18.4.2024 | Svátek má Valérie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Dubanová 8.6.2011 22:37

Tomášku, článek nemá chybu

Jak z "toho" ven, proč musíme žít v prostředí v němž se nedaří demokracii, ale je prostředím, ve kterém se daří politickým šíbrům a kmotrům všech barev a my lidi jsme zcela bezbranní?

P. Čech 9.6.2011 12:16

Re: Tomášku, článek nemá chybu

Systém jak z toho ven je znám. Dokonce se mu velmi dobře daří v evropském prostoru, ovšem mimo EU. To však situaci neřeší. Není totiž nikdo, kdo by situaci řešit chtěl a to z těch, kdo situaci řešit mohou. Je to geniálně vymyšlený systém, v rámci kterého nic skutečně řešit nelze. Ptáte se kdo onen systém vymyslel a schválil? Odpověď je opět nasnadě. Komunisté, spolu s bývalými komunisty a to nikoliv v zájmu občanů, ale udržení své moci. Řešení tohoto je jen jediné a to mimo tento systém. Revoluce.

J. Kanioková 8.6.2011 10:39

Tomáši, naprosto perfektní rozbor

Poměrný volební systém je neskutečně špatný už ze své podstaty. Že jej před "zločinnou pravicí zachráníl" Havel, to mu nikdy neodpustím !  Ta blbá nálada, jak o ní rád mluvil, je právě důsledkem poměrného systému, protože ti, co mu věří,  jsou v každém volebním období znovu a znovu zklamáváni. Vzniká apatie, lhostejnost, stále víc lidí volit nejde. Kašlou na svou zodpovědnost voliče, jen je zvláštní, že jim nedochází, v čem je jádro pudla.

S poměrným systémem to nikdy, NIKDY, nebude jinak. I kdyby kandidovali andělé.. Špatnému systému nepomůžou žádné záplaty

P. Čech 9.6.2011 12:28

Re: Tomáši, naprosto perfektní rozbor

Máte pravdu v tom, co píšete o poměrném systému. Nikoliv už v tom, že voličům nedochází, v čem je jádro pudla. Voliči se tak chovají právě proto, že jim to dochází. Zodpovědní voliči, to jsou ti, kteří odmítají svou účast v tom směšném divadle, vydávaném u nás politiky a ovčany (v je správně) za svobodné demokratické volby. Stále je jich více a více. V krajských volbách dokonce 60%. Je jen otázkou, kdy tito zodpovědní voliči celý systém rozloží. Kolik jich musí být. 70%, 80%, 98%? Členů politických stran je něco kolem 1,5%. Až dojde ke stavu, kdy ovčané se stanou občany a "volit" budou pouze členové politických stran, celý systém se zhroutí. V tom vidím i zodpovědnost těch, kteří volit odmítají. Vím, že to patří spíše do oblasti science fiction, ale možné to teoreticky je. Stejně jako nová revoluce.

Z. Rychlý 8.6.2011 10:02

Přesný popis.

Je to tak, jak píše pan Haas. Východisko nikde.

Pokud bychom ho vůbec chtěli najít, musíme si položit otázku, co za tím vězí, proč je tomu tak, jak to píše pan Haas. Bez správné odpovědi na tuto otázku nelze prostě najít správné řešení. Bohužel je zjevné už jen z počtu lidí, kteří jsou ochotni si tuto otázku položit a hledat na ni odpověď, jak bezvýznamná minorita to je. A to ještě v této minoritě existují darebáci, kteří sice jsou schopni věci správně objasnit a definovat, ale raději z různých důvodů zakalí vodu a loví. Vytvoří například dokonalou ilusi demokracie se všemi demokratickými atributy včetně voleb. Hrají však jen divadlo pro voliče, ale v zákulisí se hraje zcela jiný kus. Nemyslím, že je nějak řízený, režírovaný, není to žádné spiknutí bohatých, nebo Marťanů - to jen bratrstvo inteligentních, avšak morálně vadných lidí manipuluje s pudy a tužbami většiny.

