24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Proč volit Andreje Babiše

29.12.2022

Budete se divit, ale najdu pár dobrých důvodů proč volit právě tohoto kandidáta. Určitě stojí za zvážení. Po poslední volbě prezidenta už to přeci nemůžeme tak zvorat podruhé, že?

ironie

Původ
Lidé berou prezidentský úřad tak trochu jako náhradu královského trůnu. Takový malý panovník, který je nad věcí (a lidmi), a rozumně spravuje svou zemi. Andrej Babiš je rodem Slovák. Nemusíme myslet pouze na Gustáva Husáka, vezměme si v historii mnohé naše panovníky v čele s Karlem IV., původem rodu Lucemburského. Panu Babišovi tu jeho českou-slovenskou hatlamatilku jistě rádi odpustíme.

Má pružné uvažování
Každý úspěšný politik přeci musí umět promluvit tak, aby vlastně nic neřekl, případně aby nenápadně svůj názor poopravil. Připomeňme si jeho vlastní výroky v kauze Čapí hnízdo:

„Myslím, že je to nejlepší projekt, co jsem kdy vymyslel.“

„S Čapím hnízdem nemám nic společného… Půjčil jsem té společnosti přes 400 milionů na stavbu farmy, ale jméno majitele neznám. Mám tam jen pronajatou jednu budovu, to je vše.“

„Farmu mají, myslím, nějací advokáti.“

„Není to moje. Je to nějaký firmy, která patří do holdingu.“

„Farmu Čapí hnízdo vlastnili v rozhodné době mé dvě dospělé děti a bratr mé partnerky, který držel podíl odpovídající podílu jeho dvou nezletilých dětí a jeho partnerky.“

Ale už náš dnešní moudrý pan prezident Zeman proslul výrokem: „Jenom idiot nemění své názory.“

Vlastní historie
Je dobrou tradicí našeho prezidentského úřadu, že jeho obyvatelé trávili nějaký čas ve vězení. Lze to brát jako přípravku na budoucí úřad. Poslední dva prezidenti, Miloš Zeman a Václav Klaus, tuto tradici nedodrželi. Andrej Babiš tuto průpravu také nemá. Ale pokud by se po svém případném zvolení velkoryse vzdal práva na přerušení svého procesu v kauze Čapí hnízdo, mohl by třeba být naopak první prezident v naší historii, kterému by se této přípravné cti dostalo až v průběhu vykonávání svého úřadu.

Má nadpřirozené schopnosti
V době covidové pandemie dokázal dokonce oživovat mrtvé a sám se k tomu jako předseda tehdejší vlády hlásil: „Nejsem si vědom, že bychom udělali nějakou chybu. Vláda udělala maximum, má jasný výsledek, zachránili jsme tisíce mrtvých.“

Věda
Navázal by na opravdové velikány naší historii v oblasti přírodních věd. Dvorní astronom císaře Rudolfa II. Tycho de Brahe byl sice původem Dán, ale působil u nás. I on hlásal, že Slunce obíhá kolem Země a Andrej Babiš jeho myšlenky geniálně rozšiřuje, když Měsíc staví na úroveň Slunce. Opačné názory se v těch dobách těžce trestaly. Andreji Babišovi přičtěme k dobru, že nevolá po potrestání těch, kdo šíří názor opačný. Dokonce ani nevolá po omezení financí pro hvězdárny a observatoře.

Novodobý otec rodiny
Každý rodič by zajásal, kdyby lékaři prohlásili jeho dítě, které je dlouhodobě považováno za nemocné, za uzdravené. Andrej Babiš za to lékaře sepsul. Definoval tak nový, převratný, vztah mezi rodičem a dítětem. A přitom sám vynaložil nemalé prostředky, aby vyléčení svého syna dosáhl když ho na vlastní náklady poslal na léčení s odborným doprovodem na okupovaný Krym.

Uznejme, že to vše jsou argumenty, které hovoří minimálně pro zvážení volby Andreje Babiše, Už proto, aby v praxi poznal, že jsme národ Švejků, když už sám neví o co jde.