4.2017 9:33

Re:

A je nejen myslim, ale i vim, ze nemate pravdu vy.

Spolecnost postavena na prirozenem sebezajmu cloveka prece stavi na jeho sile, nikoli slabosti, nebo dokonce jak vy si zrejme myslite, na spatne, zle vlastnosti. A takova spolecnost, ktera stavi na dobrych vlastnostech cloveka, je definicne uspesna. Vam zrejme nestacilo nasilnicke predelavani cloveka komunisty na nesobeckeho tvora (vyvlastnili mu vyrobni prostredky, ktere si sobecky nahromadil a prinutili ho byt nesobecky, prinutili ho obetovat svuj sebezajem ve jmenu zajmu kolektivu, tedy spolecnosti!

Takove predelavani, at uz je provadene nasilim komunisticke vladnouci kliky ve jmenu lidu, nebo nasilim lidu samotneho, prostrednictvim svobodneho demokratickeho hlasovani, je porouceni vetru desti. Je to snaha cloveka predelavat, protoze toho vidi jako od prirody zkazeneho, spatneho, zleho tvora, nad kterym kdyz se nestoji s bicem zakonu regulujici jeho aktivity, dopadne to spatne.

Abych byl konkretni, tak ja abych byl prospesny spolecnosti, mela by me tato co nejmene omezovat svymi regulacemi (mluvime tu jen o objektivne urcenem nekriminalnim pocinani - neni kriminalni vse, co postavime mimo zakon).

R. Tichý 1.4.2017 23:08

Spolecnosti, ktera od vas nesmi nic chtit jste prospesny asi tak, jako cloveku slepe strevo. Neskodi, je zbytecne, ale muze se zanitit a clovek ho musi resit.

A nepodsouvejte mi experimenty se socialnim inzenyrstvim.

P. Rudolf 31.3.2017 8:24

Robejškovi surrealisté

ad.1) Naprostý protimluv. Právě nepřímá demokracie zaručuje pestrost a tudíž nemožnost pro kohokoliv uchopit moc jen sám pro sebe. Naopak přímá demokracie by byla jen předkolem pro totalitu. Jak volí lid v přímé volbě vidíme dokonale na tom, koho si zvolil na Hrad.

ad.2) Co to je "tradiční styl vládnutí"? Nic takového neexistuje. Lidé si navíc poradit umí (a moudré, vyspělé státy to podporují), a tak máme složitou decentralizaci moci a nekonečné množství občanských spolků a iniciativ, které začasté dělají práci za stát (neb to umí líp a levněji), ale hlavně do všeho státu "kecají", čímž stahují moc k sobě dolů.

ad.3) A kdo prosím vás bude ta špatná politická rozhodnutí "odhalovat a korigovat"? Vždyť každý z nás spoustě věcem vůbec nerozumí, tak co bude chtít odhalovat a korigovat? Ale máte pravdu, ono už se pár mliardářů najde, kteří to nám prostejm před referendem vysvětlí. A Robejšků si na to najmou houfy.

Na dynastickou demokracii se zajeďte autore, když už ji tak milujete, podívat do Moskvy. I když i tam to ještě potřebuje vycizelovat.