Neviditelný pes

POLITIKA: Proč Zemanovi vadí dinosaurus Poche

19.6.2018

„Dinosauři. Výrazné tváře z minulé éry jako Miroslav Poche, Karel Březina či Petr Hulinský“ – takový byl popisek pod fotografiemi tří mužů, kteří (jak je uvedeno v popisku pod fotkami) neztrácejí vliv na dění uvnitř strany v Praze. Tak to stálo v MF Dnes 8.1.2015.

Proč dnes sociální demokraté vehementně chtějí, aby se dinosaurus Miroslav Poche stal ministrem zahraničního leštění klik? Protože je pro tuto funkci finančně a lobbisticky cool?

Ohlédnutí za pražskými dinosaury

Již dávno je zapomenuto, že v roce 2010 byl namočen Poche do nelegálního financování ČSSD. Peníze měl straně dávat přes několik členů. Ti je vykázali jako členské příspěvky. Proto se Poche na čas vzdal svých stranických funkcí, ale nechal si kandidaturu do zastupitelstva hlavního města Prahy, a pro své zásluhy byl zvolen předsedou Klubu zastupitelů ČSSD. Jinak řečeno se Poche významně podílel na sestavování kandidátky ČSSD pro pražskou super-radnici, čili je to řekněme vlivný politik. V roce 2014 se dostal do Evropského parlamentu, kdy získal poslední ze čtyř mandátů socialistů.

Kateřina Frouzová to okomentovala v MF Dnes 8.1.2015 v článku „Už žádné papalášství. ČSSD hledá moderní image a výrazné osobnosti“ takto: „Strana dosud působila navenek dojmem organizace zakonzervované v minulosti a ovládané několika mocnými členy jako Karel Březina, Miroslav Poche nebo Petr Hulinský, kteří jsou zhusta opředeni skandály. Ale už vloni se uvnitř strany … začaly objevovat silné tlaky na změnu. A ta nyní přichází. Poche z Prahy „vystřelil“ do europarlamentu, Hulinský na ministerstvo a Březina není radním, jak se původně očekávalo.“

Frouzová v článku také uvedla, že jeden z členů ČSSD se zmínil: „Poche vyjednal vysoké místo na kandidátce do europarlamentu, přestože předtím strana podrobně debatovala o jiných nominantech.“

Hlas pro migranty

Prezident Miloš Zeman se prý na dinosaura zlobí zbytečně. Prý je křivděno Pochemu, že je pro vítání nelegálních migrantů na poloostrově zvaném Evropa. Prý není pravda, že hlasoval pro přerozdělování migrantů. Říkal to o víkendu nějaký supervysoký sociální demokrat. A připomenul, že ve svém blogu někdy v roce 2015 nenapsal dinosaurus nic na podporu nelegální migrace.

Podívejme se tedy, co v roce 2015 dinosaurus na toto téma řekl svým vlastním hlasem.

Ke kvótám se Poche vyjádřil např. takto: „My si budeme moci vybírat, které uprchlíky budeme přijímat, které azylanty na české území budeme chtít přijmout. Takže já si myslím, že k tomu všechny členské státy musí přistoupit odpovědně, protože pokud by se tak nestalo, tak samozřejmě to ohrožuje například schengenský systém.“ (ČRo Radiožurnál, 26.6.2015, 12:08 Ozvěny dne)

V září 2015 při hlasování Evropského parlamentu o povinném přerozdělení imigrantů mezi země osmadvacítky byla proti tomu jasně jen menší část z 21 českých europoslanců. Další část se alibisticky zdržela hlasování nebo chyběla. A tři zvedli ruce pro. Alibistou byl i Poche. Osobně se k tomu přiznal: „Na jaře jsem kvóty podpořil, což ale neodpovídá postoji české vlády. Takže jsem se podobně jako další europoslanci zvolení za ČSSD zdržel,“ uvedl. Neznamená ale zdržet se hlasování vlastně říci ano pro kvóty?

V ČT24 dne 2.12.2015 v 22:00 hod. v pořadu „Události, komentáře“ na otázku moderátora: „Dnes byste hlasoval jinak, než jste hlasoval v dubnu, kdy jste svým aktivním hlasem řekl, že kvóty ano?“ Poche uvedl: „Ne. Já si myslím, že kvóty jsou vyjádřením jakési evropské solidarity mezi jednotlivými členskými státy…. (problém) Evropa musí řešit společně a ne stavěním bariér ať už na maďarsko-chorvatské nebo slovinsko-chorvatské nebo chorvatsko-srbské hranici.“

Jurské blogování

Pokud se občan prezident z Hradu zmínil o tom, co napsal dinosaurus v rámci internetového jurského parku na svém blogu, zmíním se ještě o jiném blogu, a to z 10.9.2015, kde na téma nelegální migrace Poche napsal: „Musíme si uvědomit, že tvoří (migranti) pouhých 0,11 procenta celkové populace Evropské unie.“

Je to drobný signál Pocheho podceňování migračního problému. Podle oficiálních informací do EU v letech 2006 až 2017 přišlo, přijelo a připlavalo více než 6,2 milionů nelegálních migrantů. Z toho v letech 2013 – 2017 do EU vstoupily 2 miliony migrantů.

Blog, o kterém se zmiňoval občan prezident z Hradu, pod titulkem „Neotáčejme se k uprchlíkům zády“ z 19. 5. 2015, svědčí především o tom, že Poche je nebezpečný svou eurohujerskou naivitou. Dobrými úmysly je dlážděna cesta do pekla – to říkaly již naše prababičky.

Je hezké, že píše např. „Neměli bychom se k těmto lidem, kteří nejsou ve své vlastní zemi v bezpečí, otáčet zády.“ Jenže většina z nich jsou ekonomičtí migranti, kteří si vybírají, kde milostivě požádají o azyl. Ať jde o Irák, Afghánistán a Sýrii, tzv. utečenci projdou nejméně jednou bezpečnou zemí, než si řeknou až někde v EU o azyl. Proč bychom měli poskytovat azyl i lidem z velmi vzdálené Eritreje?

Poche nelegální migranty doslova zve: „Evropská unie je založena na principu solidarity a my jsme její součástí a jako takoví bychom měli kromě čerpání výhod být schopni pomoci i těm zemím EU na jihu Evropy, které nápor uprchlíků musí zvládat… Proto se osobně přikláním k tomu imigranty v České republice přijmout a poskytnout jim prostor pro nový život.“

Afghánský střípek

České úřady vyhostí afghánskou rodinu... Na cestě z afghánské provincie Kundúz mířila do Německa, ale na českém území ji zadržela cizinecká policie, zaznělo v ČRo Radiožurnálu 27.10.2015 v 18:10 hod. v ozvěnách dne. Poche na to reagoval: „Já doufám, že tato rodina nebude repatriována zpět do Afghánistánu. Doufám a budu se na to ptát ministra Chovance.“

Z historie dinosaura z roku 2015 je zajímavá také tato informace: „Nejhorší docházku (v europarlamentu) měli Miroslav Poche (ČSSD) a Jaromír Štětina (TOP 09).“ (tn.cz, 22.10.2015)

Naivní ministr zahraničí?

Občan prezident z Hradu má pravdu. Poche má nejhorší předpoklady na funkci ministra zahraničí. Je to vychytralý lobbista v prostředí české, resp. pražské politické smečky, na druhou stranu jde o politicky liberálního eurohujera. Za koho nebo za co bude lobbovat jako ministr?

Angličan Churchill by s občanem prezidentem z Hradu souhlasil. Skutečný ministr zahraničí nesmí mít o lidské svoloči žádné iluze. Churchill je také neměl, a přitom je považován za něco jako za demokrata.



zpět na článek