20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLITIKA: Proč se tak hádají o nějaká biopaliva?

29.5.2015

Proč se tak úporně hádají? O co se vlastně hraje? Inu, hádají se proto, že se hraje o hodně. Pokusím se to vysvětlit na malém příkladu:

Jdete nakoupit do obchodu a potkáte sousedovic fracka (nemáte ho rádi, pořád ječí a rozbíjí vám okna), jak si vybírá zmrzlinu. Moc se v nich nevyzná, všechny jsou pro něj stejné[1]. Jedna z nich je ale o dost dražší (a hodně hnusná). Kdyby si ji vzal, bylo by mu špatně, neřval by venku… nabídnete mu deset korun, když si ji vezme. Malej blbej, vezme si ji. Je odolnej, stejně venku řve.

Jaký je výsledek? Kdo prodělal, kdo vydělal? Prodělali jste vy, stálo vás to deset korun a nic jste nezískali, jen (doufejme) máte špatné svědomí. Prodělal i chlapeček, sice ušetřil pár korun, ale měl hnusnou zmrzlinu. Hodně prodělali výrobci ostatních zmrzlin, nekoupil si tu jejich. A kdo vydělal? Pouze a výlučně výrobce té hnusné zmrzliny. Tomu jste vlastně dali nejen těch svých deset korun, ale zařídili jste, že má doma celou svou marži. Kdyby bylo takových cvoků jako vy více, úplně zničíte trh se zmrzlinami. Na trhu budou jen ty, kterým někdo takhle pomůže. Ty dobré, nedotované, zmizí. Jejich výrobci zbankrotují.

A teď k biopalivům (odhlédněme na chvíli od toho, že celá politika omezování emisí CO2, a tedy i jakékoliv podpory biopaliv, je trestuhodný nesmysl jako celek). Rozlišují se biopaliva I. a II. generace. Biopaliva I. generace se produkují z plodin pro tento účel vypěstovaných na zemědělské půdě. Jejich vliv je dnes již obecně považován za velmi negativní a od jejich podpory se ustupuje. Náš zákon o spotřebních daních prozatím omezuje podporu právě jen na biopaliva I. generace. Jejich výhradním producentem je dnes u nás továrna Preol z koncernu Agrofert ministra financí Babiše[2]. Hrálo se o to, zrušit toto zvýhodnění biopaliv I. generace[3]. Návrh zrušit toto zvýhodnění poslanecká sněmovna zamítla.

Zpátky k našemu příkladu. Když ho promítneme do reálného života, výsledkem je, že stát z našich daní ze zcela nesmyslných důvodů dotuje něco, co ničí životní prostředí. My, chlapečci a holčičky, si lijeme do aut něco, co vůbec nechceme a co nám ta auta poškozuje. Výrobci alternativních, méně škodlivých biopaliv si proti těm Babišovým, dotovaným, ani neškrtnou. A makající Andrej má zajištěný grandiózní business, kdy je současně prodávajícím i kupujícím, bohužel za naše peníze. Vždy, když platíme u pumpy, čeká tam na nás Andrejova natažená ruka. Není jí úniku.

Nebo…je? Ale ano, je úniku! Tahle poslední hloupost se dá zastavit a my to můžeme dokázat. Začít ale musíme každý sám u sebe. Chce to trochu času a úsilí, ale odměna, ta by věru stála za to.

Důležité je problému rozumět a mít vlastní názor. Víte, co jsou vlastně biopaliva, jakých jsou generací, jaké mají dopady? Znáte argumenty zastánců a odpůrců? Co si myslíte o jejich podpoře? Naštěstí existuje internet, tak sem mohu dát pár odkazů: Hlas pro, Pro a proti (PDF), O peníze jde až v první řadě (PDF).

Víte, jak hlasoval poslanec strany, kterou jste volili? Celý záznam o průběhu hlasování je dostupný, i když je zřejmě schválně velmi nepřehledný. Souhlasíte s ním? Dali jste mu to vědět? Nesouhlasíte-li s ním, žádáte ho o nápravu? Bombardujete i jeho stranu? Vrátí-li zákon Senát, bude o tomto zákonu poslanecká sněmovna muset hlasovat znovu. Už teď z toho má mnoho jejích členů těžké spaní. Je na nás, aby nespali vůbec.

Tento zákon jde teď do Senátu jako tisk č. 82, navrhovatelem je majitel Agrofertu (!!!). Znáte svého senátora? Tady je jejich seznam s kontakty. Co mu dát vědět, co si přejete?

Máme to ve svých rukách.

1 Skutečně divné dítě, když se ani nevyzná ve zmrzlinách :-)
[2] Jediný zbývající konkurent Preolu, Kratolia, skončil po kontrole Babišových úředníků. Odběratelem biopaliv od výrobců, tedy dnes už dominantně Babišova Preolu je Čepro, státní podnik, kde je akcionářem Babišovo ministerstvo. Maká ten Andrej, jen co je pravda.
[3] Ideální by bylo zrušit podporu biopaliv jako celek. I na to jednou dojde.

Autor je členem Strany svobodných občanů