24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Progresivní zdanění zaplatí ti nejchudší

Před nedávnem přišla sociální demokracie s nápadem na znovuzavedení progrese u daně z příjmu fyzických osob. Osoby s hrubým příjmem zhruba nad 49 tisíc by tak byly daněny více než dosud, a to mezní sazbou 25 %, resp. 32 %.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vaclavik 27.3.2017 19:38

Jestlize to ma byt apel na ty na nizsich prickach

spolecnosti, pak autor steka na spatna vrata. Odtamtud zase prijde jen pomylene hazeni to tem, kteri slibi modre z nebe. Primitiva proste neoslovis, nema rozum stejne jako male dite, i kdyz je telesne dospely.

Na koho ma vyznam se obracet jsme my, kteri vime lepe a jsme to my, na koho by mel ten apel mirit a meli bychom to byt my, kdo by mel rici NE tem krveziznivym kanibalum.

Clanek vypada jakoby tem 'nezbytnym', vydelavajicim ty vetsi platy, to melo byt sumafuk, protoze jich se to v posledku nedotkne. Jenze to tak neni, dotkne se to jich a s nimi nas uplne vsech, do nejake miry. A jen protoze nas jeste nestahuji z kuze neni duvod pristupovat na jeji odirani s tim, ze do krve bude sedrena chudina, ne my.

Z. Rychlý 27.3.2017 15:02

Bože, to jsou školometské

kecy. Ti, co to divadlo financují, to vědí dávno; a ti co visí na státu, chtějí přidat hned teď, tak těm je to co bude příště úplně šumafuk. A je jim jedno kdo to zaplatí, oni to totiž nebudou, byť se jim to pan ekonom snaží naznačit, seč mu naučené poučky stačí.

A mimochodem, problém není vůbec ve výšce daní, ale jak se s daněmi naloží, především jak a v čem se to plátcům vrací. Kdyby se totiž s vybranými daněmi hospodařilo tak, aby z toho každý občan a podnikatel měl pocit bezpečí, svobody a pocit, že se o něj stát stará dobře z hlediska práva a ochrany, tak by s výškou daní nebyl žádný problém. A zazvonil zvonec a pohádky je konec.

Svobodní - to je univerzitní spolek, taková ekonomicky vzdělaná kavárna mimo realitu. Bohužel zřejmě za zenitem. Petr Mach byl asi Svobodných poslední majstrštyk, který k něčemu byl. Ale zmizel v tom propadlišti a vody se zavřely. EU se reformovat nedá, a pod vodu stáhne každého.

F. Ksanda 27.3.2017 14:54

Predvolebni populismus

Nema vubec smysl zkoumat, kdo si pohorsi a kdo polepsi, do roka a do dne budou stejne vsichni znovu na svem. Jediny smysl toho vseho je zmenit volebni tema z migrace a vlezdobruselismu na hadky kolem dani a postavit ruzne socialni skupiny proti sobe. Pricemz maji dobre spocitanou hranici prijmu, kdy vice svych potencialnich volicu osali nez nastvou. To uz kdysi s uspechem praktikovali komunisti a vime vsichni, jak to dopadlo.

J. Jurax 28.3.2017 2:32

Re: Predvolebni populismus

No, tohle mi přijde přesné.

Je před volbami a socani vytahují rétoriku z dob Gottwaldových - ať platí bohatí. Chudým to sice nepomůže, ale těm pacholkům, co vydělávají víc jak já, aspoň něco seberou, poněvadž je nespravedlivé, aby nějaký pacholek vydělával víc jak já.

Volte socany, s nimi tu bude ráj - budeme nazí mezi dobytkem, jak praví klasik v Dobře placené procházce.

A. Alda 27.3.2017 12:58

Co si o tom myslí bohatí, to už víme.

Ale co si o tom myslí chudí, to se zde neobjeví.

D. Ondrejkovič 27.3.2017 12:51

Další varianta

A co takhle ty s nejnižšími mzdami konečně nahradit stroji a za ušetřené peníze zaměstnat více těch s vysokými mzdami? Třeba by se takto dalo propracovat od montoven (po kterých zjevně touží Svobodní) k producentům zboží a služeb s vysokou přidanou hodnotou.

T. Hraj 27.3.2017 13:26

Re: Další varianta

"za ušetřené peníze zaměstnat více těch s vysokými mzdami" ...a kde by podle Vás měla zaměstnavateli vzniknout potřeba většího počtu dražších zaměstnanců?

Pokud ale myslíte, že by měl zaměstnat za vyšší mzdy ty lidi, které na základě robotizace propustil, pak v tom máte trochu zmatek. První otázka zaměstnavatele je ta, kterou se ptal kralevic v pohádce Dlouhý, široký a bystrozraký (popř. krátkozraký): "Kdo jsi a co umíš?"

J. Vintr 27.3.2017 10:27

Ale to plati zcela obecně

že jakékoliv choutky státu, vybrat víc peněz, vždycky zaplatí ti, kteří nemohou o svém příjmu rozhodovat. I subjektivní dopad je nejhorší na lidí na spodní hranici příjmů. Když stát sebere člověku s padesátitisícovým platem třeba pět tisíc, tak to ten člověk na své životní úrovni ani nepozná. Když se zdraží rohlíky o desetník, tak to pro člověka, který taktak vyjde od výplaty k výplatě nebo důchodce, znamená už citelné omezení toho, co si může koupit. Množství peněz v ekonomice je konečné a to, co stát vybere navíc, vždycky někde chybí.

M. Krutý 27.3.2017 16:37

Re: Ale to plati zcela obecně

no vážený pane, ujišťuji Vás, že to i ten s padesátitisovým příjmem pozná, dokonce i ten se stotisícovým pozná, že mu na daních berou o 12 tisíc více (dle modelu socdem). To prostě poznáte chtě nechtě, protože ten příjem nějakým způsobem využíváte.

A. Hrbek 27.3.2017 9:52

Tak jsem se podíval na "ekonoma"

Nějaký Petr Smetka nar. 24.5.1988 založil 29.11.2006 firmu Tex Ware s.r.o. IČO 261 05 454 a ke dni 21.10.2008 přivedl jako jednatel tuto firmu do likvidace.

D. Polanský 27.3.2017 9:35

Nápad je jenom nápad

Moje vnnučka i vnouček také mají často nápady.

J. Jurax 28.3.2017 2:35

Re: Nápad je jenom nápad

Jenže tihle dva nemají sílu svými nápady nahnat si voličské hlasy ... a taky je nepotřebují. Socani ale ano, a zoufale, jinak půjdou od koryt a penězovodů.

P. Rudolf 27.3.2017 9:13

Jak to u těch "svobodných" dělají

že vždy, když někdo z nich něco napíše, je to naprostá kravina?!

V Česku současnosti chybí asi sto tisíc zaměstnanců v dělnických profesích. O managerech jsem nic takového neslyšel. Zkuste zavolat někam na pracovní agenturu s tím, že jste třeba kvalifikovaný a zkušený svářeč. Mobil vám zvonit nepřestane. A zkuste to s tím, že jste právě dokončil nějaká managerská studia. Můžete klidně odjet na delší dovolenou.

A tak je to v tom článku mistra "svobodného" se vším.

J. Macků 27.3.2017 9:36

Re: Jak to u těch "svobodných" dělají

Problém není v tom, že by v Česku bylo málo lidí, ale že tito lidé nechtějí přijmout práci, která je potřebná, díky hloupé státní politice vystudovali na státní náklady obory, které už v době studia nebyly perspektivní. Takže potřebujeme 100 tis. pracovníků na práci a máme 300 tisíc lidí, kteří nechtějí pracovat a kterým platíme dávky, zaměstnavatelé se snaží nějaké pracovníky dovézt, je něco divného v České kotlině.

O. Uživatel 27.3.2017 9:37

Uživatel požádal o vymazání
P. Rudolf 27.3.2017 12:47

Re: Jak to u těch "svobodných" dělají

Vážený pane, zkuste odložit Annonci, vyjít z vašeho obýváku a zeptat se personalistů, kolik dostanou poptávek na vypsané místo v managementu a kolik na místo onoho svařeče. A koho si budou chtít zajistit rychleji. Že o tom nemáte ani zdání tušení mne nepřekvapuje.

J. Jurax 28.3.2017 2:38

Re: Jak to u těch "svobodných" dělají

Ehm ... Vy jste se ptal? Kde?

D. Polanský 27.3.2017 9:40

Pravda to jest,

chybí kvalifikovaní dělníci, řemeslníci, technici programátoři, ale ... Jeden můj známý, velice šikovný dělník, chtěl jít dělat k stavební firmě, která zaměstnávala především cizince, často i na černo. Neměli o něj zájem, že za jeho mzdu zaplatí dva cizince. takže s tím chyběním trochu opatrně. Manažeři mají výhodu, když se k lízu dostanou, tak poctivě firmu tunelují přes své mzdy. To u dělníka či řemeslníka nebo technika nehrozí.

P. Rudolf 27.3.2017 12:52

Re: Pravda to jest,

Takže ještě jednou, dle zaměstnavatelů chybí cca. 100 000 pracovníků. Není ani dostatek cizinců, jinak by je obsadili jimi. Takže to máte voľaké popletené.

J. Chaloupka 27.3.2017 9:11

Sobotka nikdy nepracoval, vždy dostával

plat i náhrady od lidí, co plní státní rozpočet. Tak asi neví, že cca 30% zaměstnaných s nízkými příjmy ŽÁDNOU daň z příjmu NEPLATÍ. A co se sociálního a zdravotního "pojištění" týče, prostě na to se dívá jako na pojištění, i když je to daň. A z toho si tzv. nízkopříjmoví lidé ukrojí podstatně více, než ti vysokopříjmoví. Už Shakespeare v jedné hře říká: co růží zveme, zváno jinak, vonělo by stejně.

J. Macků 27.3.2017 8:49

Daně a co s nimi.

Problém není ani v tom, kdo na tom víc prodělá, prodělají samozřejmě všichni, stát je ten nejhorší hospodář. Většina lidí si svou mzdu tvrdě odpracuje, ať se jedná o svářeče, pracovníka v zemědělství, nebo v nástrojárně, u výrobní linky nebo jejich vedoucí, obchodníky, někdy i pracovníky ve státní správě. Skoro stejné peníze, který dostane pracovník "na ruku" si vezme formou daně ze mzdy, sociální a zdravotní stát. Tyto "čisté" peníze pak zadní stát ještě několikanásobně, hlavně v dani z přidané hodnoty a spotřební daní. Problém je v tom, co s takto získanými penězi udělá. Celou dobu existence se nás snaží stát přesvědčit (je jedno kdo vládne), že on je tím osvíceným, který ví, co je pro občany nejlepší, jak peníze účelně vynaložit. Opak je pravdou, svědčí o tom bobtnající státní úřady nic nepřinášející obyvatelstvu, plýtvání ve státních zakázkách, plýtvání ve zdravotnictví, v sociálních službách, rozkrádání státních financí pod nejrůznějšími způsoby od cinknutých zakázek, přes losování zakázek, poskytování dotací a mnoha dalšími způsoby. Je zjevné, že stát má peněz dost a často neví co s nimi. Naopak mzdy jsou nízké, takže výrazné snížení daní a odvodů, aby si občané mohli rozhodovat sami o využití svých mezd, je ta správná cesta.

J. Jurax 28.3.2017 2:41

Re: Daně a co s nimi.

Ano.

Neberte mi moje peníze a nebudete se muset o mne starat. Ale tohle socani nejsou ustrojeni chápat.

A. Trick 27.3.2017 8:34

Úžasné

"Progresivní zdanění zaplatí ti nejchudší"

Ergo kladívko když se nejchudším napaří velké daně, tak to zaplatí bohatí.

