20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Proti všem

Zatím to ještě není stoprocentní, ale veškeré rozhovory, které prezident vedl po právě uplynulý víkend, byly pravděpodobně zbytečné. Parlamentní strany ho informovaly o svých stanoviscích a zatímco jeho předchůdce vždy dbal na to, aby byla naplněna politická dohoda - jak už o sestavení vlády a její podpoře, tak o vytvoření úřednické vlády po svržení Mirka Topolánka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Sohorova 25.6.2013 17:06

Pane Kratochvil

Vy jste tu vetsinu  v CR pocital??  To sem pletete tech par hlupaku co fandi Zemanovi? Myslim ze svojim nadrazeneckym vystupovanim  jich spousty ztratil a vede nasi zem do zahuby

K. Luboš 25.6.2013 21:47

Re: Pane Kratochvil

A to zase ne! Tak třeba já nejsem žádný hlupák.

J. Kanioková 25.6.2013 16:57

No... s těmi iluzemi o "vládě odborníků"...

MATĚJ TRÁVNÍČEK: Falešná modla jménem odborníci -  " Žádný ministr, ani „odborník“, stejně není schopen plně obsáhnout agendu svého resortu. Ministr může být i laik, jeho role totiž není v prvé řadě odborná, ale naopak politická. Je reprezentantem veřejnosti a jeho hlavní úlohou je provádět a prosazovat programové prohlášení vlády, respektive volební program, se kterým uspěl ve volbách.

Klientelistické vazby  -  Naproti tomu v případě vlády nikým nevolených „odborníků“ není zřejmé a pro veřejnost transparentní, čí zájmy a jaký program taková vláda vlastně hájí a koho vůbec reprezentuje.

„Odborníci“ mohou mít, a zpravidla i mají, silné vazby ve svém oboru, které mohou podporovat klientelismus, korupci a hlavně upřednostňování partikulárních zájmů před zájmem veřejným. "

http://www.pravybreh.cz/2013/06/25/matej-travnicek-falesna-modla-jmenem-odbornici/

K. Luboš 25.6.2013 21:51

Re: No... s těmi iluzemi o "vládě odborníků"...

Takže podle vás by bylo lepší, aby místo ekonoma Rusnoka řídila stát absolventka SZTŠ? A proč vlastně ne...? Když ve vládě sedí družinářka.

J. Urban 25.6.2013 12:37

Situace je asi taková,

jak ji autor popisuje. Zeman se chce zavděčit (komu, proboha? těm, co ho volili?) a zviditelnit a na jakékoliv dohody a politické konsensy zvysoka §ere. Ekonomika země jde i nadále do heislu. A v této situaci nám spící kníže vzkazuje, co prý si ještě užijeme legrace :-(

J. Boleslav 25.6.2013 13:09

Re: Situace je asi taková,

Je to tak. Ovar s republikou zachází jako malý rozmazlený fakan - jedináček se svou novou hračkou a na důsledky kašle. Vrací se zjevně do svých dětských let.

J. Kadeřábek 25.6.2013 15:54

Re: Situace je asi taková,

Vy myslíte, že Ti co financovali Zemanovu kampaň tak činili z lásky ?

P. Schuh 25.6.2013 12:16

Škodolibost

Zeman si hraje svojí hru...ale to, že přitom jde po krku současné vládní mafiánské grupě mě tuze těší.....

M. Urban 25.6.2013 14:47

Re: Škodolibost

14.46 hod. Jestli to dělá proto aby mohl navrhnout nové velvyslance, tak to je dost slaboduché. 

J. Podešva 25.6.2013 14:58

Re: Škodolibost

A čímpak Zeman současné vládní mafiánské grupě jde po krku ? Co dokázal ? Nečas odstoupil sám od sebe, ne ze Zemanova rozhodnutí. Zeman proti mafiánské grupě (ať už za ni považujeme kohokoliv) nehnul prstem.

K. Luboš 25.6.2013 21:57

Re: Škodolibost

No asi tak čím? Představte si, že máte rozjednaný na ministerstvu nějaký pěkný kšeftík. Třeba se rozhodnete nakoupit pro resort bez výběrového řízení nějaké tiskárny, dejme tomu za nějakých 500 M. No a Zeman vám vymění ministra. No nenaštvalo by vás to!

D. Polanský 25.6.2013 10:27

To je prosté,

pokud jsou naše strany demokratické, nezvednou ruku pro vládu Zemanových kámošů.

K. Luboš 25.6.2013 11:09

Re: To je prosté,

To po nich ani nikdo nechce. Zeman jnenuje svoji vládu a parlament mu ji zákonitě neodsouhlasí. To je jisté. No ale tato neodsouhlasená vláda pak dovládne až do řádných voleb, jak prosté!

J. Urban 25.6.2013 12:39

Re: To je prosté,

Ano, prosté to je. A díky Karolíně píkové, která účinně - spolu s dalšími - za poplácání po (_._) od zavirovaného dědka zabrání rozpuštění sněmovny, i skoro jisté.

P. Čech 25.6.2013 10:17

Pane Polanecký,

opět nevíte, o čem je řeč. Vyjděme z češtiny. Co je to úřednická vláda? Logicky je to taková vláda, jejíž ministři jsou jinak úředníci. I premiér by měl být úředníkem. Vláda, vzniklá po vládě Mirka Topolánka    n  e  b  y  l  a   vládou úřednickou, poněvadž její ministři nebyli úředníci, ale politici (najmenovaní tam politickými stranami). Ve vládě úřednické bych byl ochoten akceptovat skutečné úředníky, kteří se uvolí po určité krátké období vykonávat funkce ministrů a po vytvoření vlády řádné se do úřednických funkcí znovu vrátí. pokud se týče pojmu "vláda odborníků" potom mým názorem je ten, že každá vláda by měla být vládou odborníků. Nikoliv množinou diletatantských politiků, kteří ničemu pořádně nerozumějí, zato do všeho , povětšinou hloupě, kecají.Politici jsou u nás voleni, vláda je jmenovaná. Jmenovaná dozajista nikoliv samoúčelně. Bohužel stupeň ovládnutí demokratických mocí (zákonodárné, výkonné a soudní) politickými stranami a jejich politiky již přesáhl únosnou mez.Politické strany a jejich nikým nevolené koalice zcela ovládají veškerý život v tomto státě. Ovládají občany i ovčany, mají z čl.5 ústavy absolutní moc. Není zde rozdíl mezi dobou před listopadem 1989 a dobou dnešní. Pouze míra svobody se poněkud zvýšila. A o tom to celé je.

L. Křivan 25.6.2013 11:54

Re: Pane Polanecký,

Na tom něco je.

T. Pansky 25.6.2013 15:55

Re: Pane Polanecký,

Znovu je treba rici, ze nase ustava neni napsana velmi dobre.  Byl to ohromny krok kupredu z obdobi totality, ale praxe nam ukazuje, ze jsou v ustave nedostatky.  Prezident, ktery ma v krvi dobro sveho naroda, by techto nedostatku nevyuzival ke svemu osobnimu prospechu.  To se ale nedalo rici o p Klausovi a p Zeman to uz vzal jako normalni.  Neni to statnicke, je to diletantske.

J. Kratochvíl 25.6.2013 10:07

Politika proti současné koalici, ano

 Neexistuje žádný precedent, který by Zemana nutil ke jmenování vlády na půdorysu dosavadní koalice v čele s Miroslavou Němcovou jenom proto, že koalice tvrdí, že má většinu, přičemž žádná ze stran této koalice nevyhrála poslední volby.

Je samozřejmě na pováženou, když prezident výsledky voleb zcela ignoruje, a jmenuje rovnou, při svém prvním pokusu,„odbornickou“ vládu. Ale ústava mu to nezakazuje, stejně jako to nezakazovala prezidentovi zvolenému parlamentem. Parlamentarismu je učiněno zadost tím, že každá nově jmenovaná vláda musí požádat Sněmovnu o vyslovení důvěry.

Hysterie týkající se údajných pokusů Zemana zavést poloprezidentský systém, je poněkud nadbytečná. Zeman není žádný hlupák. Dobře ví, že jmenováním vlády odborníků bez ohledu na mínění stran, strany nejspíš přiměje k tomu, aby využily svého práva rozpustit Sněmovnu. Předčasné volby, po nichž se dostane k moci plnohodnotná vláda, nejspíš prezidenta odkážou do patřičných mezí.

Zemanovým hlavním důvodem pro jmenování vlády odborníků tak není snaha změnit ústavní systém. Ten zůstává ve vztahu k jeho pravomocem stejný, jako byl u prezidenta voleného nepřímo. Jmenování vlády odborníků má důvody zcela konkrétně ekonomicko-politické

L. Novák 25.6.2013 10:18

Český prezident není architektem vesmíru

Ústavní expert Kysela: Český prezident není architektem vesmíru

J. Kratochvíl 25.6.2013 10:38

Re: Český prezident není architektem vesmíru

Je zajímavé jak piští a dovolávají se demokracie ti, kterým nevadila vláda současné pravice postavená na přeběhlících a korupci a o nějaké politické kultuře nemluvě. Tehdy jste měli pánové křičet.

Zeman nedělá nic nedemokratického a protiústavního,zatím.  Pane Novák 475

L. Novák 25.6.2013 19:10

Re: Český prezident není architektem vesmíru

V rozporu s Ústavou je, že evidentně zkouší dát dohromady vládu, která ani náznakem nevychází z výsledků parlamentních voleb. Proti vůli parlamentu. Zeman chce vládnout. Je otázka, zda ho zbavit úřadu tlakem na odstoupení a nebo svéprávnosti. :-)

J. Kratochvíl 25.6.2013 9:38

Omyl

"Uřednická vláda je to nejhorší, co může naši zemi potkat. " Omyl pane autore, to nejhorší nás už potkalo a to byla současná koaliční vláda, které je nutno zatnout tipec a o to se Zeman snaží ku prospěchu celé země a většina občanů mu tleská navzdory vám a vám podobným.

P. Lenc 25.6.2013 9:46

Re: Omyl

Omyl pane Kratochvíle, to se jenom vám a vám podobným tak jeví. To co považujete za tleskání je pouze plácání po ruce, která hodila do urny lístek, díky kterému byl zvolen.

J. Kratochvíl 25.6.2013 9:55

Re: Omyl

Většina občanů chápe co se děje a souhlasí, na rozdíl od vás nebo vašemu zbožnému přání.

H. Gene 25.6.2013 16:09

Re: Omyl

Většině občanů je právní stát u prdele.

P. Čech 25.6.2013 10:19

Re: Omyl

Také omyl, pane Kratochvíle!o nejhorší, co nás potkalo, nebyla   j e n   současná koaliční vláda, ale všechny koaliční vlády, které jsme zde měli.

M. Urban 25.6.2013 14:43

Re: Omyl

Myslím, že se mýlíte pane Čechu Nejhorší jsou trpaslíci, protože všude vlezou a hodně se množej.

M. Kosejk 25.6.2013 8:47

destrukce demokracie přímou volbou

Vláda ČR je opovědná PS. Vládu definuje většina v poslanecké sněmovně. Většina v poslanecké sněmovně je pro současný půdorys vlády. A poslanecká sněmovna má mandát od voličů na 4 roky.

Ovšem prezident Zeman se ohání svým mandátem od voličů, aby vyargumentoval, proč ignoruje mandsát PS. A Ústava ČR mu dává za pravdu, protože v ústavě opravdu je, že prezident jmenuje předsedu vlády. 

V dobách, kdy byl prezident volen parlamentem, tak se prezident nemohl ohánět mandátem od voličů, prototože jeho mandát vycházel z parlamentu. Bylo tedy logické, že prezident  při jmenování předsedy vlády vycházel z vůle demokraticky zvoleného orgánu (PS) a jmenoval jen takového premiéra, který měl většinu hlasů v PS (nebo měl největší šanci tu většinu získat). Teď ovšem už máme přímo zvoleného prezidenta, který má také mandát od voličů - a má tedy i argumenty, proč potírat mandát PS.

Jak bych přesně před tímhle už dávno nevaroval. Tato dvojhlavost státu povede k ještě větší nestabilitě a slabosti již tak nestabilních a slabých vlád. Někteří se možná dnes radují, protože Zeman tak pěkně potírá strany, které oni nemají rádi. Ale všichni bychom si měli uvědomit, že když tohle prezidentovi projde (a asi projde), tak to bude precedens navždy do budoucna. A po žádných volbách si nebudeme moci být jistí, že prezident jmenuje premiérem toho, na kom se shodla PS.

A mimochodem - Je pikantní, že Zeman, který tolik kritizoval tuto vládu za to, že strana LIDEM není strana, která kandidovala ve volbách, najedenou chce jmenovat vládu, která v volbami nemá VŮBEC NIC společného. To zástupci LIDEM alespoň byli zvolení do PS (i když za jinou stranu).

J. Boleslav 25.6.2013 13:25

Re: destrukce demokracie přímou volbou

Ovar je gau.ner a idi.ot. Ať žije přímá volba! :-(

M. Kosejk 25.6.2013 19:30

Re: destrukce demokracie přímou volbou

Gauner možná. Idiot určitě ne!  Ví, co dělá. Maximalizuje moc a využívá mandát od voličů. A kdo mu na jeho hru přistoupí, ten je idiot!