20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLITIKA: Proč tolik lidí stále volí Babiše a Zemana?

27.9.2019

Ono je to vlastně prosté a snadno pochopitelné. Tedy pokud jsme ochotni opustit to útulné prostředí pražské pseudointelektuální kavárny a vyrazit mezi „prostý“ lid. Běžný občan, který není zatížen neomarxistickou výchovou z našich liberálních vysokých škol, to vidí plně jinak než vysokoškolák, který studoval v období 1990 až do dneška na „vejšce“ spravované postkomunisty, „havlisty“ a euroliberály. Nesmíme ani zapomenou na starou generaci, která se dodnes nedokáže ani po půl století zbavit traumatu z osmašedesátého. Jejich mozek už zkrátka není schopen změny myšlení.

Ten „obyčejný“ občan sice ví, že Babiš často lhal, zapíral, podváděl a hrabal pod sebe a že Zeman občas mele nesmysly a chová se jako arogantní hulvát, ale klidně mu to odpustí. Proč? No protože on sám se často chová podobně. Pro lid je důležité, že Zeman brání důsledně naši nezávislost (ty úvahy našich liberálů o Rusku a Číně jsou jen předpojatými úvahami, anticipujícími „co by, kdyby, náhodou“) a nekompromisně kritizuje neochotu EU čelit imigraci. Babiše vnímá běžný občan jako „lidového člověka“, který rozumí byznysu a a za jeho vlády jde země nahoru. (Vybudoval Agrofert, a tak jistě zvelebí i ČR.) S názory voličů Zemana a Babiše nemusíme souhlasit, ale nenaděláme s tím nic. A navíc, všechny ty útoky „ušlechtilců“ na vládnoucí duo jeho voliče jen utvrzují v jejich přesvědčení. V dalších volbách budou zase bránit svého oblíbence – ať si ti „kavárníci“ trhnou…

Ale je tu ještě jeden velmi podstatný aspekt – totální neschopnost opozice, ať už liberální nebo pseudokonzervativní (ODS), nabídnout voličům jakoukoliv rozumnou alternativu. Opozice není schopná vyprodukovat jakoukoliv energickou osobnost, která by dokázala strhnout sympatie na sebe. Pokud si někdo myslí, že voliče osloví Drahoš, Rakušan, Láska nebo někdo jim podobný, tak je blázen… Prominentní představitelé opozice jsou vesměs amorfní, šediví, vzbuzující spíše útrpnost. Pokusy liberálů ovládajících masmedia totálně zničit Okamuru a dnes už i Klause jr. selhávají. Liberálové sedí ve své „věži ze slonoviny“ a nechápou, proč nejsou schopni tu „tupou masu“ přesvědčit o svých kvalitách.

Nepochybuji, že příští volby, pokud se nestane něco opravdu nečekaného, vyhraje s převahou ANO. S kým ale vytvořit koalici? Se skomírající ČSSD určitě ne. Možná bychom byli překvapeni, kolik občanů by upřednostnilo koalici ANO s SPD a s vycházející hvězdou Trikolorou.