SS0 je opravdu podivná sekta.

R. Langer 27.3.2017 9:04

Re: Úžasné

Kdepak, to jste jenom zase něco nepochopil... :-D

J. Jurax 28.3.2017 2:39

Re: Úžasné

Vaše uvažování je diplomaticky řečeno velmi osobité. Dejte se na politiku.

M. Šejna 27.3.2017 7:39

neuvěřitelně pitomá logika pána od Svobodných

daně se počítají z příjmu zaměstnance, takže cena toho zaměstnance je pro zaměstnavatele furt stejná. Tohle ale autor od Svobodných nejspíš ještě nepochopil. Ano, čistý příjem vysoce vydělávajících manažerů se opravdu sníží, pokud bude zavedena progresivní daň. Jenže v době, kdy se přecházelo na rovnou daň a zastropovaly se sociální a zdravotní pojistky, tak se hrubá mzda také nikomu nesnižovala. Proč by tedy v případě návratu progresivní daně měla zvyšovat?

Mzdy se

J. Schwarz 27.3.2017 8:27

Re: neuvěřitelně pitomá logika pána od Svobodných

neuvěřitelná je spíš logika vaše. Alespoň já tedy, pokud bych byl pro svého zaměstnavatele nepostradatelný, by si v případě prosazení vyššího zdanění řekl o vyšší plat a pokud bych jej nedostal, odešel bych pracovat do ciziny. Tato možnost je hlavní výhodou pádu komunismu. Zajímavé je ale, že komunisti / teď je jich spousta u socanů / když vládli studenty kádrovali, emigraci nepovolovali a když už, musel emigrant zaplatit získané "vzdělání". Dnes, kdy tu máme "kapitalismus", titíž socani a komunisti prohlašují za nezadatelné "právo" jednotlivce studovat zadarmo a pokud dotyčný získá nějaké použitelné znalosti jít je prodat tomu, kdo zaplatí nejvíc. Na tomhlefaktu je dobře vidět, že socanovi jde především o ideologický boj, ať to stojí co stojí.

A. Hrbek 27.3.2017 9:10

Re: neuvěřitelně pitomá logika pána od Svobodných

Nikdo Vám přece nebrání odejít do ciziny za lepším výdělkem již teď. Že jste tak dosud neudělal může mít dva důvody - máte se až moc dobře nebo o Vaši práci není v cizině zájem.

Zcela ale souhlasím s tím,že by vysokoškolské vzdělání mělo být zpoplatněno. To by ubylo zbytečných "vzdělanců" k ničemu.

A pokud někdo vysokoškoláka chce, tak by mu měl dát nákladům na studium odpovídající plat nebo dát studujícímu stipendium s požadavkem určitého trvalého úvazku.

O. Uživatel 27.3.2017 9:27

Uživatel požádal o vymazání
M. Šejna 27.3.2017 10:14

Re: Pán který si myslí, že umí přemýšlet logicky.

všímavý dobře placený zaměstnanec si umí poradit jinak. Sám jsem mezi takové zaměstnance patřil, ještě v roce 2005 kdy jsem skončil se zaměstnáním a začal podnikat. Tehdy jsem měl hrubý příjem přes 60 tisíc měsíčně a tak jsem se rozhodl investovat do bydlení. Stát mi totiž umožnil odpočet úroků z hypotéky, což nakonec umožňuje i dnes. Jenže tehdy mi stát vracel 32% ze zaplacených úroků, zatímco v současnosti si mohu nárokovat jen 15%. Pokud si tohle porovnávám, pak v současnosti mám v procentuálním vyjádření daně vyšší, než v dobách progresivního zdanění. A nejsem sám, komu se přechod na rovnou daň nevyplatil.

Ale je pravda, že dobře placení manažeři, kteří výdělek utratí za žrádlo, nové auto a dovolenou, jsou dnes zdanění méně, než v dobách progresivního zdanění. Ti ostatní, co investovali do budoucnosti a do bydlení, jsou na tom dnes hůře.