28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Proč předběhla ČSSD v preferencích ODS?

19.7.2007

Šéf z Lidového domu Jiří Paroubek vzkázal – je to proto, že středopravá vláda (kterou ODS vede) jde proti veřejnému mínění. Paroubek tím měl na mysli reformu, radary, ale i kauzu vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Předseda ČSSD očekával podobné preference až na podzim. Přesto prý Paroubka výsledek agentury Median nepřekvapil a vcelku logicky potěšil.

Průzkum je vždy jen průzkumem. Přes všechny pochybnosti, které můžeme nad překvapivým výsledkem cítit, ale určitě stojí za to se jím zabývat. Co je pravdy na Paroubkovu tvrzení, že vláda jde proti mínění veřejnosti? Chystané reformy, jakkoli jsou vzdálené střihu podle Modré šance, budou znamenat zásah do našich peněženek. Protože většina lidí se obává, že ve svých rodinných rozpočtech najde po reformách méně peněz, určitě nejásá. Zcela jistě v tom jde vláda proti zájmům, osobním a krátkodobým zájmům lidí.

Česká republika ale není zemí deseti milionů hloupých Honzů. Že situace státní kasy není růžová, občané vědí. Leckterá opatření pro zastavení státního dluhu, včetně plateb u lékaře by určitě lidé přijali sice bez nadšení, ale s vědomím nutnosti, kdyby jim je vláda srozumitelně vysvětlila. Vím, že se lehce kritizuje práce druhých, ale upřímně řečeno vysvětlení reforem nebylo právě na jedničku.

Pokud pomineme zdravotní reformu, pak reforma sociální je pro občana chaosem, a o daních ani nemluvě. Změny daňových sazeb podle vlády, do toho změny podle platformy ODS a dnes už nikdo neví, o čem je vlastně řeč. Proti stojí často populistická, nicméně srozumitelná hesla sociálních demokratů.

Měla jsem včera rozhovor se svým celoživotním kamarádem. Domlouvali jsme se ohledně víkendu. Předtím jsme se asi tři neděle neviděli. Neznali jsme své aktuální problémy a díky tomu jsme se skoro rozhádali. Když jsme si to následně vysvětlili, zjistili jsme, že celý problém byl v komunikaci. Banální příklad všedního dne, jak může špatná komunikace způsobit i velkou nepříjemnost.

Nepochybuji o tom, že se koalice nakonec o reformách dohodne a vláda nepadne. Otázkou ale je, jak to bude vnímat občan. Jsou-li reformy jakýmsi chirurgickým zákrokem pro ozdravení veřejných financí, pak by si měla koalice uvědomit, že pacient lépe spolupracuje, když před operací ví, co ho čeká.

Věřme, že zvláště v době komunikace, kterou žijeme, vláda pochopí, že v dobré komunikace o reformách je základ jejich úspěchu. Průzkum je jenom průzkumem, ale volby jsou volby. Dříve nebo později nás další čekají.

(Psáno pro Česká média)