24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: První občan státu

Proč má mít parlamentní demokratická republika kromě vlády také prezidenta? Není to omyl, pozůstatek po monarchiích, v jejichž čele stával král nebo císař? Vždyť přece republiky vznikaly proto, aby se omezila možnost jedince vnucovat svou vůli většině! Právě svévole, kterou, bohužel, v dějinách projevovala naprostá většina vládců, byla hnacím motorem změn, které vedly ke vzniku republik a ústavní dělbě moci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kratochvíl 10.10.2011 20:30

Výborný článek

je dobře, že zde snad najdeme také více článků od pana Václava Žáka. Některým zdejším čtenářům by to určitě prospělo.

P. Fiala 10.10.2011 12:01

Referenda a referenda

Lidé zkoumají přírodu a zjišťují, že ji stále nerozumí a dříve přijaté dokonce zákonistosti musí opravovat. Jsme součástí přírody a nejsme sto reflektovat změny v našem vzdělávání a konáních a výsledcích jejich, ponecháváme "Ústavu" beze změn, v duchu na věčné časy? Nepřipomíná nám to něco?

Referendum občanů na dostavbu Temelína za 500 miliard Kč je třeba, ne nějaké nepodstatné přímo volitelné neekonomické záležitosti. Lidi zlatí, vnímejme více naši EKONOMIKU státní = všech občanů, nežli POLITIKU, nástroj politických stran k uspokojení stranických zájmů. O peníze a přerozdělování společně vytvářeného bohatství jde v první řadě. Nenechme si nabulíkovat, že to platí obráceně.

Chtějme referendum o těch 500 miliardách Kč = 500 000 milionech Kč na Temelín, to je o demokraci bez přívlastků a navíc bychom to mohli platit a politici nám již udělali dluh 1500 miliard Kč(na jednu hlavu v rodině 150000,-Kč. Víte za CO dlužíte? Já ne, jen jsem dostal od ministra financí složenku na zaplacení.

P. Čech 10.10.2011 12:27

Re: Referenda a referenda

To je přesně ono, o čem neustále píšu. Jsem přesvědčen o tom, že pokud by jakékoliv zadlužování státu bylo schvalováno v referendu, žádné zadlužení by dosud nenastalo. Zadlužení je možno odsouhlasit v případě přírodní katastrofy a ne pro vytvoření nového ministerstva. Například. Za co dlužím bych věděl pouze v případě, že bych si sám půjčil. Za státní dluh nejsou zodpovědni občané (jejich většina), ale politici, kteří si půjčují či jejich voliči. Konkrétně já, protože jsem nevolil žádného z dosud vládnoucích politiků, se za žádného dlužníka nepokládám. Naopak největším dlužníkem je ministr financí, poněvaž on osobně byl ve vládách, které si půjčovaly. Do konce života by měl pracovat za životní minimum, měl by mu být zabaven veškerý majetek a použit na krytí státního dluhu. Stejně tak u ostatních politiků. o tom to je.

D. Švik 10.10.2011 13:33

Re: Referenda a referenda

V referendu by nestála otázka "zadlužíme se více ?" nýbrž, "chcete přidat na důchodech?". Jak myslíte, že by to asi dopadlo? Tlacháte úplné kraviny.

P. Čech 10.10.2011 11:28

Připomínka ke druhému odstavci

Je třeba vytvořit většinu. To je zásadní omyl t.zv. parlamentní demokracie, která není demokracií zastupitelskou, nýbrž uměle vytvořenou pro politiky a politické strany. Žádná většina se totiž nemá tvořit. Většina buď existuje a nebo neexistuje. V případě voleb, pokud některý subjekt dosáhne zisku 50%+1 hlas ve volbách, získává většinu. Tuto většinu není třeba vytvářet, ta objektivně existuje. Je-li však volební systém nastaven tak, že tuto většinu vygenerovat prakticky nemůže (poměrný systém), je nutno tuto "většinu "vytvářet. Výsledkem ovšem obvykle opět není většina. Vznikají koalice (nikým, žádným voličem) nevolené, tedy nelegitimní, v případě ČR živelně (nikoliv na základě a podle nějakého zákona), tedy nelegální. Nositelem vlády a moci ve státě není občan, ale politická strana, občana v parlamentu nezastupují jím většinově zvolení zastupitelé. Zastupitelé v parlamentu zastupují pouze své politické strany a také jim se zpovídají ze svých činů. To má být ona demokracie??? K smíchu, nebo lépe k pláči!!!