Ať mám v tomhle pravdu nebo ne, ať je demokracie zastupitelská nebo přímá, východiskem je jedině zušlechťování voličstva směrem k zodpovědnosti za svou volbu, nepodléhání populismu a vůbec vzdělávání ve znalostech o správě věcí veřejných (dokonce i toto spojení slov je znehodnoceno). V neposlední řadě  bude nutné zušlechtit voličstvo také eliminací těch voličů, kteří chtějí demokracii zakroutit krkem, a dále voličů, kteří se nechávají politiky uplácet, aby za hlas pro ně dostávali ze systému víc, než sami jsou ochotni přispět.

I. Schlägel 8.6.2011 7:37

Autorovi

Bravo. A co na to prostoduchý český volič? Nic, protože si tento článek nikdy nepřečte. A pokud náhodou ano, zjistí, že prostoduchými voliči jsou ti ostatní. On sám určitě ne. Říká se tomu chybějící zpětná vazba.

T. Kočí 8.6.2011 9:21

Re: Autorovi

Prostoduchý český volič nezná rozdíl mezi přímkou a úsečkou.Tak co.

T. Pansky 8.6.2011 7:35

Pane Haasi, opet brilantni clanek. Priznavam, ze normalni ...

... clovek nema tuseni, cim je tvoren nas legislativni proces.  ... Pri pozorovani politickeho vyvoje v Cechach od roku 1989 si vice a vice uvedomuji, ze ceskoslovenska ustava byla v roce 1990 (a s pozdejsimi zmenami po rozpadu Ceskoslovenska) zmenou k lepsimu.  Necmene, ustava se velmi rychle prezila a potrebovala by nutne zmeny.  Jenze dany system vyhovuje urcitym mocenskym skupinam, ktere samozrejme nemaji zajem na preliti moci do rukou obcanu.  Proto zadna soucasna politicka strana nema zajem na zvyseni prime demokracie (prima volba prezidenta se zachovanim nebo zvysenim pravomoci, zrovnopravneni Poslanecke snemovny a Senatu, volba soudcu).  Roste tedy nespokojenost obcanu. ... Jak navic popisujete, proces tvorby zakonu je spatny: vytvareni casto nesmyslnych zakonu potom ma samozrejme za nasledek nutnost zakony novelizovat, cimz se vytvari pravni neprehlednost.  Mnohe zakony maji tezke ekonomicke dopady (jako napriklad zakon o energii z obnovitelnuch zdroju).  Existuje zde reseni?  Nevidim zadne uskupeni lidi, kteri nejsou vazani na zadnou politickou stranu a kteri by byli schopni nacrtnout potrebne zmeny ustavy vedouci k posileni prime demokracie.  Kdo se toho tedy ujme?  Kdo se pokusi nacrtnout potrebne zmeny a pokusi se je vysvetlit obcanum, kteri by je potom zacli vyzadovat po politicih?  top0625top@live.com   

R. Kříž 8.6.2011 9:36

Re: Pane Haasi, opet brilantni clanek. Priznavam, ze normalni ...

vy mate pocit, ze by se vam lepe zilo, pokud by o vasem zivote, zdravi a penezich rozhodovala prima a nikoliv zastupitelska demokracie? nene, pane, o mem zdravi, mem zivote a mych penezich nechci, aby rozhodoval kdokoliv jiny nezli ja sam....

tady az na miniaturni vyjimky.... viz www.liho.cz

P. Čech 9.6.2011 12:34

Re: Pane Haasi, opet brilantni clanek. Priznavam, ze normalni ...

Ujmout se toho musí občané, nikoliv ovčané. V tom to je. Obecná posloupnost každého procesu je: Revoluce, euforie, poznání, špatná nálada, znechucení, apatie, hněv, revoluce. Mám za to, že se v současné době nacházíme někde mezi apatií a hněvem. Co myslíte, že bude následovat?

M. Dubanová 9.6.2011 13:34

Re: Pane Haasi, opet brilantni clanek. Priznavam, ze normalni ...

Co bude následovat? obávám se, že velké NIC, čecháček se přikrčí, jak je ostatně jeho zvykem a bude doufat, že jeho se to přímo nedotkne a nebo, že "to", nějak samo vyšumí, maximálně bude nadávat v hospodě, či v konzumu...