28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Prostě to neřeknu. Krnáčová

24.2.2015

Když byla Adriana Krnáčová ve funkci šéfky Amnesty International, byla velkou bojovnicí za transparentnost platů politiků a vysokých úředníků. Pak kývla na nabídku Andreje Babiše a stala se z ní náměstkyně ministra Chovance. Právě v této funkci strávila pouhých devět měsíců a podle zjištění novinářů si přišla na velice slušně peníze. Za tři čtvrtě roku obdržela 1 260 000 včetně půlmiliónových odměn. Sama Krnáčová svůj výdělek prozradit nechce a ministerstvo rovněž vyplácené částky zanonymizovalo. Potíž je v tom, že nikdo jiný na tak vysokém postu kromě Krnáčové po stejně dlouhou dobu nepůsobil.

Na jednu stranu je nutno říci, že se nic protizákonného nestalo. Fond odměn překročen nebyl a je čistě záležitostí ministra, jak odměny rozdělí. Zcela určitě jde ale o věc silně nemorální. Vždyť v kterém zaměstnání dostanete téměř 70procentní měsíční odměnu? A především za co? Prý pracovala nad rámec svých povinností. To už zde bylo. Jana Nagyová-Nečasová dřela jako kůň, jak se tehdy nechal slyšet premiér Nečas. Jeho současná manželka byla za to osočována a vlastně i nepřímo kriminalizována. Nečasův nástupce, Zemanův poskok Rusnok, vyplácel úředníkům a náměstkům ještě vyšší odměny a zdůvodňoval to tím, že je nutno zaplatit odborníky. Rusnokovy odměny prošly bez většího povšimnutí. Nyní máme papírově premiéra Sobotku a fakticky Babiše. Adriana Krnáčová je Babišův kůň, dokonce předtím, než se jela ujmout vlády nad Prahou, bezelstně řekla, že se bude muset radit s Babišem.

Obávám se, že pražští primátoři mají silně sestupnou kvalitu. Prozatím Krnáčová prokazuje svou neschopnost řídit miliónové město. Ono to je opravdu něco jiného než řídit neziskovku z dotací. Nevěští to nic dobrého. Najednou si paní Krnáčová nevzpomíná, kolik dostala ve funkci náměstkyně peněz, ba dokonce to odmítá prozradit. Zvláštní přerod bojovnice za transparentnost v političku s hroší kůží. Jedno je ale jisté. Heslo „Nekecáme, makáme“ dochází zjevně skutečného významu. Bylo myšleno na nás, na podřízený lid. My máme nekecat a makat, aby bylo na štědré odměny pro ty, kteří přistupují k řízení města stejně, jako kdyby majitel řidičáku na moped chtěl řídit Boeing.

Nuže, paní primátorko, vystupujete coby zástupkyně té jediné čisté a nezkorumpované strany, která si zakládá na transparentnosti. Pokud nechcete zveřejnit svou nadměrnou odměnu, pak byste měla sbalit své osobní věci do krabice a odejít z funkce. Tak by se stalo v každé zemi západně od nás. Takových jako vy, nekompetentních leštičů kliky nadřízeného, je na každém rohu tucet. Praha potřebuje za primátora člověka, který je nejen schopný město řídit, ale zároveň být s ním spjatý a rozumět mu. Vy to nejste.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora