28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Promění opozice šanci na vyšachování Babiše?

19.11.2020

Pročítání volebních modelů byla dlouhé měsíce, ba roky nuda. Připomínaly pohádku o Sněhurce a sedmi trpaslících: vysoké zisky hnutí ANO a paběrkování ostatních stran.

Teď jsou ale stále zajímavější a otevírají prostor pro silácká gesta, manévrování i intriky.

Budeme-li důvěřovat čerstvému modelu Kantar CZ, tak se Andrej Babiš (ANO) může cítit být v úzkých. Jeho partnerům z ČSSD a KSČM hrozí vyřazení ze sněmovních lavic, zato opoziční Piráti se o procento přehoupli přes dvacetiprocentní práh. Logické by bylo, kdyby si slábnoucí ANO s vyhlídkou na 27,5 procenta vytipovalo pro budoucí spolupráci někoho ve středopravicovém prostoru. Potíž je v tom, že v minulosti tímto směrem pálilo mosty. Jak jinak si vysvětlit Babišovo urážení opozičních poslanců a výzvy, aby si nechali přeměřit IQ?

Když bude šance postavit vládu bez ANO, tak se o to jeho konkurence pokusí. Babišovou poslední pojistkou je prezident Miloš Zeman, který avizoval, že dvě příležitosti složit příští vládu dá vítězi voleb. Bude jím ale vůbec ANO? Vyhlídky jsou nejisté.

Vrásky mohou rašit i konzervativnímu bloku, jehož vznik avizovali Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka. Zatímco topka se drží těsně nad pěti procenty, lidovci jsou pod nimi. Že by jejich voliči neviděli rádi spolupráci s ODS a TOP 09, s nimiž je pojí nejedna trpká vzpomínka?

Občanští demokraté ve srovnání s říjnem ztratili čtyři a půl procenta a jsou na deseti a půl, s nevelkým náskokem před SPD, jíž je předpovídáno devět procent. Nejvýraznějším počinem ODS v posledních týdnech bylo žonglování s hlasováním o nedůvěře vládě ihned po skončení nouzového stavu. Pro voliče to mohla být ukázka konfliktního přístupu, který v těžké epidemické situaci nepreferují.

Ze všeho největší pozornost se ale upírá na Piráty a Starosty a nezávislé. STAN si na rozdíl od ODS o čtyři a půl procenta polepšil – a to na jedenáct procent. Lidé si patrně všimli jeho zisků v krajských a senátních volbách a akceptovali jej coby vážného politického aktéra. Středoví Starostové kolem sebe nedští oheň a síru jako družiny napravo od něj. Spolu s Piráty například podpořili vládní návrh na zavedení náhradního výživného a kabinetu nabídli i jednání o podpoře státního rozpočtu pro rok 2021.

Piráti na Babiše uplatňují metodu cukru a biče. Snaží se být konstruktivní opozicí, zároveň ale co chvíli premiéra a ministry za něco tepou. Ty tam jsou časy, kdy se jim dávaly nálepky nepraktických ajťáků či kuřáků marihuany. Postupně získali kompetenci ve většině oblastí exekutivy a dokážou vládě důsledně šlapat na paty. Splňují požadavek čehosi nového, odlišného od ANO, ale i od tradiční pravice.

Před nedávnem jsme se dozvěděli, že do příštího sněmovního klání mohou nastoupit dvě předvolební koalice. Konzervativní, jež ale nyní nepůsobí v nejlepší kondici, a liberální tvořená Piráty a Starosty. STAN již dal vyjednávání o společné kandidatuře zelenou, na verdikt Pirátů si počkáme do konce měsíce. Předseda Ivan Bartoš je vřele pro a nabízí spolustraníkům řadu argumentů. Ti jsou ale na vážkách.

Na vině je částečně pýcha rostoucího týmu, který může mít ambici porazit Babiše sám, částečně i nedůvěra v regionální reprezentanty Starostů. Budou progresivní jako jejich špičky? Nepokusí se na kandidátky propašovat toxická jména?

Co by ale o Pirátech vypovědělo, kdyby tandem, jenž by v součtu mohl mít klidně 32 procent, odmítli? Neřekli by si voliči, že když nejsou zralí spolupracovat s blízkými partnery, tak že nebudou zralí ani k vládnutí?

Přitom stačí málo, aby se opozice svými chybami připravila o nadějné vyhlídky. Zvlášť když se z marketingově vypolstrovaného Andreje Babiše stal i ostřílený politik.

Autor působí na Masarykově demokratické akademii (blízké ČSSD)

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus