28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Protibabišovské koalice nahrávají ANO

Opoziční strany se po úspěchu koaliční spolupráce při krajských volbách rozhodly použít obdobný recept i napřesrok pro volby parlamentní s cílem odstavit Andreje Babiše od moci. Podle mne tím však tyto volby předem prohrály.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Burda 15.11.2020 12:23

Vážená autorko, v zájmu zachování vlasti pro příští generace v alespoň trochu použitelném stavu musejí opoziční strany dočasně zapomenout na osobní hrdost straníka.

Hodně zjednodušeně (a tedy obrazně) řečeno, bez koalice je 5+5+10 (v procentech) vyjádřeno na jednotky skupin poslanců 1+1+3. Jenže za 20 % hladu pro koalici to není 5 ale 8.

Vy se spíš bojíte, že koalice Vám Andreje převálcují.

P. Milan 15.11.2020 15:16

Tak třeba koala ODS+TOP+KDU-ČSL zaručeně nebude mít součet preferencí jednotlivých stran.

Příliš nekompatibilní a pro voliče jednotlivých stran jsou některé koalované odpudivé.

S. Rádl 15.11.2020 10:59

Ono stojí za to sledovat vývoj po krajských volbách. Bydlím ve Středočeském kraji a bývalou hejtmanku Jermanovou jsem pro její chování moc nemusel. Faktem ale je, že za Jermanové nám v okolí bydliště opravili snad dvacet let jen flikované silnice.Možná to ale je jen souběh náhod.

Teď po volbách povede kraj koalice STAN, Piráti, ODS, TOP, Hlas, Zelení. Po minulých volbách se zvětšil počet placených zastupitelů tuším na 18, což bylo silně kritizováno, takže bych čekal snížení tohoto počtu. Omyl, počet placených (na plný úvazek) bude stejný a navíc přibudou 2 nové odbory, samozřejmě s tím, že vedoucí budou mít více než kdyby byli jen uvolněnými zastupiteli. Ještě bych chápal tu Piráty zbožňovanou digitalizaci, ale proč se musí odbor dopravy dělit na dva jsem nepochopil.

Nejsem vzorný občan, takže nesleduji krajskou politiku a zcela náhodou jsem včera v TV viděl rozhovor nastávající hejtmanky. Při dotazech, zda ten počet placených není kvůli tomu, aby si regionální šíbři všech koaličních partnerů zajistili placená místa to paní hejtmanka odmítala. Bohužerl její doslova blekotání, že je čeká hodně práce a tak musí být hodně placených funkcionářů mi moc nepřesvědčila. Nevím, jak zdůvodňovala v minulém období to zvýšení Jermanová, ale čekal bych, že stejným způsobem.

Takže jsem opravdu zvědavý, ale ten rozhovor s nastávající hejtmankou mi moc nepřesvědčil...

P. Hofman 15.11.2020 9:42

Velmi dobrý článek, vycházející z fundovaného průzkumu volebních preferencí společnosti Median.

To, že se autorka jen okrajově zmiňuje o vznikající straně Mikuláše Mináře je dobře, neb tam zatím žádná relevantní fakta a data nejsou.

Jen bych ještě zmínil jeden problém - a to je kroužkování při volbách. To může být pro menší strany v koalici ODS-TOP-KDU po volbách docela problém.

P. Burda 15.11.2020 12:38

Měl jsem tu "čest" výzkum veřejného mínění kdysi spoluzpracovávat. Od té doby přesně chápu Churchilla - věřím jen těm výsledkům, které si zfalšuji sám.

Dále tento průzkum vyjadřuje volební potenciál JEDNOTLIVÝCH stran. V koalici bude jisté jádro, potenciál si rozdělí (ti mezi 3 a 8 % u KDU možná zvolí KDU, možná TOP09, možná ODS, dokonce třeba i STAN apod.) Jenže u nás užívaný převod počtu hlasů na poslanecké mandáty zvýhodněné ty s více hlasy. Tak by samostatné strany měli výrazně méně zastupitelů, než koalice s o něco menším počtem hlasů, než součet samostatných stran. Dále pak koaliční potenciál ANO se limitně blíží nule, ti kolem ODS a Pirátů (bráno podle větší strany v koalici) by se dohodli - alespoň do doby, než Babiš uteče před stíháním.

V. Čermák 15.11.2020 19:17

Jen Přání Otcem vaší Myšlenky...

T. Menyhért 15.11.2020 9:23

Pre koalície platí 1+1≠2 a nie nutne 1+1<2. Či to bude v prípade týchto koalícií viac alebo menej, bude záležať od viacerých okolností. Pri tých pevne nerozhodných voličoch by bolo potrebné preskúmať, o akých iných stranách uvažujú. Skôr je to tak, že medzi tými pevnými jadrami nie je alebo je minimálny prienik, ale tej svojej strane to hodia aj keď bude v koalícii. Tí pevne nerozhodnutí možno kmitajú práve medzi stranami, ktoré plánujú koalíciu. Okrem toho ešte funguje psychologický efekt, mnohí chcú voliť víťaza, a ak by prieskumy naznačovali u niektorého opozičného subjektu rapídny rast, tak sa prejaví efekt snehovej gule. Čosi podobne nastalo na Slovensku, všetci vedeli, čo je Matovič zač, mnohí mu to išli hodiť, nech je sranda, ale keď prieskumy ukázali, že OĽANO má šancu byť najsilnejšou opozičnou stranou, tak mu to tam hodili aj tí, ktorí uvažovali o iných z opozičných strán, alebo ktorí politiku takmer nesledujú.

P. Burda 15.11.2020 12:50

Pěkně a výstižně popsané.

Jsme tu rozdělení ny ta, co vnímají Babiše jako nebezpečí, ty, co ho vnímají jako Boha a ty, co by jim Babiš vyhovoval, ale není to Tomto, ani Vašek, ani Josef Visarionovič. Babiš, komunisti, Okamura i Klaus mají své hlasy jisté - ale sehnat někoho navíc pro ně bude těžké (vykrádají si voliče především navzájem).

Nerozhodní se (píšete efektem "sněhové koule") připojí podle budoucích průzkumů k jedne že vznikajících koalic. Komunisté vymírají, Okamurovci a Klausovci by potřebovali extrémní, možná i mezinárodní, průšvih, ČSSD (a podle ní to vědí i voliči ostatních) už ví, že s Babišem vede cesta do zapomnění.

Navíc je možné, že volby budou jindy, než mají být řádně. To by teprve bylo náhodné číslo (poučení vědí, jak nenáhodné je vypočítat "náhodné číslo")

J. Krásenský 15.11.2020 17:07

Ale houbeses, rozdělení tak jednoduché. Bydlím šest kilometrů od čapáku a babiše jako hrozbu jsem vnímal (a i o tom psal) ještě než se stal ministrem financí. Za těch pár let jsem se nesetkal s člověkem, který by "vnímal babiše jako boha" a to v sousedních Olbramovicích měl slušné výsledky. Potíž je v tom (a mnozí si to nechtějí připustit), že babiš 1. se vznesl na vlně boje proti korupci (klientelismu, kšeftíků) a 2. mnohé z výčitek odpůrců (k nímž se řadím) jsou přiřaditelné k mnoha veřejným činitelům (včetně Havla) a to budí oprávněný dojem různého metru. babiš je výsledkem zklamání a skepse z posledních třiceti let . Pokud toto pominete, budete žít v bublině antibabišismu a očekávejte zklamání. babiš je hrozba, škoda a nebezpečí. Ovšem daleko větší nebezpečí jsou extrémně leví piráti a STAN (marginální top a lidovce není třeba počítat). Chcete-li nastínit vývoj po jejich vítězství, ponořte se do vývoje společnosti sovětského ruska pod vládou trockého. Krev (patrně) nepoteče, ale rozklad bude podobný.

O. Kurz 15.11.2020 9:14

Naprostý nesmysl. Proframy nejsou až tak důležité - jaký program měl, má a bude kdy mát Babiš? A krom toho, má Babiš určitou voličskou základnu, který se ale zmenšuje a zmenšovat bude i v budoucnu. A s kým by čel do koalice? S Okamurou?

P. Burda 15.11.2020 12:55

Jaký program a Babiš? Vy ho neznáte? Říkat přesně to, co chce slyšet co nejvíc voličů (bez ohledu na to, co řekl dříve a bez ohledu a to, co z toho vznikne v budoucnu), nahrabal si co nejvíc a nenechat se vyšetřovat orgány činnými v trestním řízení.

Nutno uznat, že hrabat chtějí všichni. Jen ti opoziční hrabání tak, aby sice "všichni věděli", ale vyšetřování nemohlo nic prokázat. A jako vedlejší efekt zbylo něco i pro stát.

J. Plzák 14.11.2020 20:12

Babiše nemiluji, ale dovedete si představit na jeho místě Bartoše Fialu, nebo dokonce Kalouska?

Děkuji, již jsem zvracel.

P. Milan 14.11.2020 21:11

Představit si dovedu všechny, pouze u Bartoše je ta představa hrůzná asi stejně silně, jako u Bureše (jen jiným způsobem).

D. Müller 14.11.2020 22:17

No, alespoň je schopen dát dohromady kloudnou větu v našem jazyce. Už to by byl pokrok

P. Milan 15.11.2020 15:19

Mně jde spíš o činy, než o kecy.

Pokud už mám na výběr jen ty dva, tak raději vyžírkovský pragmatik, než neomarxista.

P. Burda 15.11.2020 13:07

Jestli máte podobnou představu jako já, tak prošustrovat republiku z hlouposti je hrozné, ale snad odpustitelné. Prodat republiku pod cenou sám sobě je lumpárna.

P. Milan 15.11.2020 15:22

Asi takhle: Vyžírkovství v rámci systému je odporné, ale nepříliš nebezpečné.

Snahy o změny systému k více EU, připrchlíků, přerozdělování a neomarxismu jsou vrcholně nebezpečné.

P. Dupa 14.11.2020 22:04

Pane Plzáku,mám stejný názor.

P. Čech 15.11.2020 8:30

Jsem na tom podobně. Musím ale uznat, že Babiš se jeví být jediným člověkem u nás, který je schopen a ochoten s tímto kocourkovským státem něco kloudného udělat. Žádný jiný z politiků, zejména z našich politických stran toho scopen není. Ochotných by bylo mnoho, ovšem schopnosti jim zásadně chybí. Jde jen o to, aby se Babiš napřístě vyvaroval zásadních chyb, jichž se dopustil po minulých volbách. Konkrétně té chyby, že se spřáhl se socany namísto SPD. Měl možnost vést jednobarevnou vládu (bez ministrů SPD) a pokud si odmyslíme vliv koronaviru, vládnout úspěšně a bez problémů. Ten jeden chybějící hlas v PS by vždy sehnal (Foldyna, Václav Klaus ml.). Především by mu nebylo možno vyčítat iluzorní spolupráci s komunisty, čemuž se dnes nevyhne. Doufám, že se z toho poučí a po příštích volbách se zachová jinak. Jde o to, že žádná z předvolebních truckoalic jej ohrozit nemůže, na to je nálada mezi volícími voliči již i bez té nesmyslné volné soutěže daná.

D. Müller 15.11.2020 9:41

Pane v Čechu asi žiji v jiném vesmíru. V tom mém, kde máme otevřené oči, nestačí nám sliby a myslíme kriticky, tak v tom mém z toho Kocourkov dělá právě Babiš. Zaostáváme technicky, v digitalizaci, státní správa je v rozkladu, stavebnictví si zoufá ze stavebního zákona, devastace zemědělské půdy se prohlubuje, epidemii totálně podělal, vytvořil za rok strašlivý státní dluh, který se příští rok ještě dále prohloubí. Jediné co mu jde, je čerpat dotace, držet podíl řepky v phm, likvidovat drobné podnikání. Jeden by to nedokázal sabotovat, jako on vést. Každý z opozice i ten Bartoš s dredem by to dělal lépe. Náprava Babišismu bude trvat minimálně 10 let a dluhy budou platit ještě naše vnoučata, která se ještě nenarodila. Pane Čechu, otevřete oči, fakt sliby a marketingové lži nestačí.

S. Rádl 15.11.2020 11:02

Pane Müllere, asi máte krátkou paměť a nepamatujete se na minulé vlády. A jestli ten covid podělal, nebo ne, to hodnoťme po zdolání pandemie.

P. Selinger 15.11.2020 10:59

Doporučuji návštěvu psychiatra!

P. Burda 15.11.2020 13:02

Ano, politici našich stran udržovali Kocourkov v chodu. Babiš chce s Kocourkovem něco dělat - vytunelovat, to cennější dostat do svých firem a to téměř bezcenné nám nechat.

P. Burda 15.11.2020 12:58

Na místě Babiše si dovedu představit i Rumcajse, Babinského, Grassela, Jánošíka, Kajínka - horší by to nebylo.

V. Kain 14.11.2020 17:59

Jak správně autorka článku uvedla,že Babiš má ruku na eráru a to stačí.To že ty dluhy někdo zaplatit musí s tím si Babiš ani Schillerová hlavy nelámou.Vědí,že oni to nebudou.Pokud dostanou důchodci před vánocemi těch 5 000 Kč.Tak Babiše neohrozí ani stovky mrtvol v ulicích.

P. Selinger 15.11.2020 10:59

Jsem důchodce. Myslíte, že se dám koupit za 5000 ? To jste pořádně vedle. Volil jsem a budu volut ODS, i kdyby Bureš dával 1000 000 koblih !

P. Burda 15.11.2020 13:05

Ono to není o důchodu věkem, ale o důchodu duchem. Víte, kolik hlupáků už se těší, že dostanou od Babiše 5000 až budou oni v důchodu? Protože jen Babiš dává. Že ne z Babišova, ale z jejich kapes, je jim jedno.

D. Müller 14.11.2020 11:59

Ať si filozofuje každý, co chce, naházíme to opozičním slepencům bez ohledu na rozdíly v programech. Prezident komunista, premiér komunista a komouši podporující tuhle partu destrukce ekonomiky. To musí skončit.

Š. Hašek 14.11.2020 12:14

V ponděli jedu házet zbytky ze zdi u chalupy na hromadu.

Že něco jako se musí ..... to řekl Halík?

J. Vlček 14.11.2020 12:19

Vy si to naházejte komu chcete, pane Müllere. Právě na takové bezmozky opozice spoléhá. :-P