18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč zeleným vadí zákon o NP Šumava?

Od představitelů Hnutí Duha a členů stínové vědecké rady Národního parku Šumava jsme zvyklí na nejrůznější překrucování šumavských reálií. Deset let tvrdili, že regionálním politikům a šumavským starostům jde o těžbu dřeva, a opravdu trvalo dlouho, než jsme přesvědčili veřejnost, že za jimi podporovaného "zeleného" vedení parku se těžilo nejvíce dřeva v historii Šumavy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vozábalová 27.5.2013 23:51

Snad ten zákon bude respektovat zdravý rozum!

Mám vážné obavy, že zelené Šumavy se už nedočkám. Vyrůstala jsem v lesnické rodině a tak od své nepaměti vím, že "co děd v lese zasadil,  teprve vnuk sklidí" - je to zjednodušené, ale dost dobře to vystihuje přibližně stoletou periodu obnovy lesa - ale to mluvím o hospodářském lese.

Co si myslet o názoru, že se sám od sebe obnoví smíšený odolný les na území smrkové monokultury sežrané kůrovcem. Kde by se tam proboha vzala jedle nebo buk. Vidím jako daleko pravděpodobnější, že mrtvý les nebude mít sílu udržet vrstvu zeminy,  skalní podloží bude během několika let obnaženo a uchycení čehokoli bude prakticky bez šance.

Tím ale nechci říct, že zákon o NPŠ by nebyl potřebný, respektive byl zbytečný. Situace se sice limitně blíží beznaději, ale ten zákon by konec konců přece jen mohl zachránit aspoň to, co ještě trošku šance má.

J. David 27.5.2013 10:52

Šumava

Lesní porosty na Šumavě byly od 18.století lesními porosty hospodářskými. Nakonec byly i vyvážené, co do věkové struktury, i do hospodářsky dané dřevinné struktury. A byly zelené. Udělat z toho bezzásahový "urwald", to může napadnot jen choré mozky. Dřevinná diversifikace? Z čeho, že nějaký fógl vyšprkne bukvici? Vezměte rozum do hrsti a neblbněte. Halt se tam dvě decenia nic nedělo, takže lýkožrout měl pré, zatímco se potentáti handrkovali o prachy. A o tom to je.

P. Lenc 27.5.2013 9:15

A toto

zelené svisnstvo žije ze státních dotací.

K. Frauknecht 27.5.2013 8:51

Aniž to vědí, mají pravdu.

Předesílám: Duhu a spol., jakožto všechny extrémisty, nesnáším!

Stát je špatný hospodář (historicky ověřená pravda!). O stavu Šumavy a hospodaření s jejím bohatstvím má rozhodovat vlastník nebo alespoň ten kdo tam žije!

Šumavu mám rád, od dětství tam každý rok trávím alespoň týden (!! :-)). Ti co tam žijí, ji ale milují a ví nejlépe co potřebuje!!!