Neviditelný pes

POLITIKA: : První z podělaných

12.1.2008

Základní instinkt Jany Bobošíkové

„Češi obvykle ale vidí všechno negativně, a když k něčemu dojde, podělají se.“ Předseda vlády České republiky Mirek Topolánek, Hospodářské noviny, 4.1.2008. Jen těžko si lze představit, co by se stalo, kdyby něco takového občanům své země naservíroval George Bush nebo Vladimír Putin. Pokud by je rovnou nevynesli v zubech, patrně už by si v žádných volbách „neškrtli“.

Jenomže zmíněné politiky by nic takového nenapadlo, protože nemají příliš ve zvyku zalézat do boudy, kdykoliv na ně někdo zadupe, a tak to logicky nečekají ani od svých voličů. Náš bodrý Valach své voliče však s přehledem trumfne. Podělá se, i když o nic podstatného nejde. Stačí, když si dupne skupinka zelených a likviduje budoucnost české energetiky a tím i budoucí konkurenceschopnost našeho hospodářství. Zadupe-li Brusel, ochotně podepíše i pro nás velmi nevýhodnou Lisabonskou smlouvu. A přitom mu kromě nepohodlí ani v jednom případě nic nehrozilo. Nešlo mu ani o život, ani o zdraví. Jen možná o koryto. Ale abychom mu nekřivdili, má své velké evropské vzory. Co bychom po Mirku Topolánkovi chtěli v době, kdy francouzský prezident Sarkozy spolu s ostatními evropskými celebritami ohýbá hřbet před libyjským vůdcem Kaddáfím? Mediálně šlo o život bulharských zdravotních sester. Ve skutečnosti o byznys. Zbrojařským firmám stažené ocasy evropských politiků umožnily dodávat do Libye moderní zbraňové systémy. Nestoudné výroky venezuelského prezidenta Cháveze si také nechali evropští lídři líbit bez protestů. Jediný, kdo mu byl schopen říci, aby už konečně mlčel, byl španělský král Carlos. Nikým nevolený aristokrat. Smutné vysvědčení pro evropskou demokracii.

Jak asi bude čelit ideologům všeho druhu včetně neonacistů či dobře vyzbrojeným diktátorům? Jak bude obhajovat svou pozici v konkurenci s Ruskem, Čínou či USA? Třeba v době, kdy bude EU předsedat Česká republika a v jejím čele první z podělaných? Kdyby premiér Topolánek znal dějiny své vlastní země, věděl by, že mezi podělané patřili často spíš „ti nahoře“ než „ti dole“, které tak rád uráží. Kdyby všechno viděli negativně, vynesli by ho v zubech už dávno.

(Psáno pro deník Metro)

poslankyně Evropského parlamentu



zpět na článek