M. Freiová 10.10.2011 23:36

Re: Připomínka ke druhému odstavci

Souhlasím s Vámi, chtělo by to většinový systém, především ale jednomandátové obvody.

mf

L. Severa 10.10.2011 11:11

Souhlasím se závěrem článku.

Volba prezidenta jen s projevy kandidátů, bez diskuse volitelú, která bývá u nás spojena jen s házením špíny na některého kandidátů, při čemž pochybuji, že taková diskuse má nějaký vliv, kromě znechucení verejnosti.í.

K. Janyška 10.10.2011 9:06

Žáku, Žáku, ty Vaše blbosti... Dzp.

I. Klepáček 10.10.2011 7:57

tak zvolme

Tak zvolme desetileté dítě nebo spíše šestileté, to poslouchá a nemá žádný názor a určitě by nikomu nevadilo a vlastním myšlením neškodilo.  Jen to pomočování....Ale to by se dalo zamaskovat vlajkou, ne ?

O. Zuckerová 10.10.2011 8:35

Re: tak zvolme

Vy jste se v šesti letech pomočoval?

S. Ševeček 10.10.2011 11:06

Re: tak zvolme

Diskutujete pouze technické podružnosti.

Zkuste zvážit, co byste si přál za zásadní změny v ústavě ... jinak přímou volbou by se mohlo snadno stát, že prezydentem kerej vyhlásí válku celýmu světu se stane Franta Zpodmosta. 

A. Bocek 10.10.2011 7:42

Přímo volený president je nesmysl.

V česku by byl zvolen Božský Kája , bo pěkně zpívá, ale  například Petr Robejšek né , bo ho nikdo nezná.

D. Švik 10.10.2011 10:15

Re: Přímo volený president je nesmysl.

Jako, že např. v USA je to jiné? Obama je přece americká verze našeho Božského Káji. Tak prostě funguje demokracie. Něco jsi dokázal, umíš získat spoustu peněz na kampaň, umíš získat vliv v médiích, umíš mluvit, dobře vypadáš...máš šanci ve volbách. Jsi Honza Skoták ze Skotákova, neumíš nic, nevedl jsi nikdy žádný byznys, zato umíš do všeho kafrat, jenže nikdo o tobě neví...nemáš šanci. Čemu nerozumíte?

S. Ševeček 10.10.2011 11:08

Re: Přímo volený president je nesmysl.

Díky za takovou demograciji.

Indonézský muslim afrického původu v čele Emeriky je to pravý vořechový!

D. Švik 10.10.2011 14:18

Re: Přímo volený president je nesmysl.

Neobhajuji Obamu. Právě naopak ho mám za veliký průser. Jen jsem se snažil, přispívateli vysvětlit, že takto "bohužel" funguje demokracie- nakonec si zvolí toho největšího blba, protože ho viděli v televizi...

S. Ševeček 10.10.2011 17:11

Re: Přímo volený president je nesmysl.

Děkuji za Váš komentář, pane Šviku. Ano, asi tak.

P. Čech 10.10.2011 11:34

Re: Přímo volený president je nesmysl.

Tak nefunguje demokracie (vláda většiny občanů) ale systém za demokracii politiky vydávaný. Je jedno, zda se jedná o USA, Francii, Německo či ČR. Zavedený systém v těchto zemích nelze nazývat demokracií. Jediná země na světě, která se demokracii blíží je Švýcarsko. Je to země, kde vládnou občané sami sobě, země, kde vůle většiny občanů, vyjádřená výsledky referend je závazná jak pro moc zákonodárnou, tak i výkonnou a soudní. To je příklad demokracie a nikoliv USA.

P. Fiala 10.10.2011 11:56

Referenda a referenda

Lidé zkoumají přírodu a zjišťují, že ji stále nerozumí a dříve přijaté dokonce zákonistosti musí opravovat. Jsme součástí přírody a nejsme sto reflektovat změny v našem vzdělávání a konáních a výsledcích jejich, ponecháváme "Ústavu" beze změn, v duchu na věčné časy? Nepřipomíná nám to něco?

Referendum občanů na dostavbu Temelína za 500 miliard Kč je třeba, ne nějaké nepodstatné přímo volitelné neekonomické záležitosti. Lidi zlatí, vnímejme více EKONOMIKU státní = všech občanů, nežli POLITIKU, nástroj politických stran k uspokojení stranických zájmů. O peníze a přerozdělování společně vytvářeného bohatství jde v první řadě. Nenechme si nabulíkovat, že to platí obráceně.

Chtějme referendum o těch 500 miliardách Kč = 500 000 milionech Kč na Temelín, to je o demokraci bez přívlastků.

J. Tachovský 10.10.2011 13:22

Re: Přímo volený president je nesmysl.

No tak nejak to donedavna bylo v Lybii. Tak si lidi taky vladli na nejakych tech vselidovych shromazdenich. Dovladli to az ke stavu, kdy se to muselo rozbombardovat.

D. Švik 10.10.2011 14:09

Re: Přímo volený president je nesmysl.

Ale ano, přesně takto zastupitelská demokracie funguje. Pletete hrušky /přímou demokracii/ s jabkama /zastupitelskou/. Z povahy věci nevládnou nejmoudřejší, ale nejschopnější /občas všehoschopní/. Demokracie ve skutečnost "funguje" jen do té doby, než voliči zjistí, že každé čtyři roky se mohou nechat politiky zkorumpovat, za to, že je zvolí. Takže mi tu neplácejte nesmysly, že voliči nejsou zodpovědni, za toho koho si zvolili.

P. Čech 10.10.2011 17:20

Re: Přímo volený president je nesmysl.

Vůbec nechápete, o čem zde mluvím a nebo chápat nechcete. Volič je zodpovědný za toho, koho volil pouze a jedině v případě, že se volí v přísně většinovém volebním systému, že se volí jednotliví zastupitelé a ne politické strany. Pouze v případě, že volby jsou svobodné, to znamená, že nikdo a nic voličům nediktuje jak a nebo dokonce koho mají volit. U nás je tímto diktátem ústava a volební zákon. Ústava diktuje, že chci-li volit, musím volit politickou stranu, prakticky diktuje vždy vítězství menšiny nad vůlí většiny občanů. Volby obvykle vyhrává politická strana se ziskem cca 20%hlasů všech voličů. To je podle Vás většina? Dochází tak u nás k paradoxu, že nejzodpovědnějším voličem je ten, který nevolí, protože shledává celý systém za nesvobodný a nedemokratický. O tom to je.

J. Mrázek 10.10.2011 7:03

Poněkud mylné přesvědčení o neomylnosti člověka

Pan Klaus je také člověk a má právo na omyl, nicméně procento jeho omylů je zanedbatelné ve srovnání s fatálními omyly politických elit nejen českých, ale i "záhumenkových". Čímž nechci pejorativně odsoudit unii k bezvýznamnosti, jíž předchází tragický kolaps, ale musíte sám uznat, že ten probíhající kolaps začíná zásadně ničit vše, co mohlo být - nebýt současných "elit".....takže nic ve zlém, ale mít Klause je výhra, mít unii je koule na noze a stoupající voda v bazénu...k utopení máme proklatě blízko a varování od Klause-ignorovaných- bylo dost....

M. Trhlík 10.10.2011 8:20

Re: Poněkud mylné přesvědčení o neomylnosti člověka

Pane Mrázku,ale již několikrát jsem se ptal,co nám ta výhra v podobě prezidenta  Klause přináší.Pomalu,ale jistě ztrácíme pozice,svět nás nerespektuje a EU si s námi dělá co chce.Varovat umí vždycky většina národa,ale řešení nenajde nikdo. Asi jsme něco podcenili a nyní nevíme jak z toho ven.

S. Ševeček 10.10.2011 11:10

Re: Poněkud mylné přesvědčení o neomylnosti člověka

Zajisté nám situace "v podobě prezidenta  Klause přináší" více než Vaše angažmá tamtéž, pane Trhlíku.

M. Trhlík 10.10.2011 12:41

Re: Poněkud mylné přesvědčení o neomylnosti člověka

Samozřejmě pane Ševečku,oba zhruba víme,co nás tíží,ale stejně tak nás nikdo ve světě nebere vážně.U nás pochopitelně Klaus výrazně před ostatními vede.

J. Heincl 10.10.2011 4:59

Aktivní a aktivistický

Docela by mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi těmito dvěma pojmy. Jestli v podání autora článku neznamená aktivní vlastně pasivní přikyvovač. Tvrzení, že přímá volba prezidenta občany je populismus, a proto je lepší jej volit poslanci a senátory pokládám za pohrdání občany - voliči.

B. Hudzieczek 10.10.2011 1:18

A je to!

J. Mrázek 10.10.2011 7:04

Re: A je to! Jen sám nevíte co....

Ale to neví ani Jiřík z RAJe